main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 oktober 2022 — 09:17

CDA en VVD willen energiemarkt aanpakken: ‘De consument staat centraal’

Coalitiepartijen CDA en VVD willen de huidige energiemarkt op de schop nemen. Zo moeten consumenten beter beschermd worden tegen exorbitante stijgingen van de energieprijs.

De consument een centrale plek geven op de energiemarkt. Dat is de kern van het verhaal van de CDA en VVD. “De consument moet beter beschermd worden dan nu het geval is”, legt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal uit bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Energiemarkt op slot

Dat is broodnodig volgens de CDA’er. Want hij ziet nu dat als de energiemarkt onder druk staat, de consument onvoldoende beschermd wordt. Bijvoorbeeld in het geval van een faillissement. “Mensen raken voorschotbedragen kwijt en het is onduidelijk wat de voorwaarden zijn als je naar een nieuwe energieleverancier moet.”

In de huidige energiemarkt is het bijna onmogelijk om van energieleverancier over te stappen, voegt Bontenbal er nog aan toe. De energiemarkt zit als het ware “op slot”. Dat komt door de enorm hoge energieprijzen en de modelcontracten. Wie namelijk wil overstappen naar een nieuwe energieleverancier is overgeleverd aan zo’n modelcontract. “En daar betaal je de hoofdprijs voor, dus stapt niemand over”, zegt de politicus.

Faillissement energieleverancier

Om de markt weer van het slot te halen wil Bontenbal dat “leveranciers weer verplicht een jaarcontract moeten aanbieden”. Dat zou het voor de consument weer aantrekkelijker worden om over te stappen. Ook als een energieleverancier failliet gaat.

Het komt erop neer dat de andere leverancier dan het contract van de voorganger moet overnemen. Sanne de Jong, manager energievergelijkingssite gaslicht.com, snapt dat dit “voor de consument heel mooi is”. Echter, vanuit leveranciersperspectief vraagt zij zich af hoe dat bewerkstelligd moet worden. Want wat als de prijzen op de energiemarkt ineens totaal veranderen? “Hoe gaat de leverancier dat dan financieren? En wie betaalt dat dan in dit plan?”, vraagt De Jong zich af.

Bontenbal denkt aan het systeem in Engeland. Als een bedrijf failliet gaat wordt het klantenbestand overgebracht naar een andere leverancier die daar dan een bod op mag doen. Indien er contracten tussen zitten die heel ongunstig zijn voor de leverancier, dan mag die ook een negatief bod doen. Dat houdt in dat de leverancier wordt betaald om de klant over te nemen.

‘Daar zit de pijn van de energiemarkt’

Energieleveranciers mogen – tot voor het prijsplafond – zelf hun energietarieven en contractvoorwaarden bepalen. Dat is hoe de vrije markt werkt, maar het is tegelijkertijd ook het pijnpunt van de energiemarkt, stelt de CDA’er. “Het is het afgelopen decennium doorgeschoten. Dat zien wij ook op andere terreinen, zoals de zorg.”

Leer van het verleden en beteugel de markt, klinkt het devies van Bontenbal. “De markt moet ten dienste staan van de samenleving en niet andersom.”

Kritiek op toezichthouder ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt onder meer toezicht op het consumentenrecht en “mag scherper gaan toezien” op de energiemarkt, zegt Bontenbal. In gesprek met het Kamerlid heeft ACM ook toegegeven te naïef te zijn geweest. “Met ons plan hopen wij dat de ACM en ook de minister ertoe te bewegen hier strakker in te gaan grijpen.”

LEES OOK: Steeds meer Nederlanders willen stroomtarief per uur om torenhoge energierekening

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer