main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 oktober 2022 — 11:21

Veel onzekerheid bij ondernemers: wel of geen compensatie voor energie?

Voor veel mkb-bedrijven die fors energie gebruiken is het nog onduidelijk hoe de compensatie vanuit het Rijk eruit komt te zien. Het kabinet werkt wel aan plannen om ondernemers een helpende hand te bieden.

Zoals het er nu naar uitziet komt er een tegemoetkoming energiekostenregeling. Dat is positief nieuws, maar het heeft er alle schijn van dat de regeling pas vanaf 1 april in werking treedt, met terugwerkende kracht.

Wel of geen compensatie?

De groep ondernemers met een kleine aansluiting, die ongeveer hetzelfde verbruiken als burgers, zullen onder hetzelfde compensatiepakket vallen als gewone huishoudens. “Dat is heel fijn, maar voor de groep energie-intensieve mbk’ers weten wij nog niks”, zegt voorzitter MKB Nederland Jacco Vonhof bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Dat de regeling er komt weet Vonhof wel, maar niet welke ondernemers onder de regeling gaan vallen en hoe hoog de compensatie dan wordt. “Dat betekent voor heel veel ondernemers dat zij nu moeten kiezen of zij wel of niet doorgaan. Omdat zij onvoldoende weten of zij niet heel veel schulden oplopen die straks niet gedekt worden door de regeling.”

Concrete plannen

Vonhof is blij dat het kabinet met een compensatieregeling komt, maar vraagt tegelijkertijd om meer concrete plannen. Dat gaat echter niet over nacht ijs. “Het begint met het feit dat men te laat is begonnen”, verklaart politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther de ingewikkelde gang van zaken.

Ondanks de roep vanuit de oppositie en ondernemend Nederland is “het kabinet te laat in actie gekomen en moet daardoor nu met stoom en kokend water een heleboel regelen”, gaat De Winther verder. “Voor consumenten is er wat geregeld, maar voor bedrijven is men nog niet zo ver.”

Oneerlijke concurrentie

Veel ondernemers hebben het bijltje er al bij neergelegd of hebben de deuren tijdelijk gesloten. De vraag om hulp neemt steeds meer toe, erkent ook Vonhof. Bijvoorbeeld ook voor Nederlandse mkb’ers die over de grenzen zakendoen. “Zij worden geconfronteerd met andere landen waar andere pakketten zijn, waardoor zijn oneerlijke concurrentie ondervinden”, sluit Vonhof af.

LEES OOK: Kabinet worstelt met steun aan mkb’ers met hoge energierekening

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer