main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2022 — 10:21

Israël waarschuwt: Iran wil mogelijk aanslag plegen tijdens WK in Qatar

Israël waarschuwt dat Iran overweegt een aanslag te plegen tijdens het WK voetbal in Qatar. Volgens generaal-majoor Aharon Haliva, hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, zou Iran daarmee de aandacht willen afleiden van de protesten in het land. Er zijn op dit moment geen directe aanwijzingen voor een aanslag.

In Iran gaan sinds half september mensen de straat op om meer vrijheden te eisen. Aanleiding is de dood van Mahsa Amini, die door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar haar niet goed bedekt zou hebben. Sindsdien gaan meer vrouwen zonder hoofddoek de straat op, ook al treden de Iraanse autoriteiten daar hard tegen op.

De autoriteiten in Iran vrezen dat door de portesten het regime in gevaar komt, zei Haliva tijdens een conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS) in Tel Aviv. “In dit stadium zie ik geen gevaar voor het regime. Maar naarmate de druk op Iran toeneemt – ook intern – moeten we veel agressievere reacties in de regio en in de wereld verwachten.”

“Het aantal doden, de aanvallen op nationale symbolen – dit is zeer verontrustend voor het regime, vooral in combinatie met internationale sancties en de moeilijke economische situatie”, zei Haliva. “Ik zeg u dat de Iraniërs nu overwegen om ook het WK voetbal in Qatar aan te vallen. Het enige wat hen tegenhoudt, is hoe de Qatarezen zullen reageren.”

‘Instabiliteit veroorzaken’

Kort na de waarschuwing van Haliva zei aftredend minister van Defensie Benny Gantz het WK dreigt aan te vallen met als doel instabiliteit in de regio. “Het WK zal waarschijnlijk een van die evenementen zijn waarbij het Iraanse regime probeert om instabiliteit te veroorzaken”, zei hij. Haliva en Gantz leverden geen bewijs.

De voetballers van Iran weigerden maandag mee te zingen met het volkslied voor de wedstrijd tegen Engeland op het WK voetbal in Qatar, uit protest tegen het hard neerslaan van demonstraties voor meer vrijheid in hun land.

Uranium

Ondertussen is Iran in de ondergrondse atoomfaciliteit Fordo begonnen met het verrijken van uranium met een zuiverheid tot 60 procent, bevestigt het International Atoomenergieagentschap (IAEA) na een aankondiging uit Teheran. Meerdere Europese landen zijn kwaad over deze nieuwe stap.

Een zuiverheid van 90 procent is genoeg om een kernbom mee te maken, dus Iran komt daar steeds dichter bij in de buurt. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk veroordelen de uitbreiding van het Iraanse nucleaire programma. Ze noemen het “zorgelijk, onaanvaardbaar” en niet te verantwoorden. De Europese landen zien het als een escalatie van Iran die ingaat tegen de internationale afspraken die zijn gemaakt.

‘Meer veiligheidsdiensten waarschuwen’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian, geboren in Iran, maakt zich zorgen. “De directeur van MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst van Groot-Brittannië, noemde in een jaarlijks rapport Rusland, China en Iran” als dreiging. “Ze benadrukten dat Iran heel erg actief is geworden”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Ellian waarschuwden verschillende veiligheidsdiensten al voor de start van het WK voor mogelijke acties van Iran tijdens het voetbaltoernooi. “Het regime heeft er baat bij om de aandacht te verleggen. Ze bombarderen bijna dagelijks Koerdische gebieden in Irak. Deze week stuurde Iran een zelfmoorddrone naar een containerschip, omdat de eigenaar een Joodse man is uit Israël. Ze hopen op een reactie van Israël, Amerika of Groot-Brittannië.”

Maar die landen reageren terughoudend, zegt Ellian. “Zij hopen dat de Iraanse bevolking een einde kan maken aan het regime.” Hij durft niet te voorspellen of het regime daadwerkelijk gaat vallen. “Het is heel moeilijk om te zeggen wat realistisch is.”

Revolutie

Wel zijn de huidige demonstraties in Iran van een een andere karakter dan eerdere protesten. Ellian: “Iedere dag zijn er demonstraties in Iran, ook op een aantal universiteiten. Er zijn 15.000 mensen gearresteerd, veelal jonge mensen, vaak onder de 22 jaar. Honderden mensen zijn gedood, duizenden zijn gewond geraakt. Toch gaan mensen door.”

“Waar dit gaat eindigen, wat ik niet. Het is in ieder geval wel de eerste keer in 42 jaar dat er bijna drie maanden wordt geprotesteerd. Men noemt het een revolutie.”

LEES OOK: Onrust in Iran houdt aan: ‘Er wordt geschoten op meisjes van 15, 16 jaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Haagse Lobby

Het coalitieakkoord is er duidelijk over: ‘Het kabinet zet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.’ In de podcast Haagse Lobby praat Martijn de Greve over de plannen met:

  • Energiedeskundige, publicist, onderzoeker en maker van de podcast ‘studio energie’, Remco de Boer
  • Hoogleraar en wetenschapsdirecteur energietransitie bij TNO, Andre Faaij
  • Voorzitter van Nucleair Nederland, Ad Louter 

De podcast is te beluisteren via elke podcast-app.

 

Stand van Nederland: Generatie Next

Met Sinterklaas en kerst in aantocht gaan we winkelen. Maar die winkelstraat is in gevaar. Hoe staat het met de toekomst van onze binnensteden? Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

Donderdagavond 21.05
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman van de…

Lees meer

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in…

Lees meer

Kledingketen H&M schrapt wereldwijd 1500 banen

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) is van plan wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een bezuinigingsronde. Ook zal het bedrijf een last van…

Lees meer

Heineken gooit bierprijs volgend jaar flink omhoog, biertje gemiddeld tien procent duurder

Een biertje in de horeca wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7…

Lees meer

Verdachte moord Silvana Heber blijft in de cel

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag bepaald dat de 41-jarige verdachte van de moord op Silvana Heber uit Hoogeloon negentig dagen langer blijft vastzitten….

Lees meer

CBS: meer uithuisplaatsingen toeslagenaffaire dan gedacht

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst dan eerder berekend. Volgens een nieuwe telling van het…

Lees meer

Nederlander die Amanda Todd afperste weer in Nederland voor straf

De Nederlander Aydin C. die in Canada is veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van het Canadese meisje Amanda Todd, is terug…

Lees meer

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester…

Lees meer

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. “We hadden een goed gesprek…

Lees meer

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei…

Lees meer

Staat de toekomst van onze sfeervolle binnensteden door de groeiende leegstand op het spel?

Een gezellige en sfeervolle binnenstad met veel winkels, dat wil iedere stad en zeker elke millenial. Maar de leegstand van de afgelopen jaren is alleen…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier