main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).
8 september 2022 — 15:31

Van der Burg: wet is nodig om asielzoekers eerlijk te verdelen

Voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is in de acht maanden dat hij staatssecretaris is één ding duidelijk geworden: er is een wet nodig om te zorgen voor een eerlijke spreiding van asielzoekers. “Er is nu een volstrekt oneerlijke verdeling over het land”, zei hij in een Kamerdebat over de asielcrisis. Een wetsvoorstel daarover is in de maak, maar er is nogal wat kritiek op vanuit de Kamer.

Van der Burg steekt de hand in eigen boezem over de asielcrisis van nu, waarvoor volgens hem de kiem is gelegd in de jaren 2015-2016. Na de komst van veel Syrische asielzoekers vanwege de burgeroorlog daar zijn de opvanglocaties te snel afgebouwd. “Dat is buitengewoon onverstandig beleid geweest.” Als dat niet was gebeurd, was er weliswaar jarenlang leegstand geweest, maar die hadden ook door spoedzoekers benut kunnen worden, zei de staatssecretaris.

Een snelle afbouw van opvanglocaties “gaan we niet meer doen”, zei Van der Burg. De afbouw had ook te maken met het aflopen van contracten die destijds met gemeenten waren afgesloten voor bepaalde periodes. Veel daarvan lopen juist nu af. Tweede oorzaak van de asielcrisis zijn de gevolgen van de coronacrisis. In die periode konden minder asielzoekers naar Nederland komen en ook de nareizigers niet. Er is nu sprake van een inhaalslag van aanvragen voor gezinshereniging. Tegelijk is er een personeelstekort bij de organisatie die de asielzoekers opvangt en de dienst die de aanvragen beoordeelt.

Oekraïne

De oorlog in Oekraïne speelt eveneens mee, zei Van der Burg. Nederland vangt nu 83.000 Oekraïense vluchtelingen op. Sommige gemeenten willen nu geen (extra) asielzoekers opvangen, omdat ze al Oekraïners opvangen. Dat betekent weliswaar niet dat, als er geen oorlog was geweest, al die plekken voor asielzoekers of statushouders beschikbaar zouden zijn. De staatssecretaris ziet meer solidariteit om Oekraïners op te vangen dan in het geval van asielzoekers. Maar ook al zou maar een klein deel daarvan (tussen de vier- tot achtduizend van die plekken) voor asielzoekers beschikbaar zijn, dan zou de situatie voor asielzoekers beter zijn dan nu, betoogde Van der Burg.

De wet wil de bewindsman in oktober in consultatie brengen. Zijn streven is om de wet op 1 januari van kracht te laten worden. Dat is mede afhankelijk van de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Joost Eerdmans (JA21) kraakt asieldeal: ‘Asielstop enige oplossing’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer