main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2022 — 12:41

Kabinet doet ‘onvoldoende’ om drugscriminaliteit aan te pakken: ‘Kijk naar wie de nieuwe Taghi’s zijn’

Het kabinet investeert flink om de georganiseerde misdaad de kop in te drukken. Het geld is meer dan welkom, maar de aanpak van het kabinet is volgens CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik nog altijd “onvoldoende”.

Kuik wijst niet alleen naar het kabinet en hamert er vaker op dat er ook een verantwoording ligt bij de mensen zelf. Een pilletje nemen tijdens een festival is hedendaags namelijk bijna een doodgewone zaak. Daar moet het kabinet meer naar kijken, vindt Kuik. “We sturen nu vooral op de criminelen die wij al in beeld hebben en het vangen van drugs”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, vindt het Kamerlid. Zo denkt Kuik ook na over het voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden. “Dat gebeurt ook wel”, zegt Kuik, maar volgens haar is er ruimte voor verbetering. “Je moet ook aan de voorkant in kaart brengen welke netwerken er worden opgebouwd. Wie zijn de nieuwe Taghi’s die er opstaan?”

Met preventie wil Kuik jongeren beter ondersteunen het rechte pad te kiezen en ook op te blijven. “Vaak zijn het jongeren in armoede en moeilijke wijken die gevoelig zijn voor ronselen door drugscriminelen. Scholen maken zich daar ook zorgen over, omdat zij niet weten wat ze ermee aan moeten.”

‘Bepaalde deuren zijn dicht’

De cijfers liegen er niet om. Veel jongeren lijken te vervallen in criminaliteit vanwege de mogelijkheid om snel veel geld te verdienen. Kuik wil jongeren helpen laten zien dat criminaliteit absoluut niet loont. “Op korte termijn heb je misschien heel snel die sneakers, maar op de lange termijn betekent dit echt iets voor je leven. Bepaalde deuren zijn dicht als jij het criminele pad opgaat.”

LEES OOK: Politiebond slaat alarm om meer criminaliteit door armoede: ‘We gaan een hete herfst tegemoet’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier