main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 10:22

Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’

De oppositie is nog altijd niet tevreden met de miljoenennota die het kabinet gisteren op Prinsjesdag presenteerde. Ook de Nederlandse bevolking lijkt er weinig in te geloven. De stemming bij het volk liegt er namelijk niet om: het vertrouwen in het oplossende vermogen van de Nederlandse politiek is alarmerend laag

“Wij zien het probleem wel, maar het is moeilijk om het op te lossen. Je moet dan ook maatregelen nemen die niet voor iedereen fijn zijn, dus wordt het vooruitgeschoven. Als je dat lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf een crisis”, legt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte uit. “We moeten daarmee stoppen en de grote problemen durven aan te pakken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oppositie ontevreden

Veel maatregelen die in de miljoenennota staan moeten ervoor zorgen dat huishoudens de rekeningen nog kunnen betalen. Het geluid vanuit de oppositie op de miljoenennota was grotendeels negatief. ‘Het is te laat’, klonk het voornamelijk. “Ze zijn zelfs niet tevreden met een pakket van 18 miljard”, voegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits eraan toe.

Volgens Smits kan het kabinet “sneller en daadkrachtiger” reageren. “Kijk maar naar het prijsplafond”, weet Smits. Het prijsplafond werd op de valreep nog aan de miljoenennota toegevoegd, terwijl linkse partijen daar al maanden om vroegen. Dat de oppositie klaagt over de miljoenennota verbaasd Paternotte niet. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de oppositie met vlaggen en slingers zegt dat het perfect is, de handtekening eronder zet en dat er geen debat wordt gevoerd.”

Prijsplafond

De kritiek op de kabinetsplannen is logisch, volgens Paternotte. Maar ook terecht? De oppositie pleitte bijvoorbeeld al langer voor een prijsplafond voor energie, maar kreeg telkens nul op rekest. Op het allerlaatste moment bleek het invoeren daarvan toch wel te kunnen. “De energieleveranciers zeiden dat het ingewikkeld was en de Europese Commissie zei dat als je het doet, wij het moeten doen voor de meest kwetsbare Nederlanders. Maar wij wilden dat voor een veel grotere groep doen”, verklaart de fractievoorzitter.

Vanuit de Europese Commissie kwam er recent meer ruimte, dus besloot de coalitie het prijsplafond alsnog snel in de steigers te zetten en uiteindelijk in te voeren.

Economie

Paternotte gaat verder in op de algehele status van de economie in Nederland. “Daar maak ik mij echt zorgen over”, doelt hij voornamelijk op personeelstekorten in allerlei sectoren. “Dat wordt vanzelf een crisis. Onze economie loopt in de modder als wij daar niet wat aan durven te doen en durven te kijken welke taboes wij daarvoor moeten doorbreken.”

Dat men overal handen tekort komt, komt volgens econoom Edin Mujagić niet pas net aanwaaien. “Dit hadden wij tien jaar geleden al kunnen voorzien.” Mujagić wijst naar de geboortecijfers en de levensverwachting, die in Nederland bekend zijn. “Dus je weet van de vergrijzing en de bijbehorende problemen. Het is jammer dat de voorgaande regeringen daar te weinig werk van hebben gemaakt.”

LEES OOK: Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer