main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2022 — 11:28

Joost Eerdmans (JA21) kraakt asieldeal: ‘Asielstop enige oplossing’

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit voor een asielstop. Hij kraakt de asieldeal van het kabinet, die volgens hem asielzoekers aanmoedigt om Nederland als bestemming te kiezen. “Behalve meneer Brekelmans (VVD-Kamerlid, red.) ziet iedereen dat de asieldeal voor de instroom niks gaat helpen”, aldus Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De afgelopen weken sliepen honderden asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Om dat te verhelpen deed Den Haag een dringend beroep op gemeenten om asielzoekers op te vangen. Volgens de JA21-voorman is niet de opvang het belangrijkste vraagstuk, maar de instroom. Daarvoor biedt de asieldeal geen soelaas, vindt hij.

“Er gaat bijna 800 miljoen euro naar de opvang van vluchtelingen. Dat heeft een aanzuigende werking. Vorige week kwamen er 1500 asielzoekers bij, in één week tijd. We gaan echt richting de 40.000 tot 50.000 asielzoekers per jaar”, denkt Eerdmans. “Het komt erop neer dat je heel strikt moet zijn op de instroom, iets wat je kunt doen binnen de Europese kaders.”

‘Kruimels’

Een van die afspraken in de asieldeal om de instroom te bepreken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. Daarnaast wordt de Turkijedeal even in de ijskast gezet, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.

“Dat zijn kruimels”, is Eerdmans stellig. “Nareizigers worden vertraagd, maar dat is geen afremming. De echte instroom rem je alleen af met een asielstop. Dat is overigens iets wat de VVD zelf ook predikt, maar het lukt niet. Staatssecretaris Van der Burg is daar geen voorstander van.” VVD-Kamerlid en asielwoordvoerder voor zijn partij Ruben Brekelmans zei onlangs dat het kabinet een asielstop moet overwegen, als de instroom op het huidige niveau blijft.

Eerdmans vindt het vreemd dat voor de opvang van asielzoekers dwangmaatregelen zijn afgekondigd, maar voor het beperken van de instroom niet. “Gemeenten worden gedwongen opvang te realiseren. Mijn punt is: waarom zijn we wel creatief met opvang, maar niet als het over het beperken van de instroom.”

‘Rechtse kiezen ontevreden’

Hij verwijt het kabinet en vooral de grootste coalitiepartij VVD een links beleid. “Driekwart van de Nederlanders vindt inmiddels dat er een asielstop moet komen. Het zou zomaar kunnen dat 85 procent van de VVD-kiezer daar ook voorstander van is”, denkt Eerdmans. “Pas dus op waar je als VVD mee bezig bent.”

Het Kamerlid vindt het “absoluut onaanvaardbaar” dat gemeenten zijn gedwongen asielzoekers op te vangen. “Bijvoorbeeld GroenLinks is voorstander van dit kabinetsbeleid. Laat dan linkse gemeenten zeggen: kom maar binnen. Maar de rechtse kiezer kan heel ontevreden zijn.”

‘Beleid werpt vruchten af’

Theaterproducent en VVD-raadslid in Vught Albert Verlinde vindt dat te kort door de bocht. “Ook een rechtse gemeente kan zeggen: je bent welkom. Je moet in deze tijden niet stigmatiseren. Laten we proberen er samen uit te komen”, zegt hij over de asielcrisis.

Volgens Verlinde werpen de maatregelen van het kabinet wél vruchten af. “Asielzoekers slapen niet meer buiten en er zijn gemeenten die zich nu aan het aanbieden zijn voor opvang. En de dwang is er niet meer”, aldus de VVD’er.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de asielcrisis met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Raad van Europa waarschuwt: mensenrechten in het geding in Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer