main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 oktober 2022 — 11:35

Wat betekent het prijsplafond precies voor uw energierekening?

De uitgewerkte plannen van het kabinet voor het prijsplafond voor energie zijn bekend. Vanaf januari 2023 wordt de energierekening voor veel mensen een stuk goedkoper, en tot dan krijgen huishoudens in november en januari een vaste korting van 190 euro. Maar hoe werkt dat prijsplafond nu precies?

“Vanaf november wordt er 190 euro van de voorschotnota die je betaalt voor je energierekening afgetrokken. Dat zal iedereen meteen gaan merken”, legt voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dit geldt overigens niet voor mensen met een vast contract die minder betalen dan de nieuwe prijzen. In dat geval blijft dat contract gewoon gelden.

“Vanaf 1 januari gaat het om het basisverbruik wat door de overheid is vastgesteld, daar krijg je dan het gereduceerde tarief voor”, gaat Van Nieuwenhuizen verder. Voor gas betaal je tot een verbruik van 1200 kubieke meter per jaar maximaal 1,45 euro per kuub. Voor stroom geldt maximaal 0,40 euro per kilowattuur (kWh), tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. “Dat wordt verrekend, en daar krijg je een tegemoetkoming voor. Voor alles wat je daarboven verbruikt, dus bijvoorbeeld de 1200 kuub gas, moet je gewoon de prijs voor betalen zoals je die normaal zonder overheidsingrijpen ook zou moeten hebben betalen.”

Prijsplafond stuk ruimer dan gedacht

Het prijsplafond dat het kabinet wil invoeren is een stuk ruimer dan aanvankelijk gedacht. De kosten voor het pakket lopen dan ook flink op: het kabinet verwacht dat de regeling zo’n 23,5 miljard euro gaat kosten. Dit komt onder meer omdat het prijsplafond lager ligt dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam. Bovendien is de grens voor het stroomverbruik hoger, waardoor meer huishoudens met een warmtepomp profiteren. De Tweede Kamer had, op initiatief van PvdA en GroenLinks, aangedrongen op een ruimere regeling.

Energieleveranciers zijn tevreden

“Het is met stoom en kokend water allemaal gebeurd. Er moet nog steeds een hoop uitgewerkt worden, maar we zijn blij met de stap die het kabinet nu gezet heeft”, zegt Van Nieuwenhuizen. “Het aantal kuub, de aantallen kilowatturen, de prijzen zijn bekend. Dus kunnen wij nu ook aan mensen die heel graag willen weten wat het voor hun portemonnee betekent eindelijk duidelijk geven.”

Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit. Het gaat om 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.

Overigens zullen ook andere kleinverbruikers, zoals zelfstandigen, verenigingen, sommige kleine bedrijven en “kleine maatschappelijke organisaties” ook onder het plafond vallen. Althans, dat verwacht het kabinet. Voor middelgrote en kleine bedrijven die veel verbruiken, zoals bakkers, komt nog een specifieke regeling.

Volgens Van Nieuwenhuizen zijn er ook goede afspraken gemaakt met energiebedrijven, die voorkomen dat zij omvallen. “Het verschil tussen de contactprijs wat de klant normaal gesproken had moeten betalen en het plafond dat de overheid heeft afgesproken: dat hele bedrag wordt gecompenseerd aan de leverancier”, legt ze uit. “En de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet daarop toe, dat het ook precies om dat bedrag gaat, en niet meer of minder.”

LEES OOK: Veel onzekerheid bij ondernemers: wel of geen compensatie voor energie?


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Haagse Lobby

Het coalitieakkoord is er duidelijk over: ‘Het kabinet zet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.’ In de podcast Haagse Lobby praat Martijn de Greve over de plannen met:

  • Energiedeskundige, publicist, onderzoeker en maker van de podcast ‘studio energie’, Remco de Boer
  • Hoogleraar en wetenschapsdirecteur energietransitie bij TNO, Andre Faaij
  • Voorzitter van Nucleair Nederland, Ad Louter 

De podcast is te beluisteren via elke podcast-app.

 

Stand van Nederland: Generatie Next

Met Sinterklaas en kerst in aantocht gaan we winkelen. Maar die winkelstraat is in gevaar. Hoe staat het met de toekomst van onze binnensteden? Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

Donderdagavond 21.05
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman van de…

Lees meer

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in…

Lees meer

Kledingketen H&M schrapt wereldwijd 1500 banen

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) is van plan wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een bezuinigingsronde. Ook zal het bedrijf een last van…

Lees meer

Heineken gooit bierprijs volgend jaar flink omhoog, biertje gemiddeld tien procent duurder

Een biertje in de horeca wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7…

Lees meer

Verdachte moord Silvana Heber blijft in de cel

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag bepaald dat de 41-jarige verdachte van de moord op Silvana Heber uit Hoogeloon negentig dagen langer blijft vastzitten….

Lees meer

CBS: meer uithuisplaatsingen toeslagenaffaire dan gedacht

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst dan eerder berekend. Volgens een nieuwe telling van het…

Lees meer

Nederlander die Amanda Todd afperste weer in Nederland voor straf

De Nederlander Aydin C. die in Canada is veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van het Canadese meisje Amanda Todd, is terug…

Lees meer

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester…

Lees meer

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. “We hadden een goed gesprek…

Lees meer

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei…

Lees meer

Staat de toekomst van onze sfeervolle binnensteden door de groeiende leegstand op het spel?

Een gezellige en sfeervolle binnenstad met veel winkels, dat wil iedere stad en zeker elke millenial. Maar de leegstand van de afgelopen jaren is alleen…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier