main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Ruben Brekelmans (VVD) .
Op1 - 17 juni 2022 — 23:05

VVD-Kamerlid Brekelmans: grens strenger controleren, mogelijk asielstop

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans pleit voor “crisismaatregelen” om de instroom van asielzoekers te beperken. Zo moet het kabinet kijken naar het intensiveren van het grenstoezicht. Als de instroom dan nog niet afneemt is een tijdelijke asielstop mogelijk noodzakelijk, aldus het Kamerlid vrijdagavond in Op1.

“Er komen wekelijks ongeveer duizend mensen Nederland binnen en er stromen maar heel weinig mensen uit. Dat betekent dat je iedere week één of twee nieuwe asielzoekerscentra nodig hebt. Daar is in Nederland geen ruimte voor”, waarschuwt Brekelmans.

Volgens hem ontbreekt het niet alleen aan opvangplekken, maar ook aan het personeel “om de mensen zorg te bieden, eten te geven en ze door de procedure te halen” van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Om de huidige asielcrisis te beteugelen moet daarom het mobiel grenstoezicht worden aangescherpt, denkt Brekelmans. “Tot twintig kilometer in Nederland kun je iemand aanhouden en terugsturen naar België en Duitsland. Dat hebben we ook gedaan in 2015, tijdens de Syriëcrisis. Nu er sprake is van een nationale crisissituatie, moeten we ook naar dat soort maatregelen kijken.”

Als de instroom de komende maanden op hetzelfde niveau blijft, “moet je kunnen zeggen: we doen ons asielsysteem een tijdje dicht”, vervolgt het Kamerlid. Hij waarschuwt dat er in de zomermaanden doorgaans meer asielzoekers Nederland binnenkomen dan in de rest van het jaar.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Europese grenzen

Volgens Brekelmans kunnen asielzoekers op dit moment te makkelijk Nederland bereiken. Hij hekelt landen aan de buitengrenzen van Europa die zich niet aan de afspraken gemaakt binnen de Europese Unie houden. “We hebben afgesproken dat je in het land van binnenkomst in de asielprocedure gaat en anders moet je terug” naar het land van herkomst. “Landen als Griekenland, Italië, Spanje en Kroatië controleren hun grenzen onvoldoende en mensen lopen daar door.”

Als asielzoekers Nederland bereiken “nemen die landen ze ook onvoldoende terug”, aldus Brekelmans.

Crisisaanpak

Het kabinet kondigde vrijdag een crisisaanpak aan voor de vastgelopen asielopvang, nu de “gehele migratieketen” verder onder druk is komen te staan. Vanwege die verslechterde situatie is het nodig dat op “hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau” coördinatie en besluitvorming is, aldus het kabinet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat de organisatie leiden.

LEES OOK: Van der Burg: oplossing voor ergste nood in asielopvang Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer