Minister Yesilgöz: Verhoging verkeersboetes niet ‘om geld te incasseren’
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz wil dat verkeersboetes meestijgen met de inflatie. Die aankondiging kwam de minister op veel kritiek te staan, maar Yesilgöz verzekert dat deze regel er niet voor is om "geld te incasseren, dat slaat nergens op. Ze zijn er voor de veiligheid".
De kritiek heeft er voornamelijk mee te maken dat veel huishoudens financieel in de knel zitten, met name door de torenhoge energierekening en de alsmaar duurder wordende boodschappen. De vraag rijst of het dan wel eerlijk of verstandig is om verkeersboetes met inflatie te laten meestijgen. Aangezien zo'n fikse boete iemand net over het randje kan duwen. "Dit is geen koopkrachtmaatregel en zal niet de laagste inkomens het hardst raken", zegt de minister. "Dat weten wij van verkeersboetes", zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
'Kosten zijn te vermijden'
Op door rood rijden staat nu een boete van 250 euro. Deze wil Yesilgöz verhogen naar 280 euro. Ook de boete voor bellen in het verkeer gaat omhoog, van 350 naar 380 euro. "Als jij je kind op de fiets naar school brengt wil je niet dat er een automobilist die naast je rijdt aan het appen is", legt Yesilgöz uit.
"En je kunt deze kosten vermijden", gaat Yesilgöz verder. Andere kosten die niet te vermijden zijn, zoals bijvoorbeeld de energierekening, stijgen ook mee met de inflatie. Volgens Yesilgöz "zou het heel raar zijn" als de verkeersboetes dan niet meestijgen. "Dan vallen die dus relatief lichter uit. Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten uitleggen."