main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 november 2022 — 08:35

Leefbaar Rotterdam vraagt spoeddebat aan na rellen WK-wedstrijd België-Marokko: ‘Totaal uit de hand gelopen’

Leefbaar Rotterdam heeft een spoeddebat aangevraagd over de rellen in Rotterdam naar aanleiding van de overwinning van Marokko op België tijdens het WK in Qatar. De Mobiele Eenheid (ME) moest daar zondagavond, net als op andere plekken in het land, ingrijpen. Er werd onder meer met vuurwerk naar agenten gegooid. In Rotterdam raakten daardoor ook twee agenten gewond. Leefbaar Rotterdam wil weten hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen.

“We maken ons heel erg druk om een groep Marokkaanse jongeren die zich zo verwant voelt en zo begaan is met het thuisland, dat ze ze zich afzetten tegen de Nederlandse autoriteit”, zegt Ingrid Coenradie, raadslid van Leefbaar Rotterdam, in Goedemorgen Nederland.

Brand en vuurwerk

Er gingen in Rotterdam zo’n 500 mensen de straat op om de winst van Marokko te vieren. Deze feestelijkheden liepen echter al snel uit op onlusten. Zo werd er brand gesticht en er werd vuurwerk afgestoken.

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de relschoppers zich moeten schamen. “Relschoppers, echt, schaam jullie”, aldus de minister op Twitter. “Daders moeten vervolgd worden voor dit abjecte, misdadige gedrag.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

In de Maasstad hield de politie twee mensen aan. De politie sluit niet uit dat later meer mensen worden aangehouden. “De sfeer was heel erg grimmig. Het gaat hier om een groep Marokkaanse jongeren die geweld heeft gebruikt tegen de politie”, zegt Coenradie erover. “Ze gingen met Marokkaanse vlaggen de straat op en hebben gezorgd voor meer oponthoud.” Het is volgens haar “totaal uit de hand gelopen”.

De mensen kwamen samen rond het Kruisplein, waar met vuurwerk en glas naar de politie gegooid werd. “We maken ons zorgen om deze mensen die eigenlijk ingezet moeten worden op hele andere zaken, maar nu massaal aangevallen worden door Marokkaanse jongeren”, zegt Coenradie over de situatie in Rotterdam. Voor de hulpdiensten heeft ze niets dan lof. “De handhavers doen hun werk, naar eer en geweten, met hun hart en ziel. Deze mensen verdienen alleen maar lof.”

Marokko bracht zondag België een gevoelige nederlaag toe in de groepsfase van het WK. De ploeg van bondscoach Walid Regragui won met 2-0 door doelpunten in de tweede helft van Abdelhamid Sabiri en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal. Marokko, dat alleen in 1986 de knock-outfase op een WK bereikte, heeft voorlopig de leiding in groep F met 4 punten.

‘Je hebt je te gedragen, ongeacht afkomst’

Ook Mohammed Mohandis, Tweede Kamerlid namens de PvdA, keurt het gedrag van de relschoppers gen zeerste af. “Laat ik eerst zeggen dat ik zelf ook genoten heb van die wedstrijd, en ik schaam me diep voor wat er na afloop gebeurde”, zegt hij. “Het is echt diep triest. Ik kan er ook bijna geen woorden voor vinden, behalve: keihard aanpakken.”

Mohandis, zelf van Marokkaanse afkomst, vervolgt: “Alleen we zien hier ook gewoon voetbalgeweld, wat we helaas ook zien bij Feyenoordsupporters.” Hij benadrukt dat de politie de “baas is op straat”. “Als je je misdraagt, word je gewoon aangepakt. Je hebt je te gedragen, ongeacht afkomst.”

VVD-Kamerlid Pim van Strien noemt het op zijn beurt “ongelofelijk zonde dat dit soort idioten zoiets verstieren”. “We pakken de Rode Duivels (het team van België, red.) eindelijk aan met zijn allen, dan hadden we naast elkaar kunnen staan om dat te vieren, en dan gaan we dit doen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Een gemiste kan voor een volksfeest.”

België

Ook in België ontstonden er rellen na de WK-wedstrijd. In Brussel raakte een aantal mensen gewond en in het centrum van de Belgische hoofdstad werden dingen vernield. Ook in Antwerpen en Luik botsten relschoppers met de politie.

LEES OOK: Documentairemaker Haroon Ali: benoem etniciteit daders anti-homogeweld

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer