main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2022 — 10:21

Israël waarschuwt: Iran wil mogelijk aanslag plegen tijdens WK in Qatar

Israël waarschuwt dat Iran overweegt een aanslag te plegen tijdens het WK voetbal in Qatar. Volgens generaal-majoor Aharon Haliva, hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, zou Iran daarmee de aandacht willen afleiden van de protesten in het land. Er zijn op dit moment geen directe aanwijzingen voor een aanslag.

In Iran gaan sinds half september mensen de straat op om meer vrijheden te eisen. Aanleiding is de dood van Mahsa Amini, die door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar haar niet goed bedekt zou hebben. Sindsdien gaan meer vrouwen zonder hoofddoek de straat op, ook al treden de Iraanse autoriteiten daar hard tegen op.

De autoriteiten in Iran vrezen dat door de portesten het regime in gevaar komt, zei Haliva tijdens een conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS) in Tel Aviv. “In dit stadium zie ik geen gevaar voor het regime. Maar naarmate de druk op Iran toeneemt – ook intern – moeten we veel agressievere reacties in de regio en in de wereld verwachten.”

“Het aantal doden, de aanvallen op nationale symbolen – dit is zeer verontrustend voor het regime, vooral in combinatie met internationale sancties en de moeilijke economische situatie”, zei Haliva. “Ik zeg u dat de Iraniërs nu overwegen om ook het WK voetbal in Qatar aan te vallen. Het enige wat hen tegenhoudt, is hoe de Qatarezen zullen reageren.”

‘Instabiliteit veroorzaken’

Kort na de waarschuwing van Haliva zei aftredend minister van Defensie Benny Gantz het WK dreigt aan te vallen met als doel instabiliteit in de regio. “Het WK zal waarschijnlijk een van die evenementen zijn waarbij het Iraanse regime probeert om instabiliteit te veroorzaken”, zei hij. Haliva en Gantz leverden geen bewijs.

De voetballers van Iran weigerden maandag mee te zingen met het volkslied voor de wedstrijd tegen Engeland op het WK voetbal in Qatar, uit protest tegen het hard neerslaan van demonstraties voor meer vrijheid in hun land.

Uranium

Ondertussen is Iran in de ondergrondse atoomfaciliteit Fordo begonnen met het verrijken van uranium met een zuiverheid tot 60 procent, bevestigt het International Atoomenergieagentschap (IAEA) na een aankondiging uit Teheran. Meerdere Europese landen zijn kwaad over deze nieuwe stap.

Een zuiverheid van 90 procent is genoeg om een kernbom mee te maken, dus Iran komt daar steeds dichter bij in de buurt. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk veroordelen de uitbreiding van het Iraanse nucleaire programma. Ze noemen het “zorgelijk, onaanvaardbaar” en niet te verantwoorden. De Europese landen zien het als een escalatie van Iran die ingaat tegen de internationale afspraken die zijn gemaakt.

‘Meer veiligheidsdiensten waarschuwen’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian, geboren in Iran, maakt zich zorgen. “De directeur van MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst van Groot-Brittannië, noemde in een jaarlijks rapport Rusland, China en Iran” als dreiging. “Ze benadrukten dat Iran heel erg actief is geworden”, zegt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Ellian waarschuwden verschillende veiligheidsdiensten al voor de start van het WK voor mogelijke acties van Iran tijdens het voetbaltoernooi. “Het regime heeft er baat bij om de aandacht te verleggen. Ze bombarderen bijna dagelijks Koerdische gebieden in Irak. Deze week stuurde Iran een zelfmoorddrone naar een containerschip, omdat de eigenaar een Joodse man is uit Israël. Ze hopen op een reactie van Israël, Amerika of Groot-Brittannië.”

Maar die landen reageren terughoudend, zegt Ellian. “Zij hopen dat de Iraanse bevolking een einde kan maken aan het regime.” Hij durft niet te voorspellen of het regime daadwerkelijk gaat vallen. “Het is heel moeilijk om te zeggen wat realistisch is.”

Revolutie

Wel zijn de huidige demonstraties in Iran van een een andere karakter dan eerdere protesten. Ellian: “Iedere dag zijn er demonstraties in Iran, ook op een aantal universiteiten. Er zijn 15.000 mensen gearresteerd, veelal jonge mensen, vaak onder de 22 jaar. Honderden mensen zijn gedood, duizenden zijn gewond geraakt. Toch gaan mensen door.”

“Waar dit gaat eindigen, wat ik niet. Het is in ieder geval wel de eerste keer in 42 jaar dat er bijna drie maanden wordt geprotesteerd. Men noemt het een revolutie.”

LEES OOK: Onrust in Iran houdt aan: ‘Er wordt geschoten op meisjes van 15, 16 jaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer