main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2022 — 13:53

Documentairemaker Haroon Ali: benoem etniciteit daders anti-homogeweld

Er moet transparant worden gesproken over wie de daders zijn van anti-homogeweld, vindt journalist Haroon Ali. Zo moet de politie informatie over de etniciteit van daders delen met gemeenten, bepleit hij. “Uit angst om te stigmatiseren worden veel dingen niet besproken”, zegt Ali, die een documentaire maakte over geweld tegen homoseksuelen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens hem wordt het debat over anti-homogeweld in Nederland gekaapt door de flanken. “Als het in talkshowtafels over anti-homogeweld gaat, merk je dat mensen de afkomst van daders niet willen benoemen. Als zij een Marokkaanse of islamitische achtergrond hebben, duiken mensen uit vooral de extreemrechtse hoek erop. Het debat wordt dan niet constructief gevoerd.”

Hij pleit er daarom voor om “beter te onderzoeken waar het geweld vandaan komt. Komt het door een religieuze of culturele achtergrond, of spelen andere factoren een rol, zoals groepsdruk en straatcultuur? Zolang daar geen onderzoek naar wordt gedaan, weten we dat niet.”

Er zijn wel onderzoeken gedaan, weet Ali, “maar die spreken elkaar tegen. Ze meten op een andere manier. De politie registreert ook geen etniciteit of afkomst” bij aangiftes voor anti-homogeweld. Hij begrijpt “de gevoeligheid. Je wil niet stigmatiseren of etnisch profileren. Maar als er problemen zijn in bepaalde gemeenschappen, wil je daar iets aan kunnen doen.”

Benoemen

Hoewel “een merendeel van de daders” volgens Ali “witte mannen zijn”, blijkt uit de onderzoeken dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond zijn oververtegenwoordigd in anti-homogeweld. COC Nederland, een belangenorganisatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie, wil daar geen reactie op geven, omdat het ‘niet wil meegaan in het Marokkanen- en moslimframe’.

Ali begrijpt die reactie niet. “Ik ben zelf half-Pakistaans. Als ik in Pakistan ben, zie ik veel dingen die misgaan. Dat moet je kunnen benoemen, je moet het over de moeilijke dingen kunnen hebben.”

“Ik schrijf als journalist al tien jaar over lhbti’ers. Ik hoor veel verhalen van mensen die worden nageroepen of in elkaar worden geslagen door Marokkaanse jongens of jongens met een islamitische achtergrond. En ik weet dat lhbti’ers met een islamitische achtergrond vaak niet uit de kast durven te komen omdat ze bang zijn voor hun familie.”

Homoseksualiteit en islam

Ali groeide zelf op als moslim, maar viel van zijn geloof toen hij op zijn 21e uit de kast kwam. “Ik had het gevoel dat ik moest kiezen tussen mijn geloof en mijn vrijheid.” Voor zijn documentaire, Het M-woord, sprak hij met een homoseksuele imam. “Hij zegt dat de islam minder rigide naar homoseksualiteit moet kijken. Hij kent geen bewijs dat homoseksualiteit binnen de islam niet zou kunnen. Er is een kleine, groeiende beweging van queer moslims die zeggen dat het wél samengaat.”

Volgens Ali wordt er binnen de islam om homoseksualiteit af te keuren vaak naar het verhaal van Sodom en Gomorra verwezen, waarin “mannen zich aan elkaar vergrijpen”. Maar volgens de homoseksuele imam die Ali sprak, gaat dat verhaal over “aanranding, verkrachting en dwang”, en niet over een liefdevolle relatie tussen mannen. Ali: “over gewone homoseksuele liefde wordt in de koran niet gesproken.”

Toch keuren volgens hem islamitische jongeren homoseksualiteit vaak af. “Ik sprak met vier tieners op een school in Amsterdam-West, die vinden dat je de gevoelens wel mag hebben, maar er niets mee mag doen. Zij zien het als een beproeving van Allah. Je hoort vaker onder jonge moslims dat ze geen geweld gebruiken en je als homo in je waarde laten, maar ze keuren het wel af.”

Wil je als jonge moslim uit de kast komen, moet er een “familie en omgeving zijn die het toestaat”, denkt Ali. “Dat is waar het vaak misgaat. Er is druk uit de familie en de omgeving om niet jezelf te zijn. Ik denk dat er binnen de religieuze en culturele gemeenschappen veel meer over gepraat moet worden.”

Politiek

Dat gesprek moet volgens de journalist ook in de politiek worden gevoerd. “Zeker binnen de grote steden, waar daar is anti-homogeweld echt een groot probleem. Je moet ernaar kijken in welke wijken het gebeurt en onder welke groepen jongeren het zich afspeelt. Als daar geen informatie over is, of politie dat niet met gemeenten deelt, komen we niet verder en houdt je dit soort heftige discussies”, besluit hij.

De documentaire Het M-woord is donderdagavond om 20.24 uur te zien op NPO 3.

LEES OOK: Coronarellen en demonstraties kostten politie 800 duizend overuren en 44 miljoen euro

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Zondag 10.00 uur
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis…

Lees meer

Hoe belanden vrouwen in het criminele circuit? ‘Zijn vaak eerst slachtoffer van seksueel misbruik’

Er lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en…

Lees meer

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

Een pilletje tijdens een festival of toch liever een lijntje cocaïne bij het stappen? Mensen komen gemakkelijk aan drugs terwijl de verkoop ervan illegaal en…

Lees meer

Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)….

Lees meer

Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland…

Lees meer

Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat…

Lees meer

Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld…

Lees meer

Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit…

Lees meer

Grote storing bij ING maakt inloggen in app onmogelijk

ING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon….

Lees meer

Pjotr Sauer kreeg brief van gevangengehouden journalist Evan Gershkovich

Er is nog geen zicht op een mogelijke vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. Dat zei journalist Pjotr Sauer vanmorgen in Sven op 1….

Lees meer

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen het overwegen waard

Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit…

Lees meer

ProRail: agressie op Den Haag Centraal ‘onbeheersbaar’ geworden

De agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een “onbeheersbare” situatie. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail spreekt…

Lees meer

Vanavond bij Het Misdaadbureau: hoe verklaren we vrouwelijk crimineel gedrag?

Onze gevangenissen zitten vooral vol met mannen. Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die gruwelijke dingen…

Lees meer