Is winst Italiaanse verkiezingen Meloni slecht nieuws voor Europa? ‘Ze was altijd anti-EU’
Staat Europa voor een politieke aardverschuiving? Dat is de vraag die centraal staat als de rechts nationalistische Giorgia Meloni zondag de Italiaanse verkiezingen wint.
Meloni staat fors voor in de peilingen, dus lijkt de kans groot dat de 'Donald Trump van Italië' de eerste Italiaanse vrouwelijke premier wordt. Volgens Meloni hoeft dat niet voor verandering te zorgen, omdat zij aangeeft dat Italië doorgaat op de al ingeslagen weg. "Maar ik zal het wel kritisch blijven volgen", zegt Italiëkenner Donatello Piras bij Goedemorgen Nederland. "Het is toch post-fascistische partij waar zij uit voortkomt."
Bewondering voor Mussolini
Meloni, nu 45 jaar, uitte als jonge vrouw van 19 ooit haar bewondering voor Benito Mussolini, de man die tussen 1922 en 1943 minister-president was van Italië en van zijn land een fascistische staat maakte.
Meloni kwam later wel terug op die woorden, maar dat neemt de zorgen van VVD-Europarlementariër Malik Azmani niet weg. "De agenda is heel nationalistisch en conservatief ingesteld", doelt Azmani onder andere op vrouwenrechten, recht op abortus of een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. "En ook altijd wel anti-EU geweest, maar nu ineens niet. Ze probeert daarmee ook andere kiezers aan zich te trekken."
'Pro-Russisch'
Als zij wint, gaat zij waarschijnlijk regeren met het rechtse Lega Nord van Matteo Salvini en met het centrum-rechtse Forza Italia, ooit opgericht door Silvio Berlusconi. "Daar hoef ik ook geen woorden aan te wijden als je kijkt naar hoe pro-Russisch zij zijn."
Echter is het wel zo dat Meloni aangeeft de lijn van de EU en de NAVO te willen steunen. Zij heeft ook Poetin altijd veroordeeld en de wapenlevering aan Oekraïne gesteund. "Maar dan is het toch bijzonder dat je een kabinet gaat vormen met Salvini, die een heel ander geluid laat horen", vertelt Azmani.
Eensgezindheid Europa
De VVD'er houdt er geen goed gevoel aan over, zeker omdat hierdoor mogelijk de eensgezindheid en stabiliteit van de EU op het spel staat. Daar zorgen de president van Hongarije Viktor Orbán, de president van Polen Andrzej Duda en de Zweedse verkiezingen waar extreemrechts de winnende partij werd al genoeg voor, stelt Azmani.
En dat iemand als Meloni dan aan het roer komt, daar maakt de Europarlementariër zich zorgen over. Al plaatst hij een kanttekening. "Zij geeft ook aan dat er hervormingen moeten plaatsvinden in het belang van Italië en de Italiaanse economie. Maar dat komt ook omdat zij veel geld krijgt vanuit het Europese coronaherstelfonds en daar zitten allerlei voorwaarden aan."
LEES OOK: Kans dat Poetin kernwapens inzet na schijnreferenda ‘minder onwaarschijnlijk dan voorheen’