main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 oktober 2022 — 08:55

Viroloog Ab Osterhaus: coronavirus deze winter minder gevaarlijk, maar laat je vaccineren

Viroloog Ab Osterhaus roept Nederlanders op zich te laten vaccineren en het “gezond verstand” te gebruiken nu het coronavirus bezig is aan een opmars. Het ministerie van Volksgezondheid verhoogde maandag de thermometer – die aangeeft hoe het staat met de druk op de zorg en de samenleving door het coronavirus – van 1 naar 2.

In de afgelopen week zijn 601 mensen vanwege coronabesmettingen opgenomen in het ziekenhuis, tegen 485 een week eerder. In de afgelopen week registreerde het RIVM 23.693 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind juli. Iedereen wordt opgeroepen zich aan de basisregels te houden. Kwetsbare mensen worden nadrukkelijk opgeroepen de herhaalprik te halen.

Osterhaus denkt niet dat het coronavirus komende winter zo sterk zal zijn als de twee voorgaande winters, vanwege de opgebouwde groepsimmuniteit. “Het overgrote deel van de bevolking heeft het virus gezien of is gevaccineerd, of allebei. Daar komt bij dat de omikronvariant wat milder is dan de andere varianten uit het verleden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar de ziekenhuizen lopen langzaam weer vol, ziet de viroloog. “Dat is heel slecht nieuws, met name voor de wachtlijsten die zich hebben gevormd in de zorg en de personeelstekorten die we overal zien. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich zo veel mogelijk laten vaccineren.”

Het goede nieuws is dat de vaccins zijn aangepast op de (dominante) omikronvariant, zegt Osterhaus. “Dat betekent dat we een betere bescherming krijgen door vaccinatie dan tot nu toe.” Toch neemt de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders af. “Ik denk dat mensen denken dat corona lijkt op een soort griepje. Niets is minder waar; je kunt er nog behoorlijk ziek van worden.”

‘Blijf thuis bij klachten’

Vooral voor kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een immuunstoornis blijft corona gevaarlijk. “Als we kwetsbare en oudere mensen bezoeken moeten ons van te voren testen of laten testen, mondkapjes gebruiken en de 1,5 meter afstand in acht nemen”, bepleit Osterhaus. “Het virus is nog steeds onder ons en gaat zeker deze winter niet weg. Ook in de komende jaren zullen we er nog wel mee te maken krijgen.”

De viroloog hoopt dat maatregelen vanuit de overheid komende winter niet nodig zullen zijn. Om die te voorkomen moeten Nederlanders hun “gezond verstand gebruiken”, zegt hij. “Test jezelf of laat je testen als je enig symptoom hebt, zoals keelpijn of hoofdpijn. Als je positief getest bent, blijf dan gewoon thuis.”

LEES OOK: Minister Ernst Kuipers verhoogt alarmniveau coronavirus

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


>

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer