main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 13 mei 2024 — 23:28

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers Jozias van Aartsen (VVD) en Cees Veerman (CDA) voorzien grote problemen bij het vinden van bewindspersonen. “Ik denk niet dat mensen met daadwerkelijke bestuurlijke ervaring zich eraan willen wagen.”

Met de deadline in zicht, ging de formatie ook afgelopen weekend door. “Ik had ook liever in mijn bed gelegen”, grapte PVV-leider Geert Wilders zaterdag. Maar het is volgens hem nodig om voor de deadline van 15 mei klaar te zijn met deze onderhandelingsronde. “Als je in de eindfase komt, wordt het steeds spannender. Je moet het uiteindelijk overal over eens worden.”

Of de formatie daadwerkelijk gaat slagen, is nog maar de vraag. Wel is bekend dat Wilders als leider van de grootste partij een kandidaat op het oog heeft voor het premierschap en hij heeft die persoon ook al benaderd. Als de premier is gevonden, moeten de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB ook de overige zetels in het kabinet zien te vullen. En dat is een ingewikkelde opgave, stellen Van Aartsen en Veerman.

Bewindspersonen gezocht

Mocht de formatie slagen, denkt voormalig landbouwminister Veerman (2002-2007) dat het rechtse kabinet geen lang leven beschoren is. “Om de doodeenvoudige reden dat in de nieuwe fracties zoveel onervaren mensen zitten, met name bij de PVV. Ze worden in toom gehouden door één man, Geert Wilders. Hij heeft daar volop werk aan en tegelijkertijd moet er ook nog beleid gemaakt worden.”

Ook Nieuw Sociaal Contract bracht tal van nieuwe gezichten naar politiek Den Haag. “En dan hebben we nog de BBB, de partij die je langzamerhand ziet marginaliseren. De voorvrouw (Caroline van der Plas, red.) zit wel in alle talkshows, maar het blijft vaak bij een vrij oppervlakkig betoog, centrerend rond een paar issues rond stikstof en migratie. Dat zijn hele zwakke uitgangspunten voor een regeringsploeg, terwijl er zulke grote maatschappelijke uitdagingen liggen.”

Onervaren partijen en grote ideologische verschillen maken een nieuw kabinet wankel, denkt Veerman. En dat zien ook potentiële bewindspersonen. “Er zijn wel mensen die het zouden kunnen doen”, doelt hij op het ministerschap, “maar zoals Johan Remkes eens zei: voor ik in een zwembad spring, kijk ik eerst of er water in zit. Als je een ministerspost accepteert, zul je moeten weten wat de uitgangspunten zijn van het beleid, wat de afspraken zijn en waar je op kunt steunen.”

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Volgens Veerman is het afbreukrisico op dit moment groot in Den Haag. “Als je een groot ego hebt en je denkt dat je het je kunt permitteren, dan stap je misschien in. Maar je kunt buitengewoon beschadigd raken. Mogelijk moet je je na een poosje gefrustreerd uit de voeten maken. Dat idee is niet aantrekkelijk.” Hij ziet het daarom somber in voor een nieuw kabinet. “Ik denk niet dat mensen met daadwerkelijke bestuurlijke ervaring zich eraan willen wagen.”

Ook VVD-prominent Jozias van Aartsen kent de klappen van de Haagse zweep maar al te goed. Hij was vanaf 1994 minister van Landbouw om vervolgens vanaf 1998 leiding te geven op het departement van Buitenlandse Zaken. En ook Van Aartsen ziet de nodige beren op de weg.

“Cees Veerman heeft helemaal gelijk. Als je kijkt naar wat er aan de hand is in dit land, dan heeft het er alle schijn van dat er een heel instabiel kabinet zou kunnen komen. Als je van buiten de wereld van het Binnenhof komt, moet je heel goed nadenken voordat je zegt: ik ga het eens proberen. Dat zie ik niet gebeuren in deze situatie.”

Tegen kabinet met PVV

Zowel Veerman als van Aartsen zijn overigens tegen een kabinet met de PVV. Laatstgenoemde riep in december VVD-leider Dilan Yeşilgöz op niet met Wilders in zee te gaan. “Ik ben niet van mening veranderd. Ik had absoluut grote bezwaren tegen het gaan onderhandelen met de PVV. Dat is gebeurd, zoals we allemaal weten, maar ik denk dat het een hele moeizame tocht gaat worden, mocht de formatie slagen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Partijprominent Veerman ziet dat behoorlijk wat ex-CDA’ers nauw bij de formatie betrokken zijn, zoals NSC-leider Pieter Omtzigt en BBB-Kamerlid Mona Keijzer. “Je kunt er maar één conclusie uit trekken: er zijn wel goede CDA’ers, die kunnen besturen of goed politiek kunnen bedrijven. Maar ze moeten af en toe wel weten waar de grondslagen liggen en zich niet laten leiden door persoonlijke ambities op een bepaald moment.”

Ook hij is tegen een kabinet met de PVV. “Ik ben er ook niet voor. In de tijd dat het CDA het onheilspad op ging met Rutte I, was ik er ook tegen. We hebben gezien dat het tot afbraak van het CDA heeft geleid.” Hij hoopt zelfs dat de formatie stukloopt. “Hoewel ik het alternatief ook vreselijk vind. Dat kan namelijk alleen maar zijn nieuwe verkiezingen.”

Lees ook: 

Is Jacco Vonhof de gedroomde premier van Wilders? ‘Hij is geen uitgesproken VVD’er’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer