main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2022 — 15:04

Aantal winkeldiefstallen stijgt fors, oorzaak onduidelijk

Ondernemers hebben steeds vaker last van winkeldiefstal. In de afgelopen maand registreerde de politie 12 procent meer winkeldiefstallen dan in oktober 2019, de maand van de laatste meting voor de coronaperiode toen veel winkels hun deuren moesten sluiten. Met name in Groningen en Friesland neemt het aantal winkeldiefstallen toe, meldt De Telegraaf.

De politie registreerde in oktober 3909 winkeldiefstallen, zo’n 400 meer dan een maand eerder. Het aantal registraties was dit jaar het laagst in januari, toen zag de politie 2521 gevallen van winkeldiefstal. Het kan daarbij gaan om aangiftes, maar ook gevallen van winkeldiefstal die de politie zelf in het systeem heeft vastgelegd.

De oorzaak van de stijging is onduidelijk, zegt de politie. Mogelijk is de stijging te verklaren door de hoge inflatie, die ervoor zorgt dat meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zegt Martijn van de Beek, directeur van onderzoeksbureau Hoffmann, tegen de krant. Ook de zelfscankassa’s bij supermarkten worden genoemd als mogelijke oorzaak. Die zouden de drempel om te stelen verlagen.

Personeelstekort

De belangrijkste oorzaak is mogelijk het personeelstekort, zegt Van de Beek. Met minder werknemers op de werkvloer is het moeilijker voor winkels om klanten in de gaten te houden. Daar komt bij dat de salarissen van beveiligers zeventien procent omhoog gaan, waardoor winkeliers huiverig zijn om extra beveiligers in te zetten.

“Koffie, zalm en cosmetica worden veruit het meest gestolen”, weet Van de Beek. Vooral in Friesland en Groningen is het aantal diefstallen explosief toegenomen. Daar groeide het aantal aangiften vorige maand met liefst 54 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Drenthe is de stijging bovengemiddeld (23 procent).

Inflatie hoofdoorzaak?

Volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen is uit de cijfers in ieder geval niet zomaar af te leiden dat mensen vaker stelen vanwege de huidige inflatie. “Gaat het om zakken aardappelen of elektronica? Dat kan je hier niet uit afleiden”, reageert hij in Goedemorgen Nederland.

“Misschien dat mensen sinds corona minder grenzen kennen. Je hoort geluiden dat het ook op scholen moeilijker is om de orde te handhaven”, zegt Dohmen.

LEES OOK: Politie zag in oktober meeste winkeldiefstallen in vijf jaar tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer