Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Boeren ontbijten met kabinet: ‘Moeten verdergaan op voet Remkes’

Peter Visser

Premier Mark Rutte en ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) ontbijten woensdagochtend met een leiders van diverse boerenorganisaties op het Catshuis in Den Haag om tegelijktijdig te praten over het stikstofbeleid. Voorzitter Agractie Bart Kemp wil dat het kabinet adviezen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes opvolgt.

"Remkes heeft uitgesproken dat de overheid in beweging moet komen en de zorgen van boeren serieus moet nemen. Die intentie willen we zien bij het kabinet. Ze moeten iets gaan doen met de plannen die wij als organisaties hebben aangedragen", zegt Kemps in Goedemorgen Nederland, voorafgaand aan het ontbijt.

Ook actiegroep Farmers Defence Force (FDF) en LTO Nederland schuiven aan. De boerenclubs spraken eerder al met het kabinet onder leiding van toenmalig gespreksleider Remkes. De VVD-coryfee benadrukte het belang van het gesprek tussen de sector en het kabinet. Daarom zullen de betrokken bewindspersonen vaker overleggen met de organisaties over het stikstofbeleid waarover de komende tijd meer duidelijk moet worden.

'Rode lijnen'

"Wij hebben besloten dat we er allemaal heen gaan", zei FDF-voorman Mark van den Oever. Hij trok vooraf alvast enkele "rode lijnen" in het stikstofbeleid waar hij en zijn achterban "nu niet en nooit niet overheen zullen gaan". Gedwongen onteigening of intrekking van vergunningen van boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten op natuurgebieden blijft onbespreekbaar voor FDF.

Maar als dat niet gebeurt en zogeheten PAS-melders goed worden geholpen ziet Van den Oever wel voor zich dat er een oplossing komt in het voortslepende stikstofdebat. "Dan zou eigenlijk het probleem voor iedereen een heel eind opgelost moeten zijn", zei hij in een vlog.

PAS-melders

PAS-melders zijn boeren die toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nog geldig was een melding hebben gedaan over hun stikstofuitstoot maar zonder vergunning zitten die ze daar tegenwoordig voor nodig hebben. De Raad van State bepaalde in 2019 dat het PAS in strijd was met de Europese natuurwetten.

LEES OOK: Dit zijn de reacties op het stikstofrapport van Johan Remkes


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau