main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
4 oktober 2022 — 12:52

‘Het zit er dik in’ dat boeren actievoeren bij tegenvallende bevindingen Remkes

Boeren dreigen opnieuw met de tractors de weg op te gaan als de bevindingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag tegenvallen. “Dat zit er dik in. Maar het ligt aan de regering, of ze alles gaan overnemen”, zegt Mark van den Oever, voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).

Remkes presenteert zijn bevindingen naar aanleiding van de stikstofgesprekken de afgelopen maanden tussen het kabinet en organisaties, waaronder die van boeren. Die bevindingen zijn belangrijk omdat het kabinet zegt dat de invulling van het stikstofbeleid hier deels van afhankelijk is.

‘Nog weinig goeds van Remkes gezien’

Volgens Van den Oever zijn de verwachtingen laag. “We hebben nog weinig goeds van Remkes gezien. Het is natuurlijk een georkestreerd showspel, maar wij laten ons graag positief verrassen”, aldus de boerenactivist. Woensdagavond overlegt FDF over de uitslag van Remkes en “hoe te reageren”.

Bart Kemp van actiegroep Agractie wil niet vooruitlopen op eventuele acties. “Maar we verwachten wel dat Remkes onze aangedragen punten over het stikstofbeleid serieus neemt.” Kemp zegt “redelijke hoop” te hebben dat Remkes niet te eenzijdig kijkt. “Wij verwachten constructieve stappen onze richting op en we hopen dat Remkes in staat is om de juiste adviezen te geven die ook recht doen aan de agrarische sector. En dat het kabinet vervolgens keuzes gaat maken die daarbij passen”, aldus Kemp.

Draagvlak boeren

Het vasthouden aan de huidige plannen ziet Agractie als een heilloze weg. “Daar is geen enkel draagvlak voor onder boeren. Je krijgt dan zaken die jarenlang gaan voortslepen. De uitvoering van de plannen wordt zeer moeilijk of onmogelijk”, stelt de activist. “Je ziet nu al dat boeren zelfs niet willen meewerken aan vrijwillige regelingen, uit solidariteit. Als de plannen worden doorgezet, krijg je echt massale weerstand.”

Ook LTO Nederland “hoopt en verwacht” dat Remkes zijn opdracht “serieus” neemt. “De afgelopen maanden hebben we veel voorstellen gedaan om verder te komen. We hopen van harte dat er morgen recht wordt gedaan aan de inbreng van de agrarische sector”, zei een woordvoerder dinsdag. Hij wil niet zeggen wat boeren doen als Remkes geen gehoor geeft aan de eisen van de sector. “Daar reageer ik op als het rapport er is, dat ga ik nu niet doen.”

LEES OOK: Remkes komt woensdag 5 oktober met bevindingen na stikstofgesprekken

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer