main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 juni 2022 — 08:24

Nederlandse pomphouders in grensstreek maken zich zorgen nu Duitsland benzineprijs verlaagt

In Duitsland verlaagt de regering de belasting op benzine met 35 cent per liter benzine en 17 cent voor diesel. Het prijsverschil tussen tanken in Nederland of bij de oosterburen kan hierdoor behoorlijk oplopen. Pomphouders in de grensstreek houden dan ook hun hart vast. “We zitten meestal met een prijsverschil tussen de 15 en 20 cent, maar op het moment dat het 40 cent is zal er vast een bepaalde groep de grens oversteken”, zegt pomphouder Han Masterbroek in Goedemorgen Nederland.

Masterbroek maakt zich zorgen. “We hebben toch vijf gezinnen te onderhouden, dus dat is een best zorgelijke situatie.”

De prijs van benzine wordt hier namelijk iedere dag een cent duurder, en de laatste dagen is dat vaak zelfs twee tot drie cent. De adviesprijs voor een liter benzine is nu 2,42 euro. Daarmee komt het oude record van 2,50 voor een liter wel weer erg dichtbij.

Dat terwijl een liter benzine E10 in Duitsland vanochtend aan de pomp vlak voor 07.00 uur zo’n 1,85 euro kostte. Diesel kost rond de 1,90 euro. Het gaat om een momentopname, want in Duitsland worden de prijzen meermaals per dag bijgesteld.

“Je kunt er gemiddeld van uitgaan dat mensen 40 liter tanken, en dan zou je 16 euro goedkoper uit zijn”, zegt Masterbroek. “Nu hebben we hier ten opzichte van de landelijke adviesprijzen al wel een korting van 12 cent op een liter, maar het zou mooi zijn als de overheid ons daar wat in tegemoet zou komen.”

‘Olie die we importeren is te duur’

De huidige stijging is een gevolg van de onzekerheid door de Russische olieboycot, maar ook de kans dat de oorlog verder escaleert stuwt de prijs omhoog, net als de sterke dollar waar ruwe olie mee wordt betaald.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte heeft begrip voor de oproep om compensatie vanuit de overheid, zegt hij. Hij wijst er wel op dat de accijnzen al flink verlaagd zijn. “En wat je ziet is dat de prijs vervolgens toch weer oploopt. Het probleem dat daarachter zit is dat de olie die we importeren gewoon te duur is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Dus we hebben al best veel gedaan, en ik sluit ook zeker niet uit dat we dat in de toekomst misschien wel meer moeten gaan doen, maar uiteindelijk wil je natuurlijk dat je niet meer afhankelijk bent van de import uit landen met dictators die ook de prijs kunnen betalen.”

LEES OOK: ‘Groen’ kabinet rijdt zelf nog in vervuilende benzineslurpers

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in