main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 oktober 2022 — 16:37

Dit zijn de reacties op het stikstofrapport van Johan Remkes

De reacties op de bevindingen van Johan Remkes over het stikstofbeleid, die hij vandaag presenteerde, zijn overwegend positief. De bouwsector, werkgeversorganisaties en provincies hebben laten weten tevreden te zijn. Mark Rutte vindt het een “stevig rapport met duidelijke conclusies” en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas noemt het rapport “veelbelovend”.

“Er is nog genoeg stof tot felle discussies. Maar ik vind eerlijk gezegd dat in jaren niet zo veel waardering en erkenning is gegeven aan boeren als hier vanmiddag in deze zaal”, aldus Van der Plas, die aangeeft Remkes daar dankbaar voor te zijn. “Dat haalt een heel grote angel uit de discussie.”

Van der Plas vindt dat het weer moet gaan over hoe boeren weer toekomst krijgen in Nederland. “Ik denk dat Remkes daar heel veel openingen voor geeft”, zegt ze. De BoerBurgerBeweging-leider is verder positief over de woorden van Remkes over PAS-melders.

‘Vliegende start moet worden gemaakt met piekbelasters’

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland beklemtoont het voor de korte termijn van cruciaal belang is dat een “vliegende start” wordt gemaakt met piekbelasters. Remkes wil dat 500 tot 600 van die piekbelasters binnen een jaar stoppen met stikstofuitstoot. De stikstofbemiddelaar wil inzetten op vrijwillige uitkoop, maar sluit verplichting niet uit wanneer er onvoldoende animo is. Alleen dan zal de stikstofuitstoot snel dalen en kan de natuur zich herstellen en versterken, geeft Bouwend Nederland aan. Dan zou er ook weer ruimte ontstaan voor nieuwe bouw- en infraprojecten.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland heeft het advies van Remkes een “doordachte analyse” opgeleverd die helpt om uit de stikstofimpasse te komen, zowel op de korte als de lange termijn. Volgens de ondernemersorganisaties slaat de stikstofbemiddelaar de juiste bruggen en biedt zijn plan “een prima vertrekpunt” om er uit te komen.

De SGP hoopt dat de aanbevelingen van Remkes “leiden tot een realistischer beleid dan tot nu toe is gevoerd”, zegt Kamerlid Roelof Bisschop. Remkes voelt de “nood en wanhoop” goed aan, aldus de streng christelijke partij.

Geert Wilders: kappen met die stikstof onzin

Maar lang niet iedereen is te spreken over het rapport. Zo ziet de grootste oppositiepartij, PVV, er niks in. “Kappen met die stikstofonzin. Stop die Brusselse regels maar in de shredder. Onze boeren zijn veel belangrijker. Laat ze met rust en laat ze boeren. Rapport Remkes kan linea recta de prullenbak in”, laat partijleider Geert Wilders weten.

Derk Jan Eppink van JA21 is “teleurgesteld”. Nederland blijft volgens hem op slot als het gaat om vergunningen voor de bouw. Hij vindt het verder “jammer dat er geen herschikking komt van Natura 2000-gebieden en dat boeren nog steeds onteigend kunnen worden”. Forum voor Democratie en de Groep Van Haga vinden het rapport “een ramp voor boeren”.

Natuurorganisaties: maatregelen blijven ondermaats

Natuurorganisaties zijn ook niet tevreden, al is het om heel andere redenen. Zo maakt Greenpeace zich nog steeds “flinke zorgen”. De maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen blijft volgens de organisatie “ondermaats”. Directeur Andy Palmen zegt veelbelovende woorden te lezen in het rapport. Maar de kwetsbaarste natuur valt “op korte termijn” om, aldus de directeur.

Die zorgen worden onderschreven door Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Milieudefensie, LandschappenNL, de Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland, SoortenNL en het Wereld Natuur Fonds.

Wat vinden de boeren zelf?

De boeren zelf zijn verdeeld. Het rapport heeft positieve kanten, maar er zijn ook zaken “waar we ver van weg moeten blijven”, zegt voorman Bart Kemp van boerenactieclub Agractie in een eerste reactie. Met name gedwongen onteigening valt bij Kemp slecht. “Uitkoop mag absoluut niet gedwongen gebeuren.”

Toch houdt de Agractie-voorman een deels positief gevoel over aan de aanbevelingen van Remkes. “Er wordt erkend dat het kabinetsbeleid gewoon een verkeerde aanpak gekozen heeft en dat de plannen die de sector zelf aangedragen heeft werkbaar zijn.”

Landbouworganisatie LTO gaat haar ruim 30.000 leden om hun mening vragen over de conclusies van Remkes. De belangenvereniging ziet zelf een aantal goede punten in zijn rapport, maar vindt de verplichte uitkoop van vijfhonderd tot zeshonderd grote stikstofuitstoters “onmogelijk en onnodig”. Dat draagt ook niet bij aan het herstel van het vertrouwen, meent LTO. Dat punt noemt ook Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), onacceptabel.

Volgens FDF hebben die plannen “niets te maken met het redden van de natuur”. Van den Oever: “Het enige waar ze op sturen is boerenkrimp. De voorman heeft voor woensdagavond “een grote vergadering” gepland. “Dan trekken we een conclusie en ontwikkelen we een plan de campagne”, zegt de FDF-voorman.

LTO is op bepaalde punten wel blij. Zo is de organisatie te spreken over de kritische blik van Remkes ten opzichte van de plannen van het kabinet. Zo vindt de landbouworganisatie het terecht dat Remkes stelt dat de overheid niet louter op stikstof moet focussen en dat het belang van de landbouw gelijk moet worden gesteld aan dat van de natuur. Ook het verdwijnen van het stikstofkaartje en de kritische depositiewaarde die Remkes voorstelt kunnen op goedkeuring rekenen.

Om nieuwe boerenacties aan te kondigen is het nog te vroeg, vindt Agractie. “We wachten eerst af waar het kabinet mee komt. Ik ga ervan uit dat ze dat zelf ook beseffen.” FDF dreigde daar eerder op de dag wel mee, wanneer de bevindingen van Remkes hen niet zouden bevallen.

Hoekstra: ‘Goede aanknopingspunten voor de toekomst’

Het kabinet gaat het stuk nu bestuderen. “Ik hoop dat we samen met alle partijen – boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden – stappen kunnen gaan zetten, want de urgentie blijft onverminderd groot”, gaf  premier Rutte aan.

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra biedt het rapport “goede aanknopingspunten voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van kwetsbare natuur”. Wat die aanknopingspunten precies zijn, zegt de christendemocraat niet. Het is volgens Hoekstra niet verstandig om “nu vanuit de heup een reactie te geven op deelonderwerpen”.

“Remkes wijst terecht op de groeiende afstand tussen stad en platteland. We staan samen voor de opdracht deze kloof te overbruggen”, aldus Hoekstra.

Het kabinet komt op 14 oktober met een eerste inhoudelijke reactie op het verhaal van de ‘onafhankelijke gespreksleider’. Remkes werd in juli door het kabinet ingeschakeld nadat de relatie van het kabinet met boerenorganisaties was vastgelopen. Boerenorganisaties eisten dat de stikstofplannen van tafel gingen, het kabinet wilde daar niets van weten.

LEES OOK: Boerenactiegroep FDF dreigt met acties als bevindingen Johan Remkes tegenvallen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC op de kieslijst voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?;
  • Sportverslaggever Chris Wobben doet naast zijn werk voor NOS Langs de Lijn ook audiodescriptie voor de blindentribune van AZ. Ook woont hij dit weekend de bekerfinale in de Kuip bij;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat dit weekend plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer