Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Aantal studenten dat kiest voor mbo-opleiding neemt af: ‘Zorgelijke ontwikkeling’

Steeds minder jongeren kiezen voor een mbo-opleiding. In 2005 koos ruim 50 procent van het aantal studenten voor een mbo-opleiding. Dat percentage is inmiddels gezakt tot 40,3. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig studiejaar meldden ruim 437.000 studenten zich voor een mbo-opleiding, maar dat aantal is lager dan de afgelopen jaren. Het aantal mbo-studenten is ook het huidige studiejaar licht afgenomen. Daarnaast zorgt een toename van studenten op het hbo en wo ook voor een lichte afname van mbo-studenten.

'Zorgelijke ontwikkeling'

De verwachting is dat deze negatieve trend zich blijft voortzetten. Tot teleurstelling van MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin. Hij zegt tegen De Telegraaf dat "goed opgeleid mbo-talent nu al ongelofelijk schaars is". Daarom roept hij alle jongeren die naar een opleiding zoeken, zowel na afronding van vmbo, havo als vwo, "te kiezen voor het mbo".

Dat mensen blijven kiezen voor een mbo-opleiding is belangrijk, gezien het nijpende tekort aan vakmensen op de arbeidsmarkt. Dat erkent ook voorzitter VNO-NCW Ingrid Thijssen, te gast bij Goedemorgen Nederland. "Het is een zorgelijke ontwikkeling", doelt zij op alle grote vraagstukken waar Nederland voor staat. Zoals het bouwen van huizen of het installeren van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen om aan de klimaatdoelen te voldoen. "Daar zijn allemaal technici voor nodig, op mbo-niveau." En daar heeft Nederland er te weinig van. "Zo'n 60.000 per jaar", gaat Thijssen verder. "Daar halen wij de doelen dus niet en lossen wij onze grote problemen niet op."

Maar het allerbelangrijkste, volgens de bestuursvrouw, is dat Nederland "het beroepsonderwijs gaat herwaarderen".

Verandering type mbo-opleidingen

Het pad dat mbo-studenten de laatste jaren bewandelen is over het algemeen flink veranderd. Tien jaar geleden volgden veel meer jongeren een studie op het gebied van 'recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening' dan in het laatste studiejaar. Ook wordt een opleiding tot hout-, plaat- of kunststofbewerker, (elektro)monteur of bouwvakker steeds minder vaak gevolgd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Daarentegen kiezen mbo-studenten - in vergelijking tot het studiejaar 2011-2012 - steeds meer voor een opleiding in de richting van toerisme en recreatie. Opleiding tot kapper, schoonheidsspecialist, horecaondernemer of bakker is ook populairder geworden. De meest gekozen studierichting is dienstverlening, waar ook sportopleidingen onder vallen.

LEES OOK: Werknemers steeds verder in verdrukking: inflatiecijfer overstijgt stijging cao-loon


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau