main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 april 2024 — 11:20

CDA-Kamerlid steunt oproep Mirjam Bikker (CU) voor Catshuisoverleg tegen antisemitisme

CDA-Tweede Kamerlid Eline Vedder steunt het pleidooi van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker voor een Catshuisoverleg onder leiding van demissionair premier Mark Rutte om toenemend antisemitisme tegen te gaan. Ze is het “heel erg” eens met het idee van Bikker, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In het radioprogramma Sven op 1 zei Bikker gisteren dat ze wil dat verschillende sectoren in het Catshuisoverleg om tafel gaan. “Ik vind het belangrijk dat in de samenleving wordt opgestaan. Voor mijn part gaan de belangrijkste mensen van de verschillende sectoren, van de KNVB, van universiteiten, naar het Catshuis, om afspraken te maken met de minister-president en de Joodse gemeenschap”, licht ze toe in Goedemorgen Nederland.

“Pak Jodenhaat aan en zorg dat onze Joodse Nederlanders altijd veilig zijn”, is de oproep van Bikker. “Nu we zien dat er zoveel toename is van antisemitisme en steeds meer Joodse gezinnen overwegen ‘moet ik hier blijven of niet?’, is het wel het moment om allemaal op te staan.”

“Dat is niet alleen iets van hier in Den Haag, maar dat is juist iets voor al die plekken, op de sportvelden, waar Joodse Nederlanders worden gediscrimineerd, in elkaar worden geslagen. Op die plekken hebben we samen op te staan om te zeggen: dit is niet oké”, aldus Bikker.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

CDA’er Vedder schaart zich achter de oproep voor een Catshuisoverleg tegen antisemitisme. “Ik maak mij zelf ook heel erg zorgen over toenemend antisemitisme”, zegt ze in de studio van Goedemorgen Nederland. “Het is eigenlijk bijna niet te bevatten dat we als samenleving die kant oprollen. Het is belangrijk dat we er niet alleen over spreken met elkaar dat het niet kan, maar ook dat we er dingen aan proberen te doen.”

Museumbezoek

VVD, NSC en D66 willen dat iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, verplicht moeten worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken. Dit mag al, maar de partijen zien “dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd”, zeggen de partijen donderdagochtend tegen RTL Nieuws. Ook dat voorstel kan op steun rekenen van Vedder.

Ze noemt het idee “heel verstandig. Ik woon in Drenthe. Kamp Westerbork is voor onze kinderen een standaard bezoek. Als ik zie wat voor indruk dat maakt, als je echt ervaart wat er toen gebeurd is…”, zegt de christendemocraat. “Het is heel belangrijk dat je beseft wat we in staat zijn om elkaar aan te doen en dat we dat nooit meer willen.”

Mensen die zich schuldig maken aan antisemitisme moeten volgens de drie partijen bestraft worden. Maar ze moeten ook werken aan bewustzijn “over de kwalijke gevolgen van hun daden”. Daarom willen D66, VVD en NSC dat het kabinet “in samenspraak met Joodse organisaties, de reclassering, OM en de rechtspraak” kijkt wat rechters ervan weerhoudt een educatieve maatregel als voorwaarde bij een straf op te leggen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

De Tweede Kamer praat donderdag over antisemitisme. Meldingen van Jodenhaat zijn flink toegenomen sinds de terreuraanval van Hamas vorig jaar.

Lees ook: 

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer