main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Jesse Klaver (Groenlinks), Lilian Marijnissen (SP) en Farid Azarkan (DENK) tijdens het debat in de Tweede Kamer.
20 september 2022 — 14:47

Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

Het deugt niet dat de economie draait “als een tierelier” maar mensen moeilijk kunnen rondkomen, reageert SP-leider Lilian Marijnissen op de troonrede. Zij geeft het kabinet daarvan de schuld: die zet volgens haar “de bestaanszekerheid van veel Nederlanders en daarmee onze beschaving op het spel”.

Lukt het premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag niet om de kosten te verlagen, dan moeten zij volgens Marijnissen “plaatsmaken voor anderen die het wel kunnen”. Het kabinet komt weliswaar met een energieplafond, maar dat had “veel eerder gemoeten”, vindt de SP-leider. Ook is alleen het verlagen van de energieprijs niet voldoende, volgens haar moet de “democratische zeggenschap” over energie weer “in eigen hand” komen.

De socialiste wil naast een energieplafond ook lagere kosten voor brandstof en boodschappen, snellere huurverlaging en het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Om dat te betalen, moeten grote bedrijven en de rijkste 1 procent meer belasting gaan betalen.

‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver schuift het kabinet “alle grote problemen voor zich uit”. “Of het nou gaat om bestaanszekerheid, de klimaat- of stikstofcrisis”. Wel is hij blij dat er een prijsplafond voor de energierekening komt, zo laat hij in een eerste schriftelijke reactie weten.

Klaver en PvdA-leider Attje Kuiken waren maandag nog bij minister van Financiën Sigrid Kaag om het te hebben over het prijsplafond. Het kabinet neemt in grote lijnen het plan over waar GroenLinks en PvdA gezamenlijk mee kwamen. Toch heeft Klaver nog vragen over de uitvoering. “Veel is nog onduidelijk. Hoe hoog wordt het plafond? Op welk prijspeil? Wij blijven strijden tot er een plan ligt dat Nederlanders de winter door helpt.”

Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand ziet “dat het kaartenhuis van het kortetermijndenken instort”, zegt de politica tegen de camera’s van de NOS over de problemen als gevolg van de hoge energieprijzen. Het kabinet heeft zich “willens en wetens afhankelijk gehouden van Russisch gas en olie”. Daar betalen volgens haar “juist de kwetsbaarste mensen” nu de prijs voor.

Het kabinet zet nu “heel veel geld” opzij om te voorkomen dat huishoudens kopje onder gaan. “Maar de vraag is nog steeds of het de problemen van mensen voldoende oplost”, zegt Ouwehand daarover op Prinsjesdag na de troonrede. Ze vindt het wel “goed dat we de koning horen zeggen dat het heel pijnlijk is” dat sommige mensen de rekening niet kunnen betalen.

Ook Volt-leider Laurens Dassen vindt dat het kabinet de problemen voor zich uitschuift, zei hij tegen de camera’s van de NOS. Hij ziet dat onder meer bij de aanpak van de klimaatproblemen. Dat is niet goed voor het vertrouwen, vindt hij. De politiek moet juist problemen oplossen. Dat zag je eerder ook al bij de maatregelen om de stikstofuitstoot aan te pakken, aldus Dassen. “De politiek neemt te weinig verantwoordelijkheid om dat op te lossen.” Het kabinet erkent de problemen, maar een oplossing ontbreekt, aldus Dassen. Dat zag je volgens hem ook al de afgelopen dertig jaar bij de toenemende ongelijkheid in de samenleving.

‘Vertrouwen verspeeld’

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het kabinet al het vertrouwen in het land verspeeld, zo zei hij na de troonrede tegen de NOS. “Ze hebben de andere kant op gekeken”, vindt hij, “er is zo veel pijn en zo veel leed.”

De PVV-leider lijkt niet onder de indruk van het bedrag van ongeveer 18 miljard dat het kabinet uittrekt voor koopkrachtherstel. “Dat is ongeveer hetzelfde als wat zij hebben binnengehaald aan bijvoorbeeld de btw.”

De fractievoorzitter Joost Eerdmans van JA21 vindt dat het kabinet niet genoeg doet om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te beschermen tegen de hoge inflatie en energieprijzen. De door de koning uitgesproken ambitie om het mkb te versterken hebben volgens Eerdmans weinig om het lijf en noemt hij “holle woorden”.

“Ondernemers krijgen hier waarschijnlijk helemaal niets van”, zegt Eerdmans over de aangekondigde koopkrachtmaatregelen van het kabinet. De voorman van JA21 waarschuwt dat de “economie omvalt” als deze “grootste werkgever van Nederland” omvalt.

‘Paniekvoetbal’

SGP-leider Kees van der Staaij vindt Prinsjesdag een “feestelijke dag”, maar merkt dit jaar “ook de neiging om een beetje op de rem te staan”. Hem valt op dat er “heel veel onvrede en onrust is” in het land, voor een belangrijk deel ook vanwege de hoge energierekening, zei hij tegen de NOS.

Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over de grote haast waarmee het kabinet met steunmaatregelen is gekomen. Hij heeft samen met SP-leider Lilian Marijnissen vragen gesteld over het prijsplafond voor de energierekening dat het kabinet wil instellen. Tegenover de NOS zei hij te vrezen dat het kabinet “paniekvoetbal” speelt.

Omtzigt en Marijnissen willen weten hoe de regeling tot stand is gekomen, wie ervoor in aanmerking komen, of er rekening is gehouden met bedrijven en hoe de regeling exact zal werken. “Ik denk dat het kan helpen, maar het opstellen van wetgeving moet ook zorgvuldig gebeuren”, zo zei hij. Omtzigt is bang dat mensen die steun nodig hebben buiten de boot kunnen vallen.

‘Too little too late’

Wybren van Haga (Groep Van Haga) vindt de plannen die het kabinet heeft aangekondigd “too little too late”. Hij noemt het koopkrachtverlies “zélf gecreëerd” omdat de “stabiele energiebronnen” zijn stilgelegd, terwijl er volgens hem alternatieven zijn in de vorm van aardgas in Groningen en de Noordzee door “haast” te maken met de bouw van kerncentrales.

Van Haga stelt dat het kabinet vooral geld uitgeeft aan “elitaire speeltjes”, namelijk asielzoekers, stikstof- en klimaatplannen en wat hij noemt “bestuurlijke chaos op het gebied van onder meer de koopkracht, energie en wonen”. Op dat laatste vlak pleit hij voor maatregelen die investeerders en bouwers van woningen moeten stimuleren. Zo wil hij het aantal woningen uitbreiden door ze meer te delen, uit te breiden en op te splitsen. Ook vindt hij dat er een asielstop moet komen.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Koning: zorgwekkend dat mensen vertrouwen verliezen in politiek

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer