main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2022 — 15:04

Aantal winkeldiefstallen stijgt fors, oorzaak onduidelijk

Ondernemers hebben steeds vaker last van winkeldiefstal. In de afgelopen maand registreerde de politie 12 procent meer winkeldiefstallen dan in oktober 2019, de maand van de laatste meting voor de coronaperiode toen veel winkels hun deuren moesten sluiten. Met name in Groningen en Friesland neemt het aantal winkeldiefstallen toe, meldt De Telegraaf.

De politie registreerde in oktober 3909 winkeldiefstallen, zo’n 400 meer dan een maand eerder. Het aantal registraties was dit jaar het laagst in januari, toen zag de politie 2521 gevallen van winkeldiefstal. Het kan daarbij gaan om aangiftes, maar ook gevallen van winkeldiefstal die de politie zelf in het systeem heeft vastgelegd.

De oorzaak van de stijging is onduidelijk, zegt de politie. Mogelijk is de stijging te verklaren door de hoge inflatie, die ervoor zorgt dat meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zegt Martijn van de Beek, directeur van onderzoeksbureau Hoffmann, tegen de krant. Ook de zelfscankassa’s bij supermarkten worden genoemd als mogelijke oorzaak. Die zouden de drempel om te stelen verlagen.

Personeelstekort

De belangrijkste oorzaak is mogelijk het personeelstekort, zegt Van de Beek. Met minder werknemers op de werkvloer is het moeilijker voor winkels om klanten in de gaten te houden. Daar komt bij dat de salarissen van beveiligers zeventien procent omhoog gaan, waardoor winkeliers huiverig zijn om extra beveiligers in te zetten.

“Koffie, zalm en cosmetica worden veruit het meest gestolen”, weet Van de Beek. Vooral in Friesland en Groningen is het aantal diefstallen explosief toegenomen. Daar groeide het aantal aangiften vorige maand met liefst 54 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Drenthe is de stijging bovengemiddeld (23 procent).

Inflatie hoofdoorzaak?

Volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen is uit de cijfers in ieder geval niet zomaar af te leiden dat mensen vaker stelen vanwege de huidige inflatie. “Gaat het om zakken aardappelen of elektronica? Dat kan je hier niet uit afleiden”, reageert hij in Goedemorgen Nederland.

“Misschien dat mensen sinds corona minder grenzen kennen. Je hoort geluiden dat het ook op scholen moeilijker is om de orde te handhaven”, zegt Dohmen.

LEES OOK: Politie zag in oktober meeste winkeldiefstallen in vijf jaar tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer