Van der Burg denkt dat vrijdag mensen nog rond ‘Ter Apel’ slapen
Staatssecretaris Eric van der Burg (Aselbeleid) verwacht niet dat het terrein rond het aanmeldcentrum in Ter Apel vrijdagavond leeg is. Hij denkt dat er alsnog mensen buiten de poorten zullen slapen. Van der Burg is druk in overleg met een aantal gemeenten om opvang te regelen voor de nieuwkomers, maar dat levert vrijdag volgens hem nog niet het gewenste resultaat op, zei hij voor aanvang van de ministerraad.
De Groningse burgemeester Koen Schuiling, ook lid van het Veiligheidsberaad, eiste eerder deze week dat er vanaf vrijdag geen asielzoekers meer buiten slapen. De afgelopen nachten sliepen opnieuw honderden mensen buiten, waarbij een record van 700 werd gehaald. Daarom is het volgens de bewindsman "zo belangrijk om tot een deal te komen, niet alleen tussen het Rijk en gemeenten maar ook gemeenten onderling. Dat kan ook stevig helpen." Het kabinet wil vrijdag nog met een pakket maatregelen komen om het asielprobleem aan te pakken.
Tekst gaat verder onder video
Gemeenten
Vrijdagavond zal volgens Van der Burg het voorterrein nog niet leeg zijn, tenzij het alsnog zou lukken dat een aantal gemeenten zeggen dat asielzoekers vrijdag nog kunnen komen. "Maar ik was heel erg blij met Apeldoorn, die donderdag zei dat ze bijspringen. Doetinchem gaat dit weekend open, dat gaat ook helpen. Maar we hebben nog op korte termijn extra gemeenten nodig."
Voor de opvang op middellange termijn zegt Van der Burg nog wat ijzers in het vuur te hebben. Het liefst wil hij geen dwang gebruiken, zoals in Tubbergen waar een hotel is opgekocht voor asielopvang. Dat was bedoeld voor de langere termijn en levert nu nog niks op, zegt de bewindsman. Ook duurt het langer omdat de gemeente niet meewerkt en er wettelijke procedures doorlopen moeten worden.
Vrijwilligheid levert op korte termijn volgens de staatssecretaris veel meer op. "En ik wil die dwang ook voor de langere termijn niet inzetten, het kost je ook gewoon veel draagvlak."
Artsen zonder Grenzen en Rode Kruis
De situatie in Ter Apel is inmiddels zo erg dat zelfs Artsen zonder Grenzen (AzG) te hulp is geschoten. Nooit eerder kwam de hulporganisatie in Nederland in actie. Maar: "Het is niet zo dat we even een overheidsprobleem komen oplossen", zei directeur Judith Sargentini gisteren in Op1.
Tekst gaat verder onder tweet
Artsen zonder Grenzen greep vandaag voor het eerst in de historie in in Nederland. Directeur @JudithSargentin: “Het is niet zo dat @azg_nl even een overheidsprobleem kan oppakken. Het levert wel op dat mensen nu geholpen kunnen worden.” #Op1 pic.twitter.com/SzHEGQkCjt
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) August 25, 2022
Hoofd nationale hulp van het Rode Kruis Heleen van den Berg is blij dat AzG in Ter Apel is om een helpende hand te bieden, maar "dat zij hier moeten staan is een schandalige situatie", vertelde zij gisteren bij Sven op 1. "De situatie hier is erbarmelijk, mensonwaardig. Dat zij er nu zijn, dat helpt."
LEES OOK: Rode Kruis: ‘Situatie rond Ter Apel is onhoudbaar’