main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 22 september 2022 — 12:31

Ruslandkenner Pjotr Sauer: ‘Nog veel meer Russische jongens worden kanonnenvoer’

Nederlandse journalist van The Guardian Pjotr Sauer groeide op in Rusland en kent de mannen die nu door Russische president Vladimir Poetin naar het front worden gestuurd goed. “Het zijn jongens die helemaal niet willen vechten. Ze proberen nu via de gekste routes – bijvoorbeeld via Kazachstan of Mongolië – het land uit te komen”, zegt hij in het radioprogramma Sven Op 1.

Volgens Sauer is de term ‘gedeeltelijke mobilisatie’ niet juist. “Het is gewoon mobilisatie”, vertelt hij. “Er staat in de tekst helemaal niets over ‘gedeeltelijk’. Die 300.000 soldaten zijn denk ik de eerste golf, daarna zullen de volgende 300.000 volgen.” Allemaal tegen hun zin in, weet Sauer. “Want je moet je voorstellen dat iedereen die wilde gaan vechten al in Oekraïne zit. De groep die in Rusland is gebleven, die heeft helemaal geen zin om te gaan.”

Slecht getraind en slechte wapens

De meeste van de jongens die nu richting het front moeten, hebben volgens Sauer “een jaartje in het leger gezeten”. Dat neemt volgens hem niet weg dat ze helemaal niets kunnen betekenen, want 300.000 is wel een heel serieus aantal aan soldaten. “Rusland gaat er de oorlog niet mee winnen, maar ze kunnen wel de aanval van Oekraïne op dit moment stoppen. Het punt is wel dat ze niet de nieuwste en beste wapens krijgen, en dus is het vooral kanonnenvoer. Heel veel mensen gaan gewoon dood”, aldus de Nederlandse Guardian-journalist.

Vrijwillig arm breken

Sinds de aankondiging van Poetin tot gedeeltelijke mobilisatie zijn in Rusland de zoektermen zoals ‘how to break your arm’ trending op Google. Sauer: “Daarnaast zijn er ook al mensen die als service aanbieden om voor 3000 roebel je arm te breken. Russen die zich voordoen als een soort dokter. Je hoort de meest bizarre verhalen.”

LEES OOK: Poetin dreigt opnieuw met kernwapens, aanval onwaarschijnlijk: ‘Wil ons schrik aanjagen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier