main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 10:22

Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’

De oppositie is nog altijd niet tevreden met de miljoenennota die het kabinet gisteren op Prinsjesdag presenteerde. Ook de Nederlandse bevolking lijkt er weinig in te geloven. De stemming bij het volk liegt er namelijk niet om: het vertrouwen in het oplossende vermogen van de Nederlandse politiek is alarmerend laag

“Wij zien het probleem wel, maar het is moeilijk om het op te lossen. Je moet dan ook maatregelen nemen die niet voor iedereen fijn zijn, dus wordt het vooruitgeschoven. Als je dat lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf een crisis”, legt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte uit. “We moeten daarmee stoppen en de grote problemen durven aan te pakken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oppositie ontevreden

Veel maatregelen die in de miljoenennota staan moeten ervoor zorgen dat huishoudens de rekeningen nog kunnen betalen. Het geluid vanuit de oppositie op de miljoenennota was grotendeels negatief. ‘Het is te laat’, klonk het voornamelijk. “Ze zijn zelfs niet tevreden met een pakket van 18 miljard”, voegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits eraan toe.

Volgens Smits kan het kabinet “sneller en daadkrachtiger” reageren. “Kijk maar naar het prijsplafond”, weet Smits. Het prijsplafond werd op de valreep nog aan de miljoenennota toegevoegd, terwijl linkse partijen daar al maanden om vroegen. Dat de oppositie klaagt over de miljoenennota verbaasd Paternotte niet. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de oppositie met vlaggen en slingers zegt dat het perfect is, de handtekening eronder zet en dat er geen debat wordt gevoerd.”

Prijsplafond

De kritiek op de kabinetsplannen is logisch, volgens Paternotte. Maar ook terecht? De oppositie pleitte bijvoorbeeld al langer voor een prijsplafond voor energie, maar kreeg telkens nul op rekest. Op het allerlaatste moment bleek het invoeren daarvan toch wel te kunnen. “De energieleveranciers zeiden dat het ingewikkeld was en de Europese Commissie zei dat als je het doet, wij het moeten doen voor de meest kwetsbare Nederlanders. Maar wij wilden dat voor een veel grotere groep doen”, verklaart de fractievoorzitter.

Vanuit de Europese Commissie kwam er recent meer ruimte, dus besloot de coalitie het prijsplafond alsnog snel in de steigers te zetten en uiteindelijk in te voeren.

Economie

Paternotte gaat verder in op de algehele status van de economie in Nederland. “Daar maak ik mij echt zorgen over”, doelt hij voornamelijk op personeelstekorten in allerlei sectoren. “Dat wordt vanzelf een crisis. Onze economie loopt in de modder als wij daar niet wat aan durven te doen en durven te kijken welke taboes wij daarvoor moeten doorbreken.”

Dat men overal handen tekort komt, komt volgens econoom Edin Mujagić niet pas net aanwaaien. “Dit hadden wij tien jaar geleden al kunnen voorzien.” Mujagić wijst naar de geboortecijfers en de levensverwachting, die in Nederland bekend zijn. “Dus je weet van de vergrijzing en de bijbehorende problemen. Het is jammer dat de voorgaande regeringen daar te weinig werk van hebben gemaakt.”

LEES OOK: Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier