main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 oktober 2022 — 08:50

Johan Remkes presenteert stikstofrapport: dit kunnen de boeren verwachten

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert vandaag het stikstofrapport. Volgens De Telegraaf is de aanbeveling van Remkes om de stikstofdoelen van 2030 niet zomaar de prullenbak in te gooien. De VVD’er presenteert vandaag om 13.00 uur zijn plan, waar zeker 20 aanbevelingen in staan.

Remkes adviseert het kabinet tussen 2025 en 2028 een evaluatiemoment in te voeren, om nogmaals te kijken naar de stikstofdoelen en of deze overeind kunnen blijven staan. Daarnaast zal Remkes volgens politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther “het kabinet een flinke tik op de vingers uitdelen”. Vanwege het stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal, “maar ook vanwege een gebrek aan een goed perspectief voor boeren”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Boerin Annemiek Koekoek verwacht dat het doel van 2030 niet te halen is. Prima dat deze doelen worden opgenomen, zegt zij, maar “er moet een goed plan komen met toekomstperspectief voor de landbouw”.  “Want zolang als ik boerin ben is het alleen maar onzekerheid. Ik wil weten waar wij moeten staan over 20 jaar en wat de weg daar naartoe is.”

Piekbelasters uitkopen

Volgens De Winther denkt men in Den Haag over veel zaken verschillend, maar dat er nu echt wat moet gebeuren lijkt duidelijk. Met praten alleen kom je er niet. “De eerste stap kan daarbij zijn piekbelasters snel uitkopen, zodat andere kleinere boerenbedrijven de ruimte hebben zich voldoende aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.”

Of dit boeren die niet worden gezien als piekbelasters rust geeft, weet Koekoek niet. Want sommige bedrijven zitten al honderden jaren op één plek en die moeten nu hun biezen pakken omdat zo’n 30 jaar geleden Natura2000-gebieden zijn aangewezen. “Dat is heel hard en niet logisch dat zij moeten wijken. Er moet voor hen een goede oplossing komen”, reageert Koekoek. Er zijn andere mogelijkheden volgens de boerin, bijvoorbeeld door hen naar een ander gebied te verwijzen. Zolang er maar goed en duidelijk met de boeren gepraat wordt, vindt Koekoek.

‘Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt’

Het stikstofkaartje, waarop stond vermeld dat boeren stikstofuitstoot moesten reduceren, is van tafel. Daar moet het rapport van Remkes meer duidelijkheid over geven. Koekoek heeft er vertrouwen in dat het goedkomt. “Want wij produceren voedsel en er komen steeds meer mensen op deze aarde. En door klimaatverandering wordt het op sommige plekken moeilijker voedsel te verbouwen. Wij hebben als boeren zeker een toekomst in Nederland. Mensen zullen toch gezond voedsel nodig blijven hebben.”

LEES OOK: ‘Het zit er dik in’ dat boeren actievoeren bij tegenvallende bevindingen Remkes

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer