main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 6 oktober 2022 — 15:19

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan betalen voor het transport van elektriciteit. Dat volgt volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit tariefvoorstellen die de hoogspanningsnetbeheerder TenneT en de beheerders van regionale netten hebben ingediend bij de toezichthouder.

Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld nog 397 euro aan transportkosten, dat zou volgend jaar 513 euro worden. De waakhond moet de voorstellen wel nog beoordelen en maakt de definitieve tarieven eind november bekend.

Tarieven netbeheerders

Wat je precies aan je netbeheerder betaalt vind je terug op je energierekening. Maar deze tarieven vallen buiten het verzachtende prijsplafond voor gas en elektriciteit dat het kabinet eerder deze week heeft aangekondigd. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland benadrukt dat bij het bepalen van de hoogte van het prijsplafond wel al rekening is gehouden met een tariefsverhoging.

Dat netbeheerders hun tarieven willen verhogen heeft alles te maken met de grote drukte op het elektriciteitsnet. Veel bedrijven schakelen de laatste tijd over van fossiele brandstoffen op elektriciteit van wind- en zonneparken. Ook zijn er steeds meer huishoudens met zonnepanelen, een elektrische auto of een warmtepomp. Daarom moet er steeds meer stroom getransporteerd worden.

Wat ook meespeelt is dat netbeheerders vanwege de hoge energieprijzen steeds meer geld kwijt zijn aan zogeheten netverliezen. Bij transport van elektriciteit en gas en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat namelijk veel energie verloren. In afspraken staat dat netbeheerders de energie die tijdens het transport verloren gaat voor hun rekening nemen.

Tarief verhogen kan niet zomaar

Maar netbeheerders kunnen hun tarieven niet zomaar verhogen. Huishoudens en bedrijven kunnen namelijk niet kiezen van welke netbeheerder zij hun transportdiensten afnemen. Daarom stelt de ACM elk jaar als onafhankelijke toezichthouder de tarieven vast.

In de tariefvoorstellen staat ook dat bedrijven die direct zijn aangesloten op het zogeheten EHS-net van TenneT volgend jaar gemiddeld 84 procent meer zouden moeten betalen voor het transport van hun elektriciteit. Het EHS-net is het extra-hoogspanningsnet. Er is ook nog een gewoon HS-net. Voor bedrijven die daarop zijn aangesloten stijgen de transportkosten volgens de voorstellen met 51 procent.

LEES OOK: Wat betekent het prijsplafond precies voor uw energierekening?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer