Wat betekent het prijsplafond precies voor uw energierekening?
De uitgewerkte plannen van het kabinet voor het prijsplafond voor energie zijn bekend. Vanaf januari 2023 wordt de energierekening voor veel mensen een stuk goedkoper, en tot dan krijgen huishoudens in november en januari een vaste korting van 190 euro. Maar hoe werkt dat prijsplafond nu precies?
“Vanaf november wordt er 190 euro van de voorschotnota die je betaalt voor je energierekening afgetrokken. Dat zal iedereen meteen gaan merken”, legt voorzitter van Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dit geldt overigens niet voor mensen met een vast contract die minder betalen dan de nieuwe prijzen. In dat geval blijft dat contract gewoon gelden.
“Vanaf 1 januari gaat het om het basisverbruik wat door de overheid is vastgesteld, daar krijg je dan het gereduceerde tarief voor”, gaat Van Nieuwenhuizen verder. Voor gas betaal je tot een verbruik van 1200 kubieke meter per jaar maximaal 1,45 euro per kuub. Voor stroom geldt maximaal 0,40 euro per kilowattuur (kWh), tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. “Dat wordt verrekend, en daar krijg je een tegemoetkoming voor. Voor alles wat je daarboven verbruikt, dus bijvoorbeeld de 1200 kuub gas, moet je gewoon de prijs voor betalen zoals je die normaal zonder overheidsingrijpen ook zou moeten hebben betalen.”
Prijsplafond stuk ruimer dan gedacht
Het prijsplafond dat het kabinet wil invoeren is een stuk ruimer dan aanvankelijk gedacht. De kosten voor het pakket lopen dan ook flink op: het kabinet verwacht dat de regeling zo’n 23,5 miljard euro gaat kosten. Dit komt onder meer omdat het prijsplafond lager ligt dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam. Bovendien is de grens voor het stroomverbruik hoger, waardoor meer huishoudens met een warmtepomp profiteren. De Tweede Kamer had, op initiatief van PvdA en GroenLinks, aangedrongen op een ruimere regeling.
Energieleveranciers zijn tevreden
“Het is met stoom en kokend water allemaal gebeurd. Er moet nog steeds een hoop uitgewerkt worden, maar we zijn blij met de stap die het kabinet nu gezet heeft”, zegt Van Nieuwenhuizen. “Het aantal kuub, de aantallen kilowatturen, de prijzen zijn bekend. Dus kunnen wij nu ook aan mensen die heel graag willen weten wat het voor hun portemonnee betekent eindelijk duidelijk geven.”
Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit. Het gaat om 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.
Overigens zullen ook andere kleinverbruikers, zoals zelfstandigen, verenigingen, sommige kleine bedrijven en “kleine maatschappelijke organisaties” ook onder het plafond vallen. Althans, dat verwacht het kabinet. Voor middelgrote en kleine bedrijven die veel verbruiken, zoals bakkers, komt nog een specifieke regeling.
Volgens Van Nieuwenhuizen zijn er ook goede afspraken gemaakt met energiebedrijven, die voorkomen dat zij omvallen. “Het verschil tussen de contactprijs wat de klant normaal gesproken had moeten betalen en het plafond dat de overheid heeft afgesproken: dat hele bedrag wordt gecompenseerd aan de leverancier”, legt ze uit. “En de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet daarop toe, dat het ook precies om dat bedrag gaat, en niet meer of minder.”
LEES OOK: Veel onzekerheid bij ondernemers: wel of geen compensatie voor energie?
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.
Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!
Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…
Lees meerHet asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…
Lees meerDe politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…
Lees meerEsther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…
Lees meerHet onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…
Lees meerLijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…
Lees meerDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…
Lees meerWerken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…
Lees meerBij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…
Lees meerDe bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…
Lees meerDe klimaatverandering drijft sommigen al dagen de A12 op en in de politiek is er een debat gaande of automobilisten extra belast moeten worden of…
Lees meerMinima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop…
Lees meerDe plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere…
Lees meerOndernemer Damir Perkic hoopt met zijn herbruikbare waterfles, koffiebeker en lunchbox de wereld een stukje mooier te maken. Met de toekomst van zijn dochter als…
Lees meerDe politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…
Lees meer