main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 10:22

Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’

De oppositie is nog altijd niet tevreden met de miljoenennota die het kabinet gisteren op Prinsjesdag presenteerde. Ook de Nederlandse bevolking lijkt er weinig in te geloven. De stemming bij het volk liegt er namelijk niet om: het vertrouwen in het oplossende vermogen van de Nederlandse politiek is alarmerend laag

“Wij zien het probleem wel, maar het is moeilijk om het op te lossen. Je moet dan ook maatregelen nemen die niet voor iedereen fijn zijn, dus wordt het vooruitgeschoven. Als je dat lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf een crisis”, legt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte uit. “We moeten daarmee stoppen en de grote problemen durven aan te pakken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oppositie ontevreden

Veel maatregelen die in de miljoenennota staan moeten ervoor zorgen dat huishoudens de rekeningen nog kunnen betalen. Het geluid vanuit de oppositie op de miljoenennota was grotendeels negatief. ‘Het is te laat’, klonk het voornamelijk. “Ze zijn zelfs niet tevreden met een pakket van 18 miljard”, voegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits eraan toe.

Volgens Smits kan het kabinet “sneller en daadkrachtiger” reageren. “Kijk maar naar het prijsplafond”, weet Smits. Het prijsplafond werd op de valreep nog aan de miljoenennota toegevoegd, terwijl linkse partijen daar al maanden om vroegen. Dat de oppositie klaagt over de miljoenennota verbaasd Paternotte niet. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de oppositie met vlaggen en slingers zegt dat het perfect is, de handtekening eronder zet en dat er geen debat wordt gevoerd.”

Prijsplafond

De kritiek op de kabinetsplannen is logisch, volgens Paternotte. Maar ook terecht? De oppositie pleitte bijvoorbeeld al langer voor een prijsplafond voor energie, maar kreeg telkens nul op rekest. Op het allerlaatste moment bleek het invoeren daarvan toch wel te kunnen. “De energieleveranciers zeiden dat het ingewikkeld was en de Europese Commissie zei dat als je het doet, wij het moeten doen voor de meest kwetsbare Nederlanders. Maar wij wilden dat voor een veel grotere groep doen”, verklaart de fractievoorzitter.

Vanuit de Europese Commissie kwam er recent meer ruimte, dus besloot de coalitie het prijsplafond alsnog snel in de steigers te zetten en uiteindelijk in te voeren.

Economie

Paternotte gaat verder in op de algehele status van de economie in Nederland. “Daar maak ik mij echt zorgen over”, doelt hij voornamelijk op personeelstekorten in allerlei sectoren. “Dat wordt vanzelf een crisis. Onze economie loopt in de modder als wij daar niet wat aan durven te doen en durven te kijken welke taboes wij daarvoor moeten doorbreken.”

Dat men overal handen tekort komt, komt volgens econoom Edin Mujagić niet pas net aanwaaien. “Dit hadden wij tien jaar geleden al kunnen voorzien.” Mujagić wijst naar de geboortecijfers en de levensverwachting, die in Nederland bekend zijn. “Dus je weet van de vergrijzing en de bijbehorende problemen. Het is jammer dat de voorgaande regeringen daar te weinig werk van hebben gemaakt.”

LEES OOK: Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer