main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 oktober 2022 — 09:17

CDA en VVD willen energiemarkt aanpakken: ‘De consument staat centraal’

Coalitiepartijen CDA en VVD willen de huidige energiemarkt op de schop nemen. Zo moeten consumenten beter beschermd worden tegen exorbitante stijgingen van de energieprijs.

De consument een centrale plek geven op de energiemarkt. Dat is de kern van het verhaal van de CDA en VVD. “De consument moet beter beschermd worden dan nu het geval is”, legt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal uit bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Energiemarkt op slot

Dat is broodnodig volgens de CDA’er. Want hij ziet nu dat als de energiemarkt onder druk staat, de consument onvoldoende beschermd wordt. Bijvoorbeeld in het geval van een faillissement. “Mensen raken voorschotbedragen kwijt en het is onduidelijk wat de voorwaarden zijn als je naar een nieuwe energieleverancier moet.”

In de huidige energiemarkt is het bijna onmogelijk om van energieleverancier over te stappen, voegt Bontenbal er nog aan toe. De energiemarkt zit als het ware “op slot”. Dat komt door de enorm hoge energieprijzen en de modelcontracten. Wie namelijk wil overstappen naar een nieuwe energieleverancier is overgeleverd aan zo’n modelcontract. “En daar betaal je de hoofdprijs voor, dus stapt niemand over”, zegt de politicus.

Faillissement energieleverancier

Om de markt weer van het slot te halen wil Bontenbal dat “leveranciers weer verplicht een jaarcontract moeten aanbieden”. Dat zou het voor de consument weer aantrekkelijker worden om over te stappen. Ook als een energieleverancier failliet gaat.

Het komt erop neer dat de andere leverancier dan het contract van de voorganger moet overnemen. Sanne de Jong, manager energievergelijkingssite gaslicht.com, snapt dat dit “voor de consument heel mooi is”. Echter, vanuit leveranciersperspectief vraagt zij zich af hoe dat bewerkstelligd moet worden. Want wat als de prijzen op de energiemarkt ineens totaal veranderen? “Hoe gaat de leverancier dat dan financieren? En wie betaalt dat dan in dit plan?”, vraagt De Jong zich af.

Bontenbal denkt aan het systeem in Engeland. Als een bedrijf failliet gaat wordt het klantenbestand overgebracht naar een andere leverancier die daar dan een bod op mag doen. Indien er contracten tussen zitten die heel ongunstig zijn voor de leverancier, dan mag die ook een negatief bod doen. Dat houdt in dat de leverancier wordt betaald om de klant over te nemen.

‘Daar zit de pijn van de energiemarkt’

Energieleveranciers mogen – tot voor het prijsplafond – zelf hun energietarieven en contractvoorwaarden bepalen. Dat is hoe de vrije markt werkt, maar het is tegelijkertijd ook het pijnpunt van de energiemarkt, stelt de CDA’er. “Het is het afgelopen decennium doorgeschoten. Dat zien wij ook op andere terreinen, zoals de zorg.”

Leer van het verleden en beteugel de markt, klinkt het devies van Bontenbal. “De markt moet ten dienste staan van de samenleving en niet andersom.”

Kritiek op toezichthouder ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt onder meer toezicht op het consumentenrecht en “mag scherper gaan toezien” op de energiemarkt, zegt Bontenbal. In gesprek met het Kamerlid heeft ACM ook toegegeven te naïef te zijn geweest. “Met ons plan hopen wij dat de ACM en ook de minister ertoe te bewegen hier strakker in te gaan grijpen.”

LEES OOK: Steeds meer Nederlanders willen stroomtarief per uur om torenhoge energierekening

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer