main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 november 2022 — 08:35

Leefbaar Rotterdam vraagt spoeddebat aan na rellen WK-wedstrijd België-Marokko: ‘Totaal uit de hand gelopen’

Leefbaar Rotterdam heeft een spoeddebat aangevraagd over de rellen in Rotterdam naar aanleiding van de overwinning van Marokko op België tijdens het WK in Qatar. De Mobiele Eenheid (ME) moest daar zondagavond, net als op andere plekken in het land, ingrijpen. Er werd onder meer met vuurwerk naar agenten gegooid. In Rotterdam raakten daardoor ook twee agenten gewond. Leefbaar Rotterdam wil weten hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen.

“We maken ons heel erg druk om een groep Marokkaanse jongeren die zich zo verwant voelt en zo begaan is met het thuisland, dat ze ze zich afzetten tegen de Nederlandse autoriteit”, zegt Ingrid Coenradie, raadslid van Leefbaar Rotterdam, in Goedemorgen Nederland.

Brand en vuurwerk

Er gingen in Rotterdam zo’n 500 mensen de straat op om de winst van Marokko te vieren. Deze feestelijkheden liepen echter al snel uit op onlusten. Zo werd er brand gesticht en er werd vuurwerk afgestoken.

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de relschoppers zich moeten schamen. “Relschoppers, echt, schaam jullie”, aldus de minister op Twitter. “Daders moeten vervolgd worden voor dit abjecte, misdadige gedrag.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

In de Maasstad hield de politie twee mensen aan. De politie sluit niet uit dat later meer mensen worden aangehouden. “De sfeer was heel erg grimmig. Het gaat hier om een groep Marokkaanse jongeren die geweld heeft gebruikt tegen de politie”, zegt Coenradie erover. “Ze gingen met Marokkaanse vlaggen de straat op en hebben gezorgd voor meer oponthoud.” Het is volgens haar “totaal uit de hand gelopen”.

De mensen kwamen samen rond het Kruisplein, waar met vuurwerk en glas naar de politie gegooid werd. “We maken ons zorgen om deze mensen die eigenlijk ingezet moeten worden op hele andere zaken, maar nu massaal aangevallen worden door Marokkaanse jongeren”, zegt Coenradie over de situatie in Rotterdam. Voor de hulpdiensten heeft ze niets dan lof. “De handhavers doen hun werk, naar eer en geweten, met hun hart en ziel. Deze mensen verdienen alleen maar lof.”

Marokko bracht zondag België een gevoelige nederlaag toe in de groepsfase van het WK. De ploeg van bondscoach Walid Regragui won met 2-0 door doelpunten in de tweede helft van Abdelhamid Sabiri en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal. Marokko, dat alleen in 1986 de knock-outfase op een WK bereikte, heeft voorlopig de leiding in groep F met 4 punten.

‘Je hebt je te gedragen, ongeacht afkomst’

Ook Mohammed Mohandis, Tweede Kamerlid namens de PvdA, keurt het gedrag van de relschoppers gen zeerste af. “Laat ik eerst zeggen dat ik zelf ook genoten heb van die wedstrijd, en ik schaam me diep voor wat er na afloop gebeurde”, zegt hij. “Het is echt diep triest. Ik kan er ook bijna geen woorden voor vinden, behalve: keihard aanpakken.”

Mohandis, zelf van Marokkaanse afkomst, vervolgt: “Alleen we zien hier ook gewoon voetbalgeweld, wat we helaas ook zien bij Feyenoordsupporters.” Hij benadrukt dat de politie de “baas is op straat”. “Als je je misdraagt, word je gewoon aangepakt. Je hebt je te gedragen, ongeacht afkomst.”

VVD-Kamerlid Pim van Strien noemt het op zijn beurt “ongelofelijk zonde dat dit soort idioten zoiets verstieren”. “We pakken de Rode Duivels (het team van België, red.) eindelijk aan met zijn allen, dan hadden we naast elkaar kunnen staan om dat te vieren, en dan gaan we dit doen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Een gemiste kan voor een volksfeest.”

België

Ook in België ontstonden er rellen na de WK-wedstrijd. In Brussel raakte een aantal mensen gewond en in het centrum van de Belgische hoofdstad werden dingen vernield. Ook in Antwerpen en Luik botsten relschoppers met de politie.

LEES OOK: Documentairemaker Haroon Ali: benoem etniciteit daders anti-homogeweld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer