main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2022 — 11:28

Joost Eerdmans (JA21) kraakt asieldeal: ‘Asielstop enige oplossing’

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit voor een asielstop. Hij kraakt de asieldeal van het kabinet, die volgens hem asielzoekers aanmoedigt om Nederland als bestemming te kiezen. “Behalve meneer Brekelmans (VVD-Kamerlid, red.) ziet iedereen dat de asieldeal voor de instroom niks gaat helpen”, aldus Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De afgelopen weken sliepen honderden asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Om dat te verhelpen deed Den Haag een dringend beroep op gemeenten om asielzoekers op te vangen. Volgens de JA21-voorman is niet de opvang het belangrijkste vraagstuk, maar de instroom. Daarvoor biedt de asieldeal geen soelaas, vindt hij.

“Er gaat bijna 800 miljoen euro naar de opvang van vluchtelingen. Dat heeft een aanzuigende werking. Vorige week kwamen er 1500 asielzoekers bij, in één week tijd. We gaan echt richting de 40.000 tot 50.000 asielzoekers per jaar”, denkt Eerdmans. “Het komt erop neer dat je heel strikt moet zijn op de instroom, iets wat je kunt doen binnen de Europese kaders.”

‘Kruimels’

Een van die afspraken in de asieldeal om de instroom te bepreken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. Daarnaast wordt de Turkijedeal even in de ijskast gezet, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.

“Dat zijn kruimels”, is Eerdmans stellig. “Nareizigers worden vertraagd, maar dat is geen afremming. De echte instroom rem je alleen af met een asielstop. Dat is overigens iets wat de VVD zelf ook predikt, maar het lukt niet. Staatssecretaris Van der Burg is daar geen voorstander van.” VVD-Kamerlid en asielwoordvoerder voor zijn partij Ruben Brekelmans zei onlangs dat het kabinet een asielstop moet overwegen, als de instroom op het huidige niveau blijft.

Eerdmans vindt het vreemd dat voor de opvang van asielzoekers dwangmaatregelen zijn afgekondigd, maar voor het beperken van de instroom niet. “Gemeenten worden gedwongen opvang te realiseren. Mijn punt is: waarom zijn we wel creatief met opvang, maar niet als het over het beperken van de instroom.”

‘Rechtse kiezen ontevreden’

Hij verwijt het kabinet en vooral de grootste coalitiepartij VVD een links beleid. “Driekwart van de Nederlanders vindt inmiddels dat er een asielstop moet komen. Het zou zomaar kunnen dat 85 procent van de VVD-kiezer daar ook voorstander van is”, denkt Eerdmans. “Pas dus op waar je als VVD mee bezig bent.”

Het Kamerlid vindt het “absoluut onaanvaardbaar” dat gemeenten zijn gedwongen asielzoekers op te vangen. “Bijvoorbeeld GroenLinks is voorstander van dit kabinetsbeleid. Laat dan linkse gemeenten zeggen: kom maar binnen. Maar de rechtse kiezer kan heel ontevreden zijn.”

‘Beleid werpt vruchten af’

Theaterproducent en VVD-raadslid in Vught Albert Verlinde vindt dat te kort door de bocht. “Ook een rechtse gemeente kan zeggen: je bent welkom. Je moet in deze tijden niet stigmatiseren. Laten we proberen er samen uit te komen”, zegt hij over de asielcrisis.

Volgens Verlinde werpen de maatregelen van het kabinet wél vruchten af. “Asielzoekers slapen niet meer buiten en er zijn gemeenten die zich nu aan het aanbieden zijn voor opvang. En de dwang is er niet meer”, aldus de VVD’er.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de asielcrisis met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Raad van Europa waarschuwt: mensenrechten in het geding in Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer