main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 14:22

Pomphouders opgelucht nu Duitsers bij ons komen tanken

Duitse automobilisten rijden sinds begin deze maand naar Nederland om goedkoper te kunnen tanken. Doordat de accijnzen op brandstoffen in Duitsland op 1 september omhoog zijn gegaan is benzine in Nederland nu goedkoper dan daar. Het zorgt voor lange rijen bij de tankstations en opgeluchte pomphouders.

“We hebben best wel in de rats gezeten toen in iedereen in Duitsland stond te tanken”, zegt pomphouder Richard Fieten uit het Drentse Hollandscheveld bij Goedemorgen Nederland. “Toen waren we echt machteloos, wisten niet wat we moesten doen. Klanten kwamen niet meer en tankstations bleven leeg. Maar dit maakt veel goed. Eén prijsbeleid binnen de EU zou het mooiste zijn. Dat in alle landen de accijnzen gelijk zijn en we niet deze rare verschillen hebben. Nu hebben we de ene keer alles en de andere keer niets.”

‘Kijk naar buurlanden’

Europarlementariër Malik Azmani (VVD) staat niet direct te springen voor gelijke accijnzen binnen de Europese Unie. “Landen moeten vooral kijken naar buurlanden en zich op elkaar aanpassen als het gaat om accijnzen.” Dat zou goed zijn voor ondernemers in de grensregio. En niet, zoals Duitsland heeft gedaan, eerst de accijnzen enorm verlagen en daarna weer verhogen. Maar voor de tankhouders in Nederland ben ik nu heel blij.”

Duitsland had per 1 juli een accijnsverlaging voor twee maanden afgekondigd. Nu de accijnzen weer omhoog zijn gegaan, is de benzine in Nederland goedkoper dan in Duitsland. En dus is er sprake van omgekeerd tanktoerisme.

Massatoerisme blijft uit

Duitsers komen overigens niet in dezelfde mate hierheen als Nederlanders eerder naar Duitsland gingen om hun tank vol te gooien. Daarvoor is het prijsverschil niet dusdanig groot dat het interessant is voor heel veel Duitsers. Maar voor inwoners van de grensstreek loont het wel degelijk. Dat geldt overigens alleen voor benzine, de dieselprijzen zijn ongeveer gelijk.

Wie nóg goedkoper wil tanken, kan overwegen om de grens met België over te steken. Daar is benzine nog altijd aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Met name Brabanders gaan dan ook nog altijd massaal de grens over voor een tankbeurt.

LEES OOK: Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier