main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 13 mei 2024 — 23:28

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers Jozias van Aartsen (VVD) en Cees Veerman (CDA) voorzien grote problemen bij het vinden van bewindspersonen. “Ik denk niet dat mensen met daadwerkelijke bestuurlijke ervaring zich eraan willen wagen.”

Met de deadline in zicht, ging de formatie ook afgelopen weekend door. “Ik had ook liever in mijn bed gelegen”, grapte PVV-leider Geert Wilders zaterdag. Maar het is volgens hem nodig om voor de deadline van 15 mei klaar te zijn met deze onderhandelingsronde. “Als je in de eindfase komt, wordt het steeds spannender. Je moet het uiteindelijk overal over eens worden.”

Of de formatie daadwerkelijk gaat slagen, is nog maar de vraag. Wel is bekend dat Wilders als leider van de grootste partij een kandidaat op het oog heeft voor het premierschap en hij heeft die persoon ook al benaderd. Als de premier is gevonden, moeten de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB ook de overige zetels in het kabinet zien te vullen. En dat is een ingewikkelde opgave, stellen Van Aartsen en Veerman.

Bewindspersonen gezocht

Mocht de formatie slagen, denkt voormalig landbouwminister Veerman (2002-2007) dat het rechtse kabinet geen lang leven beschoren is. “Om de doodeenvoudige reden dat in de nieuwe fracties zoveel onervaren mensen zitten, met name bij de PVV. Ze worden in toom gehouden door één man, Geert Wilders. Hij heeft daar volop werk aan en tegelijkertijd moet er ook nog beleid gemaakt worden.”

Ook Nieuw Sociaal Contract bracht tal van nieuwe gezichten naar politiek Den Haag. “En dan hebben we nog de BBB, de partij die je langzamerhand ziet marginaliseren. De voorvrouw (Caroline van der Plas, red.) zit wel in alle talkshows, maar het blijft vaak bij een vrij oppervlakkig betoog, centrerend rond een paar issues rond stikstof en migratie. Dat zijn hele zwakke uitgangspunten voor een regeringsploeg, terwijl er zulke grote maatschappelijke uitdagingen liggen.”

Onervaren partijen en grote ideologische verschillen maken een nieuw kabinet wankel, denkt Veerman. En dat zien ook potentiële bewindspersonen. “Er zijn wel mensen die het zouden kunnen doen”, doelt hij op het ministerschap, “maar zoals Johan Remkes eens zei: voor ik in een zwembad spring, kijk ik eerst of er water in zit. Als je een ministerspost accepteert, zul je moeten weten wat de uitgangspunten zijn van het beleid, wat de afspraken zijn en waar je op kunt steunen.”

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Volgens Veerman is het afbreukrisico op dit moment groot in Den Haag. “Als je een groot ego hebt en je denkt dat je het je kunt permitteren, dan stap je misschien in. Maar je kunt buitengewoon beschadigd raken. Mogelijk moet je je na een poosje gefrustreerd uit de voeten maken. Dat idee is niet aantrekkelijk.” Hij ziet het daarom somber in voor een nieuw kabinet. “Ik denk niet dat mensen met daadwerkelijke bestuurlijke ervaring zich eraan willen wagen.”

Ook VVD-prominent Jozias van Aartsen kent de klappen van de Haagse zweep maar al te goed. Hij was vanaf 1994 minister van Landbouw om vervolgens vanaf 1998 leiding te geven op het departement van Buitenlandse Zaken. En ook Van Aartsen ziet de nodige beren op de weg.

“Cees Veerman heeft helemaal gelijk. Als je kijkt naar wat er aan de hand is in dit land, dan heeft het er alle schijn van dat er een heel instabiel kabinet zou kunnen komen. Als je van buiten de wereld van het Binnenhof komt, moet je heel goed nadenken voordat je zegt: ik ga het eens proberen. Dat zie ik niet gebeuren in deze situatie.”

Tegen kabinet met PVV

Zowel Veerman als van Aartsen zijn overigens tegen een kabinet met de PVV. Laatstgenoemde riep in december VVD-leider Dilan Yeşilgöz op niet met Wilders in zee te gaan. “Ik ben niet van mening veranderd. Ik had absoluut grote bezwaren tegen het gaan onderhandelen met de PVV. Dat is gebeurd, zoals we allemaal weten, maar ik denk dat het een hele moeizame tocht gaat worden, mocht de formatie slagen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Partijprominent Veerman ziet dat behoorlijk wat ex-CDA’ers nauw bij de formatie betrokken zijn, zoals NSC-leider Pieter Omtzigt en BBB-Kamerlid Mona Keijzer. “Je kunt er maar één conclusie uit trekken: er zijn wel goede CDA’ers, die kunnen besturen of goed politiek kunnen bedrijven. Maar ze moeten af en toe wel weten waar de grondslagen liggen en zich niet laten leiden door persoonlijke ambities op een bepaald moment.”

Ook hij is tegen een kabinet met de PVV. “Ik ben er ook niet voor. In de tijd dat het CDA het onheilspad op ging met Rutte I, was ik er ook tegen. We hebben gezien dat het tot afbraak van het CDA heeft geleid.” Hij hoopt zelfs dat de formatie stukloopt. “Hoewel ik het alternatief ook vreselijk vind. Dat kan namelijk alleen maar zijn nieuwe verkiezingen.”

Lees ook: 

Is Jacco Vonhof de gedroomde premier van Wilders? ‘Hij is geen uitgesproken VVD’er’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer