main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 september 2022 — 10:22

Vertrouwen in politiek alarmerend laag: ‘Stoppen met problemen vooruitschuiven’

De oppositie is nog altijd niet tevreden met de miljoenennota die het kabinet gisteren op Prinsjesdag presenteerde. Ook de Nederlandse bevolking lijkt er weinig in te geloven. De stemming bij het volk liegt er namelijk niet om: het vertrouwen in het oplossende vermogen van de Nederlandse politiek is alarmerend laag

“Wij zien het probleem wel, maar het is moeilijk om het op te lossen. Je moet dan ook maatregelen nemen die niet voor iedereen fijn zijn, dus wordt het vooruitgeschoven. Als je dat lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf een crisis”, legt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte uit. “We moeten daarmee stoppen en de grote problemen durven aan te pakken”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Oppositie ontevreden

Veel maatregelen die in de miljoenennota staan moeten ervoor zorgen dat huishoudens de rekeningen nog kunnen betalen. Het geluid vanuit de oppositie op de miljoenennota was grotendeels negatief. ‘Het is te laat’, klonk het voornamelijk. “Ze zijn zelfs niet tevreden met een pakket van 18 miljard”, voegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits eraan toe.

Volgens Smits kan het kabinet “sneller en daadkrachtiger” reageren. “Kijk maar naar het prijsplafond”, weet Smits. Het prijsplafond werd op de valreep nog aan de miljoenennota toegevoegd, terwijl linkse partijen daar al maanden om vroegen. Dat de oppositie klaagt over de miljoenennota verbaasd Paternotte niet. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de oppositie met vlaggen en slingers zegt dat het perfect is, de handtekening eronder zet en dat er geen debat wordt gevoerd.”

Prijsplafond

De kritiek op de kabinetsplannen is logisch, volgens Paternotte. Maar ook terecht? De oppositie pleitte bijvoorbeeld al langer voor een prijsplafond voor energie, maar kreeg telkens nul op rekest. Op het allerlaatste moment bleek het invoeren daarvan toch wel te kunnen. “De energieleveranciers zeiden dat het ingewikkeld was en de Europese Commissie zei dat als je het doet, wij het moeten doen voor de meest kwetsbare Nederlanders. Maar wij wilden dat voor een veel grotere groep doen”, verklaart de fractievoorzitter.

Vanuit de Europese Commissie kwam er recent meer ruimte, dus besloot de coalitie het prijsplafond alsnog snel in de steigers te zetten en uiteindelijk in te voeren.

Economie

Paternotte gaat verder in op de algehele status van de economie in Nederland. “Daar maak ik mij echt zorgen over”, doelt hij voornamelijk op personeelstekorten in allerlei sectoren. “Dat wordt vanzelf een crisis. Onze economie loopt in de modder als wij daar niet wat aan durven te doen en durven te kijken welke taboes wij daarvoor moeten doorbreken.”

Dat men overal handen tekort komt, komt volgens econoom Edin Mujagić niet pas net aanwaaien. “Dit hadden wij tien jaar geleden al kunnen voorzien.” Mujagić wijst naar de geboortecijfers en de levensverwachting, die in Nederland bekend zijn. “Dus je weet van de vergrijzing en de bijbehorende problemen. Het is jammer dat de voorgaande regeringen daar te weinig werk van hebben gemaakt.”

LEES OOK: Oppositie kritisch na troonrede: ‘Kabinet schuift problemen voor zich uit’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer