main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 10:22

Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’

De oppositie is nog altijd niet tevreden met de miljoenennota die het kabinet gisteren op Prinsjesdag presenteerde. Ook de Nederlandse bevolking lijkt er weinig in te geloven. De stemming bij het volk liegt er namelijk niet om: het vertrouwen in het oplossende vermogen van de Nederlandse politiek is alarmerend laag

“Wij zien het probleem wel, maar het is moeilijk om het op te lossen. Je moet dan ook maatregelen nemen die niet voor iedereen fijn zijn, dus wordt het vooruitgeschoven. Als je dat lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf een crisis”, legt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte uit. “We moeten daarmee stoppen en de grote problemen durven aan te pakken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oppositie ontevreden

Veel maatregelen die in de miljoenennota staan moeten ervoor zorgen dat huishoudens de rekeningen nog kunnen betalen. Het geluid vanuit de oppositie op de miljoenennota was grotendeels negatief. ‘Het is te laat’, klonk het voornamelijk. “Ze zijn zelfs niet tevreden met een pakket van 18 miljard”, voegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits eraan toe.

Volgens Smits kan het kabinet “sneller en daadkrachtiger” reageren. “Kijk maar naar het prijsplafond”, weet Smits. Het prijsplafond werd op de valreep nog aan de miljoenennota toegevoegd, terwijl linkse partijen daar al maanden om vroegen. Dat de oppositie klaagt over de miljoenennota verbaasd Paternotte niet. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de oppositie met vlaggen en slingers zegt dat het perfect is, de handtekening eronder zet en dat er geen debat wordt gevoerd.”

Prijsplafond

De kritiek op de kabinetsplannen is logisch, volgens Paternotte. Maar ook terecht? De oppositie pleitte bijvoorbeeld al langer voor een prijsplafond voor energie, maar kreeg telkens nul op rekest. Op het allerlaatste moment bleek het invoeren daarvan toch wel te kunnen. “De energieleveranciers zeiden dat het ingewikkeld was en de Europese Commissie zei dat als je het doet, wij het moeten doen voor de meest kwetsbare Nederlanders. Maar wij wilden dat voor een veel grotere groep doen”, verklaart de fractievoorzitter.

Vanuit de Europese Commissie kwam er recent meer ruimte, dus besloot de coalitie het prijsplafond alsnog snel in de steigers te zetten en uiteindelijk in te voeren.

Economie

Paternotte gaat verder in op de algehele status van de economie in Nederland. “Daar maak ik mij echt zorgen over”, doelt hij voornamelijk op personeelstekorten in allerlei sectoren. “Dat wordt vanzelf een crisis. Onze economie loopt in de modder als wij daar niet wat aan durven te doen en durven te kijken welke taboes wij daarvoor moeten doorbreken.”

Dat men overal handen tekort komt, komt volgens econoom Edin Mujagić niet pas net aanwaaien. “Dit hadden wij tien jaar geleden al kunnen voorzien.” Mujagić wijst naar de geboortecijfers en de levensverwachting, die in Nederland bekend zijn. “Dus je weet van de vergrijzing en de bijbehorende problemen. Het is jammer dat de voorgaande regeringen daar te weinig werk van hebben gemaakt.”

LEES OOK: Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer