Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Joost Eerdmans (JA21) kraakt asieldeal: ‘Asielstop enige oplossing’

Peter Visser

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit voor een asielstop. Hij kraakt de asieldeal van het kabinet, die volgens hem asielzoekers aanmoedigt om Nederland als bestemming te kiezen. "Behalve meneer Brekelmans (VVD-Kamerlid, red.) ziet iedereen dat de asieldeal voor de instroom niks gaat helpen", aldus Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De afgelopen weken sliepen honderden asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Om dat te verhelpen deed Den Haag een dringend beroep op gemeenten om asielzoekers op te vangen. Volgens de JA21-voorman is niet de opvang het belangrijkste vraagstuk, maar de instroom. Daarvoor biedt de asieldeal geen soelaas, vindt hij.

"Er gaat bijna 800 miljoen euro naar de opvang van vluchtelingen. Dat heeft een aanzuigende werking. Vorige week kwamen er 1500 asielzoekers bij, in één week tijd. We gaan echt richting de 40.000 tot 50.000 asielzoekers per jaar", denkt Eerdmans. "Het komt erop neer dat je heel strikt moet zijn op de instroom, iets wat je kunt doen binnen de Europese kaders."

'Kruimels'

Een van die afspraken in de asieldeal om de instroom te bepreken is dat nareizigers veel langer moeten wachten op hereniging met hun familie. Daarnaast wordt de Turkijedeal even in de ijskast gezet, waardoor Nederland tot eind 2023 minder asielzoekers vanuit Griekenland overneemt.

"Dat zijn kruimels", is Eerdmans stellig. "Nareizigers worden vertraagd, maar dat is geen afremming. De echte instroom rem je alleen af met een asielstop. Dat is overigens iets wat de VVD zelf ook predikt, maar het lukt niet. Staatssecretaris Van der Burg is daar geen voorstander van." VVD-Kamerlid en asielwoordvoerder voor zijn partij Ruben Brekelmans zei onlangs dat het kabinet een asielstop moet overwegen, als de instroom op het huidige niveau blijft.

Eerdmans vindt het vreemd dat voor de opvang van asielzoekers dwangmaatregelen zijn afgekondigd, maar voor het beperken van de instroom niet. "Gemeenten worden gedwongen opvang te realiseren. Mijn punt is: waarom zijn we wel creatief met opvang, maar niet als het over het beperken van de instroom."

'Rechtse kiezen ontevreden'

Hij verwijt het kabinet en vooral de grootste coalitiepartij VVD een links beleid. "Driekwart van de Nederlanders vindt inmiddels dat er een asielstop moet komen. Het zou zomaar kunnen dat 85 procent van de VVD-kiezer daar ook voorstander van is", denkt Eerdmans. "Pas dus op waar je als VVD mee bezig bent."

Het Kamerlid vindt het "absoluut onaanvaardbaar" dat gemeenten zijn gedwongen asielzoekers op te vangen. "Bijvoorbeeld GroenLinks is voorstander van dit kabinetsbeleid. Laat dan linkse gemeenten zeggen: kom maar binnen. Maar de rechtse kiezer kan heel ontevreden zijn."

'Beleid werpt vruchten af'

Theaterproducent en VVD-raadslid in Vught Albert Verlinde vindt dat te kort door de bocht. "Ook een rechtse gemeente kan zeggen: je bent welkom. Je moet in deze tijden niet stigmatiseren. Laten we proberen er samen uit te komen", zegt hij over de asielcrisis.

Volgens Verlinde werpen de maatregelen van het kabinet wél vruchten af. "Asielzoekers slapen niet meer buiten en er zijn gemeenten die zich nu aan het aanbieden zijn voor opvang. En de dwang is er niet meer", aldus de VVD'er.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de asielcrisis met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

LEES OOK: Raad van Europa waarschuwt: mensenrechten in het geding in Ter Apel


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau