main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas in Op1.
Op1 - 11 november 2022 — 00:28

Kloof tussen stad en platteland wordt kleiner, ziet Caroline Van der Plas (BBB): ‘Heel goed en nodig’

Volgens fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas is in politiek Den Haag langzaam weer meer oog voor het platteland. “Dat is heel goed en nodig. Wat in Den Haag als klein zeer wordt gezien is op het platteland grote pijn”, zegt Van der Plas donderdagavond in Op1.

De kloof tussen de Randstad en het platteland is nog te groot, zegt de BBB-voorvrouw. “Misschien zit dat nog in het DNA. Maar ik zie wel een kentering. Onze slogan was: we brengen het platteland naar Den Haag. Je ziet nu dat partijen een beetje ongemakkelijk worden en denken: wij moeten ook wat met het platteland.”

Volgens Van der Plas wordt er door de politiek nog te vaak gesproken over in plaats van met het platteland. Ze wijst naar de stikstofcrisis, waarover bemiddelaar Johan Remkes in oktober zei dat het kabinet een andere toon moest aanslaan tegen boeren en de dialoog moest aangaan.

Tekst gaat verder onder tweet 

De wolf

Maar Van der Plas vindt ook dat bijvoorbeeld in de discussie over de wolf in Nederland er meer geluisterd moet worden naar het platteland. Het dier rukt de laatste jaren op en leeft inmiddels vooral in de noordelijke provincies en op de Veluwe. “Ze bijten schapen en pony’s dood en niet per se voor voedsel. Die dieren liggen te creperen in de wei. Wat ik me afvraag is hoever we dit moeten laten gaan”, zegt het Kamerlid.

“We zijn een klein dichtbevolkt land met veel steden. Een leefgebied van de wolf is normaal gesproken veel en veel groter dan bijvoorbeeld de Veluwe. Wat ik aan de kaak wil stellen is dat de wolf problematischer gedrag gaat vertonen.”

Van der Plas hoopt in de toekomst op meer Kamerleden uit ‘de regio’ om de kloof tussen stad en platteland te dichten. “Ook Kamerleden uit de regio gaan studeren in de grote stad. Als ze eenmaal de Kamer ingaan zijn ze verrandstedelijkt”, zegt de BBB-voorvrouw. “Bij D66 zag je dat tijdens de laatste verkiezingen de top tien op de lijst allemaal in de grote steden woont.”

‘Stad besluit over platteland’

Ook journalist bij NRC Karel Smouter, schrijven van het boek ‘Blauw wit rood’, ziet een kloof tussen stad en platteland. “Er wordt vaak gesproken over stikstof, maar het gevoel ziet dieper. Mensen voelen dat zij onvoldoende mee kunnen praten over hun eigen toekomst.”

“Er komen allerlei uitdagingen op het platteland af, zoals de wooncrisis, energiecrisis en stikstofcrisis. De oplossingen liggen vaak op het platteland, maar in de beleving van veel mensen is het zo dat in de stad over het platteland besloten wordt”, zegt Smouter.

“Ik ben zelf kunstenaars tegengekomen die klagen dat de cultuursubsidies vooral in het Westen worden uitgegeven. De Boekmanstichting heeft uitgezocht dat in 2019 negen keer zoveel cultuursubsidie wordt uitgegeven in Noord-Holland dan in Overijsel.”

Smouter pleit voor meer burgerberaden en buurtbegrotingen. “Wat voor veel mensen ontbreekt is grip op hun eigen leefomgeving. Ik zou het heel interessant vinden om burgers en boeren met elkaar in gesprek te brengen over belangrijke onderwerpen en ook te laten beslissen. Niet over of we stikstof moeten aanpakken, dat is al lang geen vraag meer, maar over hoe.”

LEES OOK: VVD: landbouwminister Adema moet stikstofuitspraken over 2030 terugnemen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer