main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2022 — 15:04

Aantal winkeldiefstallen stijgt fors, oorzaak onduidelijk

Ondernemers hebben steeds vaker last van winkeldiefstal. In de afgelopen maand registreerde de politie 12 procent meer winkeldiefstallen dan in oktober 2019, de maand van de laatste meting voor de coronaperiode toen veel winkels hun deuren moesten sluiten. Met name in Groningen en Friesland neemt het aantal winkeldiefstallen toe, meldt De Telegraaf.

De politie registreerde in oktober 3909 winkeldiefstallen, zo’n 400 meer dan een maand eerder. Het aantal registraties was dit jaar het laagst in januari, toen zag de politie 2521 gevallen van winkeldiefstal. Het kan daarbij gaan om aangiftes, maar ook gevallen van winkeldiefstal die de politie zelf in het systeem heeft vastgelegd.

De oorzaak van de stijging is onduidelijk, zegt de politie. Mogelijk is de stijging te verklaren door de hoge inflatie, die ervoor zorgt dat meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zegt Martijn van de Beek, directeur van onderzoeksbureau Hoffmann, tegen de krant. Ook de zelfscankassa’s bij supermarkten worden genoemd als mogelijke oorzaak. Die zouden de drempel om te stelen verlagen.

Personeelstekort

De belangrijkste oorzaak is mogelijk het personeelstekort, zegt Van de Beek. Met minder werknemers op de werkvloer is het moeilijker voor winkels om klanten in de gaten te houden. Daar komt bij dat de salarissen van beveiligers zeventien procent omhoog gaan, waardoor winkeliers huiverig zijn om extra beveiligers in te zetten.

“Koffie, zalm en cosmetica worden veruit het meest gestolen”, weet Van de Beek. Vooral in Friesland en Groningen is het aantal diefstallen explosief toegenomen. Daar groeide het aantal aangiften vorige maand met liefst 54 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Drenthe is de stijging bovengemiddeld (23 procent).

Inflatie hoofdoorzaak?

Volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen is uit de cijfers in ieder geval niet zomaar af te leiden dat mensen vaker stelen vanwege de huidige inflatie. “Gaat het om zakken aardappelen of elektronica? Dat kan je hier niet uit afleiden”, reageert hij in Goedemorgen Nederland.

“Misschien dat mensen sinds corona minder grenzen kennen. Je hoort geluiden dat het ook op scholen moeilijker is om de orde te handhaven”, zegt Dohmen.

LEES OOK: Politie zag in oktober meeste winkeldiefstallen in vijf jaar tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer