OM-topman doet oproep aan bedrijfsleven: zerotolerancebeleid in drugsgebruik op het werk
OM-topman Gerrit van der Burg vindt dat bedrijven en organisaties veel stelliger moeten zijn in het niet toelaten van het normaliseren van drugsgebruik. "Wij normaliseren het gebruik en dan zie je niet goed wat het verdienmodel erachter is", zegt hij bij WNL Op Zondag op NPO 1.
Daarin is volgens Van der Burg een belangrijke rol weggelegd voor organisaties en het bedrijfsleven. "Zij moeten veel krachtiger stelling nemen tegen datgene wat ons overkomt", doelt de OM-topman op het drugsgebruik in Nederland.
Zerotolerancebeleid
Het drugsgebruik in Nederland lijkt steeds normaler te worden. Op een huisfeestje, in de kroeg of in een voetbalstadion. "Dat is wat wij niet normaal moeten vinden", vertelt Van der Burg. "Daar zit een verdienmodel achter die wij met elkaar niet willen."
Van der Burg ziet dat veel organisaties zich niet hard uitspreken tegen drugsgebruik. "Welke organisatie zegt nou dat zij een zerotolerancebeleid hebben?", vraagt hij zich af. "Als ik iemand betrap binnen mijn organisatie, die lijntjes snuift voordat die gaat werken, dan pik ik dat niet. Dat is een krachtig signaal dat je met elkaar moet uitstralen."
Uitspraak burgemeester Halsema over 'war on drugs'
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zei laatst dat de war on drugs niet helpt. "Daar mee misken je de realiteit", reageert Van der Burg op de uitspraak van Halsema. Drugs speelt weliswaar een belangrijke rol als verdienmodel van de georganiseerde misdaad, maar "tegenwoordig spreken we over machtsstructuren".
Volgens Van der Burg krijgen die machtsstructuren steeds meer grip op de Nederlandse samenleving. Bijvoorbeeld door intimidatie, geld of corruptie. Het gaat volgens de OM-topman dus veel verder dan alleen de 'war on drugs'. Dat deel aanpakken en denken dat de georganiseerde misdaad is opgerold is een verkeerde veronderstelling. "Dat miskent de daadwerkelijke positie van die groeperingen."
Jeugdigen in criminaliteit
"Wij doen meer dan ooit aan onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit", stelt Van der Burg. Maar de aandacht is volgens hem nog steeds te weinig gericht op het totaalpakket. "Wij moeten als samenleving investeren in hoe je voorkomt dat jeugdigen de georganiseerde criminaliteit worden ingetrokken." Bijvoorbeeld om zo te voorkomen dat een 10-jarige "op de uitkijk" wordt gezet. "Dat is voor onze samenleving veel belangrijker", sluit de OM-topman.