main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2022 — 12:05

Oranje wacht pittig duel: ‘Ecuador krijgt al maanden geen doelpunt tegen’

Het Nederlands Elftal wacht in zijn tweede poulewedstrijd op het WK voetbal in Qatar een pittig duel met Ecuador. Dat zegt Sportverslaggever van NU.nl Rypke Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De tegenstander uit Zuid-Amerika staat in defensief opzicht als een huis, waarschuwt de journalist.

“Ik heb slecht nieuws voor de mensen die zin hebben in een lekker potje voetbal met heel veel doelpunten. Ecuador won de eerste poulewedstrijd met 2-0 van Qatar, maar de uitslagen van Ecuador voor het WK zijn 0-0, 0-0, 0-0, 1-0, 0-0 en 1-0. Sinds maart heeft Ecuador geen doelpunt meer geïncasseerd”, zegt Bakker. “Het wordt heel moeilijk voor Oranje om doelpunten te maken.”

Daar komt bij dat topscorer van de Oranjeselectie Memphis Depay slechts één helft in actie kan komen, vertelt de verslaggever. “Tegen Senegal deed hij dertig minuten mee en we weten dat hij steeds fitter wordt. Hij gaat vandaag 45 minuten spelen”, zegt Bakker. “Het is alleen nog onduidelijk of hij meedoet in de eerste of tweede helft.”

Noppert

Wel is zo goed als zeker dat SC Heerenveen-doelman Andries Noppert aan de aftrap verschijnt in het Khalifa International Stadium in Doha. In de openingswedstrijd op het WK voor Oranje tegen Senegal (2-0 zege) maakte de 28-jarige Noppert zijn debuut voor het Nederlands elftal en toonde hij meteen zijn kwaliteiten. Na de wedstrijd werd hij bedolven onder complimenten.

“Onze nieuwe Friese nationale held gaat weer keepen”, zegt Bakker, die denkt dat Noppert ondanks zijn geringe ervaring op het internationale podium niet onder de hoge druk zal bezwijken. “Als iemand nuchter is, is het Noppert wel. Dat zeggen zijn teamgenoten ook.”

“Maar de hype rond Noppert is nu wel over”, waarschuwt Bakker de Friese sluitpost. “Het is aan hem om zijn niveau van in de wedstrijd tegen Senegal nu structureel te laten zien. Hij is waarschijnlijk dit hele WK onze doelman, dus moet hij dit hopelijk zeven wedstrijden achter elkaar presteren. Dat is nieuw voor hem.”

‘Grote Van Gaal Show’

Ondertussen richt de internationale pers zijn aandacht vooral op bondscoach Van Gaal, ziet Bakker. “Het is hier De Grote Louis van Gaal Show. Op de persconferentie van gisteren was er een journalist uit Senegal die zei: ik wil u geen vraag stellen, ik wil alleen maar zeggen dat ik groot fan van u ben.”

Van Gaal beloofde de journalist vervolgens “een dikke knuffel”. Bakker: “Voor het oog van de wereldpers was er vervolgens een knuffel tussen Van Gaal en een jonge journalist. Dat is het ontzag dat Van Gaal naar zich toetrekt.”

‘Oranje scoort altijd’

Hoofdredactrice van Helden Magazine Barbara Barend, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, voorspelt ondanks de sterke defensie van Ecuador een zege voor Oranje. “Het wordt zeker moeilijk, maar dit Oranje scoort eigenlijk altijd. Dat vertrouwen stralen de spelers ook uit”, vertelt ze. “Meestal scoren ze ook eentje meer dan de tegenstander.”

Nederland is ook aan zijn stand verplicht om te winnen, zegt Barend, die verwacht dat Depay de tweede helft in actie komt. “Als je hem laat beginnen en het gaat fout, kun je geen kant meer op. Ik zou het daarom raar vinden als Depay de eerste helft speelt.”

Nederland en Ecuador gaan samen aan kop in groep A. De Zuid-Amerikanen wonnen hun eerste wedstrijd met 2-0 van gastland Qatar, dankzij doelpunten van spits Enner Valencia. Poulegenoten Senegal en Qatar kruisen de degens om 14.00 uur, Oranje en Ecuador trappen om 17.00 uur af.

LEES OOK: Israël waarschuwt: Iran wil mogelijk aanslag plegen tijdens WK in Qatar

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer