Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Werknemers steeds verder in verdrukking: inflatiecijfer overstijgt stijging cao-loon

De cao-lonen zijn de afgelopen zomer het hardst gestegen in jaren. Gemiddeld gaat het om een stijging van 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat staat echter in het niet bij de inflatie, dat naar een historische hoogte stijgt van 14,5 procent.

Het CBS berekende dat de inflatie op 14,5 procent ligt voor september. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 14,5 procent duurder zijn ten opzichte van september vorig jaar. Vorige maand lag de inflatie rond de 12 procent. De stijging van de inflatie wordt vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van energie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Onderwijs en kleding

Naast stijgende energiekosten draagt de prijsontwikkeling in het onderwijs en van kleding ook bij aan de hoge inflatie. Dat komt omdat studenten aan de vavo, mbo, hbo of universiteit voor het schooljaar 2021-2022 een korting kregen van 50 procent op lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Voor dit schooljaar is die korting afgeschaft, met als gevolg dat een jaar studeren een stuk duurder is. Kleding is in september 8 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In augustus was de inflatie nog 3,3 procent.

Benzine zorgde er daarentegen voor dat de inflatie wat werd gedrukt. Benzine was in september 6,7 procent duurder ten opzichte van september 2021. In augustus lag dit cijfer een stuk hoger: 12,9 procent. Verblijf in een bungalowpark had ook een dempend effect op inflatie: prijsstijging is op jaarbasis gedaald naar 1 procent in september. Dit was een maand eerder nog 5,7 procent.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

'Je kunt niet alles via lonen oplossen'

Veel sectoren kampen met grote personeelstekorten. Om dit probleem op te lossen hebben veel werkgevers het loon van hun werknemers opgeschroefd. In het derde kwartaal van 2022 lag het salaris gemiddeld 3,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De grootste loonstijging sinds het eerste kwartaal in 2009.

Ondanks de loonstijging gaan werknemers er toch hard op achteruit. "Je kunt het probleem van die enorm hoge energierekeningen niet allemaal via de lonen oplossen", verklaart voorzitter VNO-NCW Ingrid Thijssen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Uiteindelijk helpt dat mensen ook te weinig in hun portemonnee."

Wat helpt dan wel? Volgens Thijssen moet de koopkrachtdaling apart behandeld worden. Iets wat het kabinet ook doet met het compensatiepakket. Dat zorgt voor een demping van de energierekening. De bestuursvrouw vertelt dat werkgevers daar ook eenmalig aan willen bijdragen. "Dat zie je ook op grote schaal gebeuren", vertelt Thijssen.

LEES OOK: Wat betekent het prijsplafond precies voor uw energierekening?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau