Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Griepprik en coronavaccin tegelijk laten zetten? ‘Geen enkel gevaar’

De grootschalige campagne voor de griepprik gaat vandaag van start. Deze valt samen met de vaccinatie tegen corona, die voor alle mensen tussen de 40 en de 60 jaar vanaf vandaag mogelijk is om te halen. Huisarts Güven Yildiz ziet "geen enkele reden of gevaar" om beide vaccins tegelijk te geven. Dat zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat is ook waar veel deskundigen voor pleiten: het tegelijk laten zetten van de griep- en coronaprik. Met name om ook de lage opkomst aan te pakken.

Het klinkt als een goed plan, maar er ligt een probleem op de loer: het griepvaccin wordt gezet door de huisarts terwijl de coronaprik onder de verantwoordelijkheid valt van de GGD. Die twee instanties zijn voor nu gescheiden, wat betekent dat op hetzelfde moment beide prikken halen onmogelijk maakt. "Dat gaat deze periode ook niet meer veranderen", zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). "Dan komt er zo'n logistieke puinhoop, dat moeten wij niet willen."

Van Ooijen sluit niet uit dat dit in de toekomst kan veranderen. Maar is het wel haalbaar voor bijvoorbeeld de huisartsen om beide prikken te zetten? "Nee", klinkt het stellige antwoord van Yildiz, die "er persoonlijk achterstaat", dat beide prikken bij de GGD terechtkomen.

Lage opkomst door prikmoeheid

De WHO heeft als doel gesteld om een opkomst van 75 procent te halen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting Ted van Essen kwam Nederland daar "met slechts 58 procent" bij lange na niet aan.

Dat mensen minder happig zijn om de griepprik te halen kan te maken hebben met 'prikmoeheid' dat onder de bevolking leeft.

Belang vaccineren

Het doel voor de griepprik is om 75 procent opkomst te halen. In 2021 lag het opkomstpercentage op 67 procent. Dat mensen minder happig zijn om de griepprik te maken kan te maken hebben met 'prikmoeheid' dat onder de bevolking leeft.

Dat merkt Yildiz ook in haar praktijd in de Schilderswijk in Den Haag. "Heel veel mensen weten het verschil niet meer tussen Influenza- en coronavaccin", verklaart zij. "Ze horen het woord vaccin en denken 'ik ben niet ziek geweest' of 'in mijn omgeving viel het allemaal wel mee'." Met andere woorden vragen veel mensen zich af of het wel nodig is om een prik te laten zetten.

Toch is het belangrijk om te vaccineren, vindt Yildiz, zeker "als wij willen dat onze maatschappij openblijft". Zij doelt voornamelijk op het voorkomen van grootschalig ziekteverzuim. Om dat te voorkomen "moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen en ons laten vaccineren". Dat geldt ook voor Yildiz zelf, want als zij mogelijk uitvalt aankomende winter "staan onze patiënten letterlijk in de kou".

LEES OOK: Viroloog Ab Osterhaus: coronavirus deze winter minder gevaarlijk, maar laat je vaccineren


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau