Bakkers: compensatie voor helft stijging energiekosten mkb niet voldoende
Als kabinet inderdaad middelgrote en kleine bedrijven tegemoetkomt door de helft van de gestegen energiekosten te vergoeden, is dat voor de bakkers onvoldoende. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) Arend Kisteman in Goedemorgen Nederland. "Als je van 50 procent uitgaat zullen onze kosten alsnog keer vijf of zes gaan. We zouden echt richting de 80 procent compensatie moeten gaan."
De minister van Economische Zaken, Micky Adriaanse, zou eigenlijk dinsdag haar plannen voor de compensatie voor mkb'ers die relatief veel energie gebruiken presenteren. Dat is uitgesteld naar vrijdagmiddag. De precieze voorwaarden zijn namelijk nog niet helemaal rond, het kabinet spreekt daar volgens Haagse bronnen nog over.
Het zou gaan om een steunpakket van 2,5 tot 3 miljard euro, waar het kabinet dus de helft van de energierekening van relatieve grootgebruikers mee wil vergoeden, zoals slagers, tuinders en dus bakkers. "Als dat klopt zou dat voor de kleine bakkerijen voldoende zijn, maar voor de middelgrote is dat veel te weinig."
Bovendien moet er zo naar het nu lijkt een maximumbedrag per bedrijf gaan gelden, van mogelijk ongeveer 160.000 euro. Kisteman: "Als dat klopt zou dat voor de kleine bakkerijen voldoende zijn, maar voor de middelgrote is dat veel te weinig."
'Dan praat je toch over een stijging van 15 procent'
Kisteman heeft een nog kortere nacht dan hij, zelf ook bakker, normaal gesproken al gewend is. "Het was laat gisteravond, veel nadenken, veel rekenen. Ik denk dat ik twee a drie uur heb geslapen." Als de plannen die nu bij het kabinet op tafel liggen op deze manier doorgang vinden, betekent dit dat hij dit door moet gaan rekenen in zijn verkoopprijs. "Dan praat je toch over een stijging van ongeveer 15 procent waarmee je je producten moet gaan verhogen", zegt hij. "Een van de redenen van de compensatie was dat de prijzen niet teveel gaan stijgen, maar 15 procent vind ik een behoorlijke stijging."
Verder is voor nu het idee om de kleine en middelgrote bedrijven waarbij de energiekosten 12,5 procent van de omzet bedragen, aan te merken als energie-intensief. Alleen die bedrijven zouden in aanmerking komen voor compensatie. "Dat is echt kielekiele", zegt de NBOV-voorzitter. "Het zou mooier zijn als die net iets omlaaggaat, en ik weet dat het voor veel andere branches al iets te hoog is."
LEES OOK: Wat betekent het prijsplafond precies voor uw energierekening?