main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas in Op1.
Op1 - 11 november 2022 — 00:28

Kloof tussen stad en platteland wordt kleiner, ziet Caroline Van der Plas (BBB): ‘Heel goed en nodig’

Volgens fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas is in politiek Den Haag langzaam weer meer oog voor het platteland. “Dat is heel goed en nodig. Wat in Den Haag als klein zeer wordt gezien is op het platteland grote pijn”, zegt Van der Plas donderdagavond in Op1.

De kloof tussen de Randstad en het platteland is nog te groot, zegt de BBB-voorvrouw. “Misschien zit dat nog in het DNA. Maar ik zie wel een kentering. Onze slogan was: we brengen het platteland naar Den Haag. Je ziet nu dat partijen een beetje ongemakkelijk worden en denken: wij moeten ook wat met het platteland.”

Volgens Van der Plas wordt er door de politiek nog te vaak gesproken over in plaats van met het platteland. Ze wijst naar de stikstofcrisis, waarover bemiddelaar Johan Remkes in oktober zei dat het kabinet een andere toon moest aanslaan tegen boeren en de dialoog moest aangaan.

Tekst gaat verder onder tweet 

De wolf

Maar Van der Plas vindt ook dat bijvoorbeeld in de discussie over de wolf in Nederland er meer geluisterd moet worden naar het platteland. Het dier rukt de laatste jaren op en leeft inmiddels vooral in de noordelijke provincies en op de Veluwe. “Ze bijten schapen en pony’s dood en niet per se voor voedsel. Die dieren liggen te creperen in de wei. Wat ik me afvraag is hoever we dit moeten laten gaan”, zegt het Kamerlid.

“We zijn een klein dichtbevolkt land met veel steden. Een leefgebied van de wolf is normaal gesproken veel en veel groter dan bijvoorbeeld de Veluwe. Wat ik aan de kaak wil stellen is dat de wolf problematischer gedrag gaat vertonen.”

Van der Plas hoopt in de toekomst op meer Kamerleden uit ‘de regio’ om de kloof tussen stad en platteland te dichten. “Ook Kamerleden uit de regio gaan studeren in de grote stad. Als ze eenmaal de Kamer ingaan zijn ze verrandstedelijkt”, zegt de BBB-voorvrouw. “Bij D66 zag je dat tijdens de laatste verkiezingen de top tien op de lijst allemaal in de grote steden woont.”

‘Stad besluit over platteland’

Ook journalist bij NRC Karel Smouter, schrijven van het boek ‘Blauw wit rood’, ziet een kloof tussen stad en platteland. “Er wordt vaak gesproken over stikstof, maar het gevoel ziet dieper. Mensen voelen dat zij onvoldoende mee kunnen praten over hun eigen toekomst.”

“Er komen allerlei uitdagingen op het platteland af, zoals de wooncrisis, energiecrisis en stikstofcrisis. De oplossingen liggen vaak op het platteland, maar in de beleving van veel mensen is het zo dat in de stad over het platteland besloten wordt”, zegt Smouter.

“Ik ben zelf kunstenaars tegengekomen die klagen dat de cultuursubsidies vooral in het Westen worden uitgegeven. De Boekmanstichting heeft uitgezocht dat in 2019 negen keer zoveel cultuursubsidie wordt uitgegeven in Noord-Holland dan in Overijsel.”

Smouter pleit voor meer burgerberaden en buurtbegrotingen. “Wat voor veel mensen ontbreekt is grip op hun eigen leefomgeving. Ik zou het heel interessant vinden om burgers en boeren met elkaar in gesprek te brengen over belangrijke onderwerpen en ook te laten beslissen. Niet over of we stikstof moeten aanpakken, dat is al lang geen vraag meer, maar over hoe.”

LEES OOK: VVD: landbouwminister Adema moet stikstofuitspraken over 2030 terugnemen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer