Felle kritiek op pensioenwet: wordt deze van tafel geveegd?
De pensioenwet die er nu ligt moet van tafel. Dat zeggen tientallen pensioenexperts, oud-bestuurders en oud-politici in een brandbrief aan de Eerste en Tweede Kamer. Vooral de huidige hoge inflatie zorgt er volgens hen voor dat de voorgestelde wijzigingen nu onverantwoord zijn. De klagers menen dat de complexiteit van de pensioenwet te groot is. Verder worden de uitvoeringsproblemen onderschat.
Niet alleen moet volgens de briefschrijvers worden afgezien van het doorvoeren van de Wet Toekomst Pensioenen zoals die nu voorligt, ook moet gekozen worden voor een stabieler systeem met betrekking tot de rekenrente. Daarmee worden pensioenfondsen straks niet gedwongen om beschermingsmaatregelen te treffen, wat volgens de experts de facto neerkomt op het speculeren op een rentedaling.
'Veel onbegrip bij deelnemers'
"De overgang in één klap van een collectief naar een individueel pensioenstelsel onder de huidige economische en financiële omstandigheden voor veel deelnemers leidt tot pensioenuitkomsten die zeer ongewis zijn. Dat is een ongewenste situatie", zo valt te lezen. In het bijzonder de rentegevoeligheid van het nieuwe stelsel is "zeer groot" en het rendement per leeftijd verschilt. "Dat zal tot veel onbegrip leiden bij deelnemers", aldus de briefschrijvers.
'Er zijn ook mensen die helemaal geen pensioen sparen'
Ester Barendregt, hoofdeconoom bij de Rabobank, snapt de kritiek. "Het gaat om ontzettend veel pensioengeld dat gespaard is en wat nu toegewezen moet worden. Dus dat ligt heel gevoelig", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar tegelijkertijd wil ze erop wijzen dat "dit is wat er is". "Er is ook een hele grote groep mensen die helemaal geen pensioen sparen en eigenlijk vind ik dat nog een veel groter probleem." Zij vindt dat deze mensen ook meegenomen moeten worden in het nieuwe stelsel.
Onder de briefschrijvers zijn onder anderen Elco Brinkman, Herman Wijffels, Eduard Bomhoff en Sylvester Eiffinger. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de stelselwijzigingen.
LEES OOK: Schouten wil dat 450.000 werkenden ook pensioen gaan opbouwen