main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 10:20

Kans dat Poetin kernwapens inzet na schijnreferenda ‘minder onwaarschijnlijk dan voorheen’

De door het Westen tot ‘schijnvertoning’ omgedoopte referenda in bezette Oekraïense gebieden over aansluiting bij Rusland zijn vandaag van start gegaan. De “gevaarlijkste escalatiestap” tot nu toe, zegt defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga. Want wanneer deze gebieden geannexeerd zijn, gaat de strijd om Russisch grondgebied – en dat is een dreigement om extreme wapens in te zetten: chemisch of nucleair. Wijninga denkt dat de kans dat Rusland deze wapens daadwerkelijk gaat inzetten “minder onwaarschijnlijk is dan voorheen”.

Want met deze referenda streeft de Russische president Vladimir Poetin ernaar deze gebieden Russisch grondgebied te maken. “En die extreme wapens heeft hij (Poetin, red.) gekoppeld aan het voortbestaan van Rusland, en de bedreiging van de Russische staat.”

Als de eenheid van Rusland bedreigd wordt, voelt Poetin zich namelijk ‘gerechtvaardigd’ dit soort wapens in te zetten. “En als het ‘grondgebied’ in Russisch grondgebied door Oekraïense troepen, gesteund door het Westen, wordt bedreigd, zou daar dus een reden kunnen liggen om dat soort wapens in te zetten. Dat is wat hij uiteindelijk nastreeft”, zegt Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Ik denk dat er veel verzet zal zijn’

De referenda worden gehouden in Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Het stemmen duurt tot dinsdag. Door de volksraadplegingen kan Rusland zo’n 15 procent van het Oekraïense grondgebied formeel annexeren. In gebieden waar gestemd kan worden zijn veel inwoners gevlucht en wordt ook nog gevochten. “Ik denk dat er verzet zal zijn, met name in het zuiden zijn verzetsgroepen actief. Zeker in de regio’s Zaporizja en Cherson”, zegt Wijninga. “Daar zijn ook al aanslagen gepleegd. Misschien zal dat verzet wel heviger worden, of nadat de uitslag bekend is.”

De uitslag van de volksraadplegingen staat al zo goed als vast, zo is de consensus, en dat terwijl de meerderheid tegen annexatie zal stemmen. “Er zijn natuurlijk ook mensen die voor zullen stemmen, omdat ze zich inderdaad meer verwant zullen voelen aan Rusland dan aan Oekraïne. Dat zal je met name in Loehansk en Donetsk zien, waar de twee volksrepublieken zijn. De separatisten hebben sowieso al gestemd voor aansluiting bij Rusland”, zegt Wijninga.

Russische media hebben bericht dat vanwege de tijdsdruk en het gebrek aan apparatuur niet elektronisch gestemd kan worden. De autoriteiten zouden aanvankelijk van deur naar deur gaan om stembiljetten op te halen. Pas op de slotdag worden stembureaus geopend.

Hoe groot is de kans op de inzet van kernwapens?

Hoe groot de kans op het gebruik van nucleaire of chemische wapens door Rusland echt is, is moeilijk te zeggen, zegt Wijninga. “Ik kan daar geen percentage aan afgeven. Er is eerder mee gedreigd, ook voor de oorlog al. Dat werd tot nu toe afgedaan als retoriek.” Premier Mark Rutte houdt dat eigenlijk nog steeds vol: nadat bekend werd dat de Russische president 300.000 reservisten ging mobiliseren, gaf hij aan niet onder de indruk te zijn. Bij Poetin heerst “volgens mij paniek”, zei Rutte. “Je ziet natuurlijk dat Oekraïne tegen de Russische agressie met succes begint op te treden met Westerse steun.”

Wijninga: “Dat is ook wat hij (Rutte, red.) naar buiten toe moet brengen, om niet aan Rusland aan te geven dat we ons geïntimideerd voelen. Maar ik denk dat het minder onwaarschijnlijk is dan voorheen.”

Als Poetin inderdaad zo ver wil gaan, gaat het in eerste instantie waarschijnlijk om ‘tactisch nucleaire wapens’. “Dat zijn wapens met een relatief kleine explosieve kracht”, zegt Wijninga, maar: “Eén wapen kan alsnog een hele stadswijk wegvagen. En dat zijn gevaarlijke wapens.”

De defensie-expert Wijninga verwijst naar strategisch analist Tim Sweijs, die samen met een collega onlangs een scenario-studie voor de denktank HCSS waar Wijninga werkzaam is schreef over de huidige situatie in Rusland en Oekraïne. Daar wordt ook ingegaan op het inzetten van nucleaire en chemische wapens, en hoe dit in beginsel dan waarschijnlijk in zijn werk zal gaan. “Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Hij zou kunnen dreigen door een wapen hoog in de atmosfeer tot ontploffing te brengen, gewoon als ‘signaal’, een soort van waarschuwingsschot”, zegt Wijninga. “Dat heeft weinig effect op de grond, want het verwaait voordat het beneden komt.”

De Krim

Het is niet de eerste keer dat dergelijke referenda worden gehouden. Dat gebeurde ook in aanloop naar de annexatie van het schiereiland De Krim in 2014. Daar stemde volgens de officiële uitslag zo’n 97 procent van de kiezers voor aansluiting bij Rusland.

Inlijving van Oekraïense gebieden door Rusland kan leiden tot verdere escalatie van het conflict in het Oost-Europese land. “Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we alle beschikbare middelen gebruiken om onze mensen te beschermen”, waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin deze week. Zijn bondgenoot Dmitri Medvedev heeft gedreigd met de inzet van “alle wapens, inclusief strategische kernwapens” om geannexeerd grondgebied te verdedigen.

Rusland viel Oekraïne in februari binnen en kreeg de afgelopen weken veel tegenslagen te verduren op het slagveld. Oekraïne lanceerde een tegenoffensief en veroverde veel gebieden die eerder in handen van de Russen waren gevallen. Rusland besloot deze week om nog eens 300.000 reservisten met militaire ervaring op te roepen.

LEES OOK: Ruslandkenner Pjotr Sauer: ‘Nog veel meer Russische jongens worden kanonnenvoer’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Gevangenisdirecteur Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?
  • NOS Sportverslaggever Chris Wobben verzorgt al jaren audiodescriptie op de blindentribune van AZ, zodat zij geen minuut van de wedstrijd hoeven te missen;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat zaterdag plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de moeizame formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland,…

Lees meer

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

De PvdA-leden willen zich niet laten opjagen om tot een nauwere samenwerking met GroenLinks te komen. Een voorstel van een PvdA’er om al binnen een…

Lees meer

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer