main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 12:41

Kabinet doet ‘onvoldoende’ om drugscriminaliteit aan te pakken: ‘Kijk naar wie de nieuwe Taghi’s zijn’

Het kabinet investeert flink om de georganiseerde misdaad de kop in te drukken. Het geld is meer dan welkom, maar de aanpak van het kabinet is volgens CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik nog altijd “onvoldoende”.

Kuik wijst niet alleen naar het kabinet en hamert er vaker op dat er ook een verantwoording ligt bij de mensen zelf. Een pilletje nemen tijdens een festival is hedendaags namelijk bijna een doodgewone zaak. Daar moet het kabinet meer naar kijken, vindt Kuik. “We sturen nu vooral op de criminelen die wij al in beeld hebben en het vangen van drugs”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, vindt het Kamerlid. Zo denkt Kuik ook na over het voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden. “Dat gebeurt ook wel”, zegt Kuik, maar volgens haar is er ruimte voor verbetering. “Je moet ook aan de voorkant in kaart brengen welke netwerken er worden opgebouwd. Wie zijn de nieuwe Taghi’s die er opstaan?”

Met preventie wil Kuik jongeren beter ondersteunen het rechte pad te kiezen en ook op te blijven. “Vaak zijn het jongeren in armoede en moeilijke wijken die gevoelig zijn voor ronselen door drugscriminelen. Scholen maken zich daar ook zorgen over, omdat zij niet weten wat ze ermee aan moeten.”

‘Bepaalde deuren zijn dicht’

De cijfers liegen er niet om. Veel jongeren lijken te vervallen in criminaliteit vanwege de mogelijkheid om snel veel geld te verdienen. Kuik wil jongeren helpen laten zien dat criminaliteit absoluut niet loont. “Op korte termijn heb je misschien heel snel die sneakers, maar op de lange termijn betekent dit echt iets voor je leven. Bepaalde deuren zijn dicht als jij het criminele pad opgaat.”

LEES OOK: Politiebond slaat alarm om meer criminaliteit door armoede: ‘We gaan een hete herfst tegemoet’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer