main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 november 2022 — 16:47

Politie zag in oktober meeste winkeldiefstallen in vijf jaar tijd

De politie heeft vorige maand het hoogste aantal winkeldiefstallen geregistreerd in vijf jaar tijd, blijkt uit data van de politie zelf. Een verklaring voor die stijging heeft de politie niet. Of de stijging komt door een hogere aangiftebereidheid of doordat er sprake is van meer winkeldiefstallen is dus niet duidelijk.

De politie registreerde in oktober 3909 winkeldiefstallen, zo’n 400 meer dan een maand eerder. Het aantal registraties was dit jaar het laagst in januari, toen zag de politie 2521 gevallen van winkeldiefstal. Het kan daarbij gaan om aangiftes, maar ook gevallen van winkeldiefstal die de politie zelf in het systeem heeft vastgelegd.

‘Helaas iets van alle tijden’

INretail, de brancheorganisatie voor onder meer mode-, schoenen- en sportwinkels, heeft nog geen signalen ontvangen dat ondernemers meer diefstal ervaren in hun winkels. De organisatie liet daarvoor onlangs zelfs vertegenwoordigers door het land rijden om ervaringen op te halen, laat een woordvoerder weten.

Brancheorganisatie voor supermarkten CBL krijgt eveneens nog geen signalen dat supermarkten de afgelopen tijd meer last hadden van winkeldieven. Volgens een woordvoerster worden supermarktmedewerkers bovendien getraind om opvallende situaties en mensen te herkennen. “Natuurlijk kan het zijn dat het aantal winkeldiefstallen wat fluctueert, maar het is helaas iets van alle tijden”, aldus de zegsvrouw.

Zowel de branchevereniging voor drogisterijen CBD als Kruidvat geeft aan geen uitspraken te doen over winkeldiefstallen of aangiftes.

Coronacrisis

In de politiedata is ook te zien dat het aantal aangiftes tijdens de coronacrisis afnam tot onder de 2000 in januari en februari 2021. In die periode werden er zwaardere maatregelen van kracht, waaronder het sluiten van niet-essentiële winkels. Ook gold er vanaf eind januari een avondklok, waardoor mensen na 21.00 uur niet meer naar buiten mochten.

Supermarkten merkten dat het aantal winkeldiefstallen daardoor afnam. Volgens de woordvoerster van CBL kwam dat mogelijk doordat klanten minder anoniem waren, als gevolg van de maatregelen in supermarkten. “Klanten moesten zich bijvoorbeeld met een boodschappenwagen door de winkel bewegen. Ook werden ze gecontroleerd op het dragen van een mondkapje”, aldus de zegsvrouw.

LEES OOK: In hoger beroep 11 jaar voor doden partner en wegmaken lichaam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer