main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 14:22

Pomphouders opgelucht nu Duitsers bij ons komen tanken

Duitse automobilisten rijden sinds begin deze maand naar Nederland om goedkoper te kunnen tanken. Doordat de accijnzen op brandstoffen in Duitsland op 1 september omhoog zijn gegaan is benzine in Nederland nu goedkoper dan daar. Het zorgt voor lange rijen bij de tankstations en opgeluchte pomphouders.

“We hebben best wel in de rats gezeten toen in iedereen in Duitsland stond te tanken”, zegt pomphouder Richard Fieten uit het Drentse Hollandscheveld bij Goedemorgen Nederland. “Toen waren we echt machteloos, wisten niet wat we moesten doen. Klanten kwamen niet meer en tankstations bleven leeg. Maar dit maakt veel goed. Eén prijsbeleid binnen de EU zou het mooiste zijn. Dat in alle landen de accijnzen gelijk zijn en we niet deze rare verschillen hebben. Nu hebben we de ene keer alles en de andere keer niets.”

‘Kijk naar buurlanden’

Europarlementariër Malik Azmani (VVD) staat niet direct te springen voor gelijke accijnzen binnen de Europese Unie. “Landen moeten vooral kijken naar buurlanden en zich op elkaar aanpassen als het gaat om accijnzen.” Dat zou goed zijn voor ondernemers in de grensregio. En niet, zoals Duitsland heeft gedaan, eerst de accijnzen enorm verlagen en daarna weer verhogen. Maar voor de tankhouders in Nederland ben ik nu heel blij.”

Duitsland had per 1 juli een accijnsverlaging voor twee maanden afgekondigd. Nu de accijnzen weer omhoog zijn gegaan, is de benzine in Nederland goedkoper dan in Duitsland. En dus is er sprake van omgekeerd tanktoerisme.

Massatoerisme blijft uit

Duitsers komen overigens niet in dezelfde mate hierheen als Nederlanders eerder naar Duitsland gingen om hun tank vol te gooien. Daarvoor is het prijsverschil niet dusdanig groot dat het interessant is voor heel veel Duitsers. Maar voor inwoners van de grensstreek loont het wel degelijk. Dat geldt overigens alleen voor benzine, de dieselprijzen zijn ongeveer gelijk.

Wie nóg goedkoper wil tanken, kan overwegen om de grens met België over te steken. Daar is benzine nog altijd aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Met name Brabanders gaan dan ook nog altijd massaal de grens over voor een tankbeurt.

LEES OOK: Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer