main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 oktober 2022 — 16:37

Dit zijn de reacties op het stikstofrapport van Johan Remkes

De reacties op de bevindingen van Johan Remkes over het stikstofbeleid, die hij vandaag presenteerde, zijn overwegend positief. De bouwsector, werkgeversorganisaties en provincies hebben laten weten tevreden te zijn. Mark Rutte vindt het een “stevig rapport met duidelijke conclusies” en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas noemt het rapport “veelbelovend”.

“Er is nog genoeg stof tot felle discussies. Maar ik vind eerlijk gezegd dat in jaren niet zo veel waardering en erkenning is gegeven aan boeren als hier vanmiddag in deze zaal”, aldus Van der Plas, die aangeeft Remkes daar dankbaar voor te zijn. “Dat haalt een heel grote angel uit de discussie.”

Van der Plas vindt dat het weer moet gaan over hoe boeren weer toekomst krijgen in Nederland. “Ik denk dat Remkes daar heel veel openingen voor geeft”, zegt ze. De BoerBurgerBeweging-leider is verder positief over de woorden van Remkes over PAS-melders.

‘Vliegende start moet worden gemaakt met piekbelasters’

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland beklemtoont het voor de korte termijn van cruciaal belang is dat een “vliegende start” wordt gemaakt met piekbelasters. Remkes wil dat 500 tot 600 van die piekbelasters binnen een jaar stoppen met stikstofuitstoot. De stikstofbemiddelaar wil inzetten op vrijwillige uitkoop, maar sluit verplichting niet uit wanneer er onvoldoende animo is. Alleen dan zal de stikstofuitstoot snel dalen en kan de natuur zich herstellen en versterken, geeft Bouwend Nederland aan. Dan zou er ook weer ruimte ontstaan voor nieuwe bouw- en infraprojecten.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland heeft het advies van Remkes een “doordachte analyse” opgeleverd die helpt om uit de stikstofimpasse te komen, zowel op de korte als de lange termijn. Volgens de ondernemersorganisaties slaat de stikstofbemiddelaar de juiste bruggen en biedt zijn plan “een prima vertrekpunt” om er uit te komen.

De SGP hoopt dat de aanbevelingen van Remkes “leiden tot een realistischer beleid dan tot nu toe is gevoerd”, zegt Kamerlid Roelof Bisschop. Remkes voelt de “nood en wanhoop” goed aan, aldus de streng christelijke partij.

Geert Wilders: kappen met die stikstof onzin

Maar lang niet iedereen is te spreken over het rapport. Zo ziet de grootste oppositiepartij, PVV, er niks in. “Kappen met die stikstofonzin. Stop die Brusselse regels maar in de shredder. Onze boeren zijn veel belangrijker. Laat ze met rust en laat ze boeren. Rapport Remkes kan linea recta de prullenbak in”, laat partijleider Geert Wilders weten.

Derk Jan Eppink van JA21 is “teleurgesteld”. Nederland blijft volgens hem op slot als het gaat om vergunningen voor de bouw. Hij vindt het verder “jammer dat er geen herschikking komt van Natura 2000-gebieden en dat boeren nog steeds onteigend kunnen worden”. Forum voor Democratie en de Groep Van Haga vinden het rapport “een ramp voor boeren”.

Natuurorganisaties: maatregelen blijven ondermaats

Natuurorganisaties zijn ook niet tevreden, al is het om heel andere redenen. Zo maakt Greenpeace zich nog steeds “flinke zorgen”. De maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen blijft volgens de organisatie “ondermaats”. Directeur Andy Palmen zegt veelbelovende woorden te lezen in het rapport. Maar de kwetsbaarste natuur valt “op korte termijn” om, aldus de directeur.

Die zorgen worden onderschreven door Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Milieudefensie, LandschappenNL, de Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland, SoortenNL en het Wereld Natuur Fonds.

Wat vinden de boeren zelf?

De boeren zelf zijn verdeeld. Het rapport heeft positieve kanten, maar er zijn ook zaken “waar we ver van weg moeten blijven”, zegt voorman Bart Kemp van boerenactieclub Agractie in een eerste reactie. Met name gedwongen onteigening valt bij Kemp slecht. “Uitkoop mag absoluut niet gedwongen gebeuren.”

Toch houdt de Agractie-voorman een deels positief gevoel over aan de aanbevelingen van Remkes. “Er wordt erkend dat het kabinetsbeleid gewoon een verkeerde aanpak gekozen heeft en dat de plannen die de sector zelf aangedragen heeft werkbaar zijn.”

Landbouworganisatie LTO gaat haar ruim 30.000 leden om hun mening vragen over de conclusies van Remkes. De belangenvereniging ziet zelf een aantal goede punten in zijn rapport, maar vindt de verplichte uitkoop van vijfhonderd tot zeshonderd grote stikstofuitstoters “onmogelijk en onnodig”. Dat draagt ook niet bij aan het herstel van het vertrouwen, meent LTO. Dat punt noemt ook Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), onacceptabel.

Volgens FDF hebben die plannen “niets te maken met het redden van de natuur”. Van den Oever: “Het enige waar ze op sturen is boerenkrimp. De voorman heeft voor woensdagavond “een grote vergadering” gepland. “Dan trekken we een conclusie en ontwikkelen we een plan de campagne”, zegt de FDF-voorman.

LTO is op bepaalde punten wel blij. Zo is de organisatie te spreken over de kritische blik van Remkes ten opzichte van de plannen van het kabinet. Zo vindt de landbouworganisatie het terecht dat Remkes stelt dat de overheid niet louter op stikstof moet focussen en dat het belang van de landbouw gelijk moet worden gesteld aan dat van de natuur. Ook het verdwijnen van het stikstofkaartje en de kritische depositiewaarde die Remkes voorstelt kunnen op goedkeuring rekenen.

Om nieuwe boerenacties aan te kondigen is het nog te vroeg, vindt Agractie. “We wachten eerst af waar het kabinet mee komt. Ik ga ervan uit dat ze dat zelf ook beseffen.” FDF dreigde daar eerder op de dag wel mee, wanneer de bevindingen van Remkes hen niet zouden bevallen.

Hoekstra: ‘Goede aanknopingspunten voor de toekomst’

Het kabinet gaat het stuk nu bestuderen. “Ik hoop dat we samen met alle partijen – boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden – stappen kunnen gaan zetten, want de urgentie blijft onverminderd groot”, gaf  premier Rutte aan.

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra biedt het rapport “goede aanknopingspunten voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van kwetsbare natuur”. Wat die aanknopingspunten precies zijn, zegt de christendemocraat niet. Het is volgens Hoekstra niet verstandig om “nu vanuit de heup een reactie te geven op deelonderwerpen”.

“Remkes wijst terecht op de groeiende afstand tussen stad en platteland. We staan samen voor de opdracht deze kloof te overbruggen”, aldus Hoekstra.

Het kabinet komt op 14 oktober met een eerste inhoudelijke reactie op het verhaal van de ‘onafhankelijke gespreksleider’. Remkes werd in juli door het kabinet ingeschakeld nadat de relatie van het kabinet met boerenorganisaties was vastgelopen. Boerenorganisaties eisten dat de stikstofplannen van tafel gingen, het kabinet wilde daar niets van weten.

LEES OOK: Boerenactiegroep FDF dreigt met acties als bevindingen Johan Remkes tegenvallen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Haagse Lobby

Het coalitieakkoord is er duidelijk over: ‘Het kabinet zet de benodigde stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.’ In de podcast Haagse Lobby praat Martijn de Greve over de plannen met:

  • Energiedeskundige, publicist, onderzoeker en maker van de podcast ‘studio energie’, Remco de Boer
  • Hoogleraar en wetenschapsdirecteur energietransitie bij TNO, Andre Faaij
  • Voorzitter van Nucleair Nederland, Ad Louter 

De podcast is te beluisteren via elke podcast-app.

 

Stand van Nederland: Generatie Next

Met Sinterklaas en kerst in aantocht gaan we winkelen. Maar die winkelstraat is in gevaar. Hoe staat het met de toekomst van onze binnensteden? Jill Bleiksloot zoekt het uit in Stand van Nederland: Generatie Next.

Donderdagavond 21.05
Ombudsman NPO: Ongehoord Nederland vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman van de…

Lees meer

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in…

Lees meer

Kledingketen H&M schrapt wereldwijd 1500 banen

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) is van plan wereldwijd 1500 banen te schrappen als onderdeel van een bezuinigingsronde. Ook zal het bedrijf een last van…

Lees meer

Heineken gooit bierprijs volgend jaar flink omhoog, biertje gemiddeld tien procent duurder

Een biertje in de horeca wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7…

Lees meer

Verdachte moord Silvana Heber blijft in de cel

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag bepaald dat de 41-jarige verdachte van de moord op Silvana Heber uit Hoogeloon negentig dagen langer blijft vastzitten….

Lees meer

CBS: meer uithuisplaatsingen toeslagenaffaire dan gedacht

Er zijn meer kinderen van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst dan eerder berekend. Volgens een nieuwe telling van het…

Lees meer

Nederlander die Amanda Todd afperste weer in Nederland voor straf

De Nederlander Aydin C. die in Canada is veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van het Canadese meisje Amanda Todd, is terug…

Lees meer

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester…

Lees meer

Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Sportminister Conny Helder heeft een ontmoeting gehad met Soltan bin Saad Al-Muraikhi, minister van staat voor Buitenlandse Zaken van Qatar. “We hadden een goed gesprek…

Lees meer

VVD: Jetten moet naar de Emir van Qatar om een lng-contract af te sluiten

Rob Jetten moet naar Doha om met de Qatarese regering te onderhandelen over een langetermijncontract voor de levering van Liquid Natural Gas (lng). Dat zei…

Lees meer

Staat de toekomst van onze sfeervolle binnensteden door de groeiende leegstand op het spel?

Een gezellige en sfeervolle binnenstad met veel winkels, dat wil iedere stad en zeker elke millenial. Maar de leegstand van de afgelopen jaren is alleen…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier