main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Ruben Brekelmans (VVD) .
Op1 - 17 juni 2022 — 23:05

VVD-Kamerlid Brekelmans: grens strenger controleren, mogelijk asielstop

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans pleit voor “crisismaatregelen” om de instroom van asielzoekers te beperken. Zo moet het kabinet kijken naar het intensiveren van het grenstoezicht. Als de instroom dan nog niet afneemt is een tijdelijke asielstop mogelijk noodzakelijk, aldus het Kamerlid vrijdagavond in Op1.

“Er komen wekelijks ongeveer duizend mensen Nederland binnen en er stromen maar heel weinig mensen uit. Dat betekent dat je iedere week één of twee nieuwe asielzoekerscentra nodig hebt. Daar is in Nederland geen ruimte voor”, waarschuwt Brekelmans.

Volgens hem ontbreekt het niet alleen aan opvangplekken, maar ook aan het personeel “om de mensen zorg te bieden, eten te geven en ze door de procedure te halen” van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Om de huidige asielcrisis te beteugelen moet daarom het mobiel grenstoezicht worden aangescherpt, denkt Brekelmans. “Tot twintig kilometer in Nederland kun je iemand aanhouden en terugsturen naar België en Duitsland. Dat hebben we ook gedaan in 2015, tijdens de Syriëcrisis. Nu er sprake is van een nationale crisissituatie, moeten we ook naar dat soort maatregelen kijken.”

Als de instroom de komende maanden op hetzelfde niveau blijft, “moet je kunnen zeggen: we doen ons asielsysteem een tijdje dicht”, vervolgt het Kamerlid. Hij waarschuwt dat er in de zomermaanden doorgaans meer asielzoekers Nederland binnenkomen dan in de rest van het jaar.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Europese grenzen

Volgens Brekelmans kunnen asielzoekers op dit moment te makkelijk Nederland bereiken. Hij hekelt landen aan de buitengrenzen van Europa die zich niet aan de afspraken gemaakt binnen de Europese Unie houden. “We hebben afgesproken dat je in het land van binnenkomst in de asielprocedure gaat en anders moet je terug” naar het land van herkomst. “Landen als Griekenland, Italië, Spanje en Kroatië controleren hun grenzen onvoldoende en mensen lopen daar door.”

Als asielzoekers Nederland bereiken “nemen die landen ze ook onvoldoende terug”, aldus Brekelmans.

Crisisaanpak

Het kabinet kondigde vrijdag een crisisaanpak aan voor de vastgelopen asielopvang, nu de “gehele migratieketen” verder onder druk is komen te staan. Vanwege die verslechterde situatie is het nodig dat op “hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau” coördinatie en besluitvorming is, aldus het kabinet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat de organisatie leiden.

LEES OOK: Van der Burg: oplossing voor ergste nood in asielopvang Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer