main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2022 — 13:53

Documentairemaker Haroon Ali: benoem etniciteit daders anti-homogeweld

Er moet transparant worden gesproken over wie de daders zijn van anti-homogeweld, vindt journalist Haroon Ali. Zo moet de politie informatie over de etniciteit van daders delen met gemeenten, bepleit hij. “Uit angst om te stigmatiseren worden veel dingen niet besproken”, zegt Ali, die een documentaire maakte over geweld tegen homoseksuelen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens hem wordt het debat over anti-homogeweld in Nederland gekaapt door de flanken. “Als het in talkshowtafels over anti-homogeweld gaat, merk je dat mensen de afkomst van daders niet willen benoemen. Als zij een Marokkaanse of islamitische achtergrond hebben, duiken mensen uit vooral de extreemrechtse hoek erop. Het debat wordt dan niet constructief gevoerd.”

Hij pleit er daarom voor om “beter te onderzoeken waar het geweld vandaan komt. Komt het door een religieuze of culturele achtergrond, of spelen andere factoren een rol, zoals groepsdruk en straatcultuur? Zolang daar geen onderzoek naar wordt gedaan, weten we dat niet.”

Er zijn wel onderzoeken gedaan, weet Ali, “maar die spreken elkaar tegen. Ze meten op een andere manier. De politie registreert ook geen etniciteit of afkomst” bij aangiftes voor anti-homogeweld. Hij begrijpt “de gevoeligheid. Je wil niet stigmatiseren of etnisch profileren. Maar als er problemen zijn in bepaalde gemeenschappen, wil je daar iets aan kunnen doen.”

Benoemen

Hoewel “een merendeel van de daders” volgens Ali “witte mannen zijn”, blijkt uit de onderzoeken dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond zijn oververtegenwoordigd in anti-homogeweld. COC Nederland, een belangenorganisatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie, wil daar geen reactie op geven, omdat het ‘niet wil meegaan in het Marokkanen- en moslimframe’.

Ali begrijpt die reactie niet. “Ik ben zelf half-Pakistaans. Als ik in Pakistan ben, zie ik veel dingen die misgaan. Dat moet je kunnen benoemen, je moet het over de moeilijke dingen kunnen hebben.”

“Ik schrijf als journalist al tien jaar over lhbti’ers. Ik hoor veel verhalen van mensen die worden nageroepen of in elkaar worden geslagen door Marokkaanse jongens of jongens met een islamitische achtergrond. En ik weet dat lhbti’ers met een islamitische achtergrond vaak niet uit de kast durven te komen omdat ze bang zijn voor hun familie.”

Homoseksualiteit en islam

Ali groeide zelf op als moslim, maar viel van zijn geloof toen hij op zijn 21e uit de kast kwam. “Ik had het gevoel dat ik moest kiezen tussen mijn geloof en mijn vrijheid.” Voor zijn documentaire, Het M-woord, sprak hij met een homoseksuele imam. “Hij zegt dat de islam minder rigide naar homoseksualiteit moet kijken. Hij kent geen bewijs dat homoseksualiteit binnen de islam niet zou kunnen. Er is een kleine, groeiende beweging van queer moslims die zeggen dat het wél samengaat.”

Volgens Ali wordt er binnen de islam om homoseksualiteit af te keuren vaak naar het verhaal van Sodom en Gomorra verwezen, waarin “mannen zich aan elkaar vergrijpen”. Maar volgens de homoseksuele imam die Ali sprak, gaat dat verhaal over “aanranding, verkrachting en dwang”, en niet over een liefdevolle relatie tussen mannen. Ali: “over gewone homoseksuele liefde wordt in de koran niet gesproken.”

Toch keuren volgens hem islamitische jongeren homoseksualiteit vaak af. “Ik sprak met vier tieners op een school in Amsterdam-West, die vinden dat je de gevoelens wel mag hebben, maar er niets mee mag doen. Zij zien het als een beproeving van Allah. Je hoort vaker onder jonge moslims dat ze geen geweld gebruiken en je als homo in je waarde laten, maar ze keuren het wel af.”

Wil je als jonge moslim uit de kast komen, moet er een “familie en omgeving zijn die het toestaat”, denkt Ali. “Dat is waar het vaak misgaat. Er is druk uit de familie en de omgeving om niet jezelf te zijn. Ik denk dat er binnen de religieuze en culturele gemeenschappen veel meer over gepraat moet worden.”

Politiek

Dat gesprek moet volgens de journalist ook in de politiek worden gevoerd. “Zeker binnen de grote steden, waar daar is anti-homogeweld echt een groot probleem. Je moet ernaar kijken in welke wijken het gebeurt en onder welke groepen jongeren het zich afspeelt. Als daar geen informatie over is, of politie dat niet met gemeenten deelt, komen we niet verder en houdt je dit soort heftige discussies”, besluit hij.

De documentaire Het M-woord is donderdagavond om 20.24 uur te zien op NPO 3.

LEES OOK: Coronarellen en demonstraties kostten politie 800 duizend overuren en 44 miljoen euro

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer