Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bedreigingen aan orde van de dag: persoonsbeveiligers harder nodig dan ooit

Peter Visser

"Dwars door die kk hoofd en lichaam. Hij is dood". Op 15 juli 2021 wordt Nederland opgeschrikt na een moordaanslag op Peter R. de Vries. De misdaadjournalist die negen dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overlijdt, kreeg geen persoonsbeveiliging. De vermoedelijke moordenaar stuurt nadien tevreden een appje.

Het aantal mensen dat in Nederland persoonsbeveiliging krijgt om wie zij zijn of wat zij doen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat meldt ook de Inspectie Justitie en Veiligheid. Dat valt volgens hen te wijten aan "toenemende polarisatie in de samenleving en ernstige bedreiging van publieke personen, waaronder bewindslieden en burgemeesters".

Deze kandidaten strijden in De Bodyguard: ‘Ik denk altijd vijf stappen vooruit’

De Vries werd neergeschoten in het centrum van Amsterdam, kort na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was. Anderhalf jaar eerder werd advocaat Derk Wiersum voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. De 44-jarige Wiersum was de raadsman van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Rond dat proces werd in 2018 de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B., Reduan, geliquideerd. De familie beklaagd zich na de moord over een gebrek aan beveiliging.

'Steeds meer mensen worden bedreigd'

"De vraag naar persoonsbeveiliging wordt wereldwijd – maar ook zeker in Nederland – alsmaar groter. Steeds meer mensen worden bedreigd en er zijn steeds grotere gevolgen”, zegt persoonsbeveiliger Nico Raat in het nieuwe WNL-programma De Bodyguard. Samen met collega-beveiliger Malcolm Wynter test hij in het programma tien fitte Nederlanders die denken in huis te hebben wat nodig is om als persoonsbeveiliger aan de slag te gaan. Zelf opereren Nico en Malcolm op internationaal niveau en beveiligen zij sterren als Lady Gaga, Usher en Martin Garrix.

Deze kandidaten strijden in De Bodyguard: ‘Als je blijft knokken, kom je er wel’

Nico: "Niet iedereen is geschikt om bodyguard te worden. Het heeft natuurlijk met je fysieke gesteldheid te maken. Niemand wil beveiligd worden door iemand die na twee trappen hijgend op de grond ligt." Ook wordt er in het tv-programma gekeken naar bijvoorbeeld mentale weerbaarheid. Malcolm: "Je moet wel je mannetje of dame kunnen staan."

De Inspectie Justitie en Veiligheid doet momenteel onderzoek naar de kwaliteit van opleiding tot persoonsbeveiliger op de Politieacademie. De inspectie wil in kaart brengen of de studie studenten goed voorbereidt op de zware functie en of de opleiding aansluit bij "de hedendaagse praktijk", die steeds heftiger blijkt. Het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en politie spreken allemaal van een toename van het aantal bedreigingen, maar concrete cijfers zijn er niet.

Ook politici slachtoffer

Peter R. de Vries stond als misdaadverslaggever dicht op het vuur, maar ook mensen ver(der) weg van het criminele circuit krijgen steeds vaker met bedreigingen te maken. Het gaat bijvoorbeeld om bestuurders, journalisten en publieke figuren. Zeker tijdens de coronaperiode nam het aantal bedreigingen in de richting van politici een vogelvlucht, waardoor Kamerleden zelfs tijdelijk via een andere ingang het Kamergebouw moesten betreden.

Deze kandidaten strijden in De Bodyguard: ‘Een deur naar nieuwe mogelijkheden’

Zo kregen ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge vorig jaar onaangenaam bezoek aan huis. Een 29-jarige man die met een brandende fakkel voor het huis voor Sigrid Kaag staat, werd uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. Onlangs kreeg ook stikstofminister Christianne van der Wal thuis bezoek van een groep boze boeren. Volgens minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) ging dat "alle grenzen voorbij". "Bedreiging en intimidatie zijn onacceptabel en druisen rechtstreeks in tegen onze rechtstaat en democratie”, reageerde Kamervoorzitter Vera Bergkamp op haar beurt.

Bergkamp zei onlangs dat het "afschuwelijk" is dat politici steeds vaker bedreigd worden. Het probleem speelt ook op lokaal niveau: het kabinet wil de komende tien jaar in totaal 100 miljoen euro uittrekken voor het versterken en beschermen van het lokale bestuur. Ondertussen is het aantal meldingen van Nederlandse journalisten die zich bedreigd voelden of die met fysiek geweld te maken kregen, vorig jaar meer dan verdubbeld.

Salman Rushdie

Dat blaffende honden soms ook bijten werd een paar weken geleden ook weer pijnlijk duidelijk in Amerika, waar schrijver Salman Rushdie tijdens een lezing op het podium werd aangevallen. De 75-jarige schrijver liep daarbij tien steekwonden op, onder meer in zijn nek, buik en oog. Vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis ('fatwa') dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over Rushdie is uitgesproken na verschijning van zijn boek De duivelsverzen.

Het toont het belang van goede persoonsbeveiliging. In het WNL-programma De Bodyguard wordt daarom gekeken wie het in huis heeft om bijvoorbeeld artiesten, journalisten en politici tegen alledaagse bedreigingen te beschermen. Malcolm en Nico kiezen aan het einde van de reeks één winnaar uit. De Bodyguard is iedere week vanaf 31 augustus te zien om 20.25 uur op NPO3.

LEES OOK: Dit zijn de 10 kandidaten van het nieuwe WNL-programma De Bodyguard met Welmoed Sijtsma


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau