main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2022 — 11:28

Joost Eerdmans (JA21) kraakt asieldeal: ‘Asielstop enige oplossing’

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit voor een asielstop. Hij kraakt de asieldeal van het kabinet, die volgens hem asielzoekers aanmoedigt om Nederland als bestemming te kiezen. “Behalve meneer Brekelmans (VVD-Kamerlid, red.) ziet iedereen dat de asieldeal voor de instroom niks gaat helpen”, aldus Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De afgelopen weken sliepen honderden asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Om dat te verhelpen deed Den Haag een dringend beroep op gemeenten om asielzoekers op te vangen. Volgens de JA21-voorman is niet de opvang het belangrijkste vraagstuk, maar de instroom. Daarvoor biedt de asieldeal geen soelaas, vindt hij.

“Er gaat bijna 800 miljoen euro naar de opvang van vluchtelingen. Dat heeft een aanzuigende werking. Vorige week kwamen er 1500 asielzoekers bij, in één week tijd. We gaan echt richting de 40.000 tot 50.000 asielzoekers per jaar”, denkt Eerdmans. “Het komt erop neer dat je heel strikt moet zijn op de instroom, iets wat je kunt doen binnen de Europese kaders.”

‘Kruimels’

Een van die afspraken in de asieldeal om de instroom te bepreken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. Daarnaast wordt de Turkijedeal even in de ijskast gezet, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.

“Dat zijn kruimels”, is Eerdmans stellig. “Nareizigers worden vertraagd, maar dat is geen afremming. De echte instroom rem je alleen af met een asielstop. Dat is overigens iets wat de VVD zelf ook predikt, maar het lukt niet. Staatssecretaris Van der Burg is daar geen voorstander van.” VVD-Kamerlid en asielwoordvoerder voor zijn partij Ruben Brekelmans zei onlangs dat het kabinet een asielstop moet overwegen, als de instroom op het huidige niveau blijft.

Eerdmans vindt het vreemd dat voor de opvang van asielzoekers dwangmaatregelen zijn afgekondigd, maar voor het beperken van de instroom niet. “Gemeenten worden gedwongen opvang te realiseren. Mijn punt is: waarom zijn we wel creatief met opvang, maar niet als het over het beperken van de instroom.”

‘Rechtse kiezen ontevreden’

Hij verwijt het kabinet en vooral de grootste coalitiepartij VVD een links beleid. “Driekwart van de Nederlanders vindt inmiddels dat er een asielstop moet komen. Het zou zomaar kunnen dat 85 procent van de VVD-kiezer daar ook voorstander van is”, denkt Eerdmans. “Pas dus op waar je als VVD mee bezig bent.”

Het Kamerlid vindt het “absoluut onaanvaardbaar” dat gemeenten zijn gedwongen asielzoekers op te vangen. “Bijvoorbeeld GroenLinks is voorstander van dit kabinetsbeleid. Laat dan linkse gemeenten zeggen: kom maar binnen. Maar de rechtse kiezer kan heel ontevreden zijn.”

‘Beleid werpt vruchten af’

Theaterproducent en VVD-raadslid in Vught Albert Verlinde vindt dat te kort door de bocht. “Ook een rechtse gemeente kan zeggen: je bent welkom. Je moet in deze tijden niet stigmatiseren. Laten we proberen er samen uit te komen”, zegt hij over de asielcrisis.

Volgens Verlinde werpen de maatregelen van het kabinet wél vruchten af. “Asielzoekers slapen niet meer buiten en er zijn gemeenten die zich nu aan het aanbieden zijn voor opvang. En de dwang is er niet meer”, aldus de VVD’er.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de asielcrisis met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Raad van Europa waarschuwt: mensenrechten in het geding in Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer