main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2022 — 08:33

Politiebond slaat alarm om meer criminaliteit door armoede: ‘We gaan een hete herfst tegemoet’

Boodschappen worden duurder en gasprijzen stijgen: met de dalende koopkracht neemt de armoede toe, en daarmee ook de criminaliteit. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs. Om die reden roept de politiebond het kabinet op om “taken te gaan schrappen”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We gaan een drukke herfst tegemoet”, vreest hij. “De politiemensen trekken het niet meer.”

Dat de criminaliteit toeneemt als gevolg van armoede is nu al merkbaar. “We horen bij politie veel meer vermogensdelicten. Denk aan winkeldiefstallen, fraudes die toenemen.” Maar ook problemen rondom openbare orde komen vaker voor, zegt Struijs.

De politie ziet veel conflicten rondom huurschulden en kleine vechtpartijtjes. “Sommige jongeren gaan zelfs de criminaliteit en de verdovende middelen in”, zegt Struijs. “Maar nog belangrijker: we zien veel onvrede onder de mensen, en een enorme toename van geplande en ongeplande demonstraties.”

Minister van Justitie en Veiligheid: ‘Gesprek is altijd gaande’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, te gast bij Goedemorgen Nederland, zegt in een reactie “ontzettend veel respect te hebben voor de politiemensen”. Ze benadrukt dat het kabinet ook volop investeert in het opleiden van meer agenten, maar dat het nog een aantal jaar duurt voordat dit terug te zien is in de capaciteit.

Over het schrappen van taken zegt Yeşilgöz: “We zijn elke keer samen met de politie en burgemeesters aan het kijken wat de politie op dit moment wel en niet kan oppakken.” Volgens de minister worden er nu al strenge keuzes gemaakt. “Dat gesprek is altijd gaande.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Minister Bruins Slot: Den Haag heeft te weinig oog voor gevolgen eigen beleid

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer