Ouwehands Dierenpark maakt zich grote zorgen om energierekening, steun lijkt onzeker
Ouwehands Dierenpark in Rhenen maakt zich zorgen over de torenhoge energierekening. Volgens directeur Robin de Lange is het dierenwelzijn in zijn park in het geding, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij hoopt en rekent op steun uit Den Haag. Vandaag kondigt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) het steunpakket aan voor het midden- en kleinbedrijf.
Tal van ondernemers lijden onder de hoge energieprijzen, waarschuwde voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof maandag in Sven op 1. Hij pleitte voor een steunpakket van meer dan 2 miljard euro voor het MKB. Onduidelijk is nog welke bedrijven precies voor compensatie in aanmerking komen.
Voor De Lange is het een spannende dag. Zijn dierenpark kan slechts geringe maatregelen nemen om energie te besparen. “We hebben hier bijvoorbeeld een aantal tropische vissoorten die normaal in warm water zwemmen. Je moet de aquaria blijven verwarmen. We hebben ook zes gorilla’s in het gorillaverblijf. Het is een tropische diersoort en ze moeten op ongeveer 26 graden verwarmd worden.”
Hij heeft een aantal maatregelen genomen om de kosten te drukken. “Er zijn bepaalde verblijven die we op andere manieren inrichten, zodat we ze meer lokaal kunnen verwarmen en daardoor gas kunnen besparen.” Maar het is een druppel op een gloeiende plaat. “In een normaal jaar besteden wij ongeveer 400.000 euro aan gas en elektra. Ik denk dat we dit jaar op 1,2 miljoen eindigen”, aldus de dierentuindirecteur.
Steun onzeker
Toch vraagt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zich af of Ouwehands Dierenpark in aanmerking komt voor steun. Minister Adriaansens zei eerder dat het kabinet het bedrijfsleven niet “kan blijven helpen” en spreekt over een “gericht pakket”.
Bontenbal: “Als Kamerlid is het heel makkelijk om bij iedere doelgroep te zeggen: de overheid lost het wel op. Het prijsplafond voor consumenten is een flinke maatregel waarbij een groot deel van de huishoudens worden geholpen. Maar ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat er altijd gevallen zijn waarbij je niet goed kunt steunen”, reageert hij in Goedemorgen Nederland.
“De focus bij het kabinet lag in eerste instantie vooral op een regeling voor huishoudens, nu volgt het MKB. In de slipstream daarvan zal er naar dit soort situaties gekeken moeten worden”, doelt Bontenbal op de dierentuin. Vermoedelijk zal het steunpakket zich vooral richten op energie-intensieve bedrijven, zegt hij. “Er zullen daarbij altijd grensgevallen zijn die discussie opleveren.”
LEES OOK: CDA en VVD willen energiemarkt aanpakken: ‘De consument staat centraal’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meerIn Noord-Brabant woedt een heuse dakdekkersoorlog. De afgelopen maanden vonden er in Den Bosch twintig aanslagen plaats die gerelateerd zijn aan de beroepsgroep waarin sprake…
Lees meerDe supermarktmedewerker, politieagent, gehandicaptenverzorger en leraar. Allemaal zouden ze voor 700 tot 800 euro huur een eigen stekkie moeten krijgen, maar ook in de regio…
Lees meer