main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 25 augustus 2022 — 13:12

Rode Kruis: ‘Situatie rond Ter Apel is onhoudbaar’

De situatie in Ter Apel is inmiddels zo uit de hand aan het lopen, dat ook Artsen zonder Grenzen te hulp is geschoten. Daar is hoofd nationale hulp van het Rode Kruis Heleen van den Berg heel blij mee, maar “dat zij hier moeten staan is een schandalige situatie”, vertelt zij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Het Rode Kruis heeft een servicepunt bij Ter Apel en doen EHBO, maar de medische triage gaat nu dus in samenwerking met Artsen zonder Grenzen. “De situatie hier is erbarmelijk, mensonwaardig. Dat zij er nu zijn, dat helpt.”

De burgemeester van Groningen Koen Schuiling pleitte er eerder deze week bij Sven op 1 voor om asielzoekers die buiten moeten slapen desnoods onder dwang op te laten vangen. Van den Berg zegt elk initiatief te steunen om de situatie in Ter Apel op te lossen. Zij twijfelt alleen of dwang de juiste oplossing is. “Er is zoveel onduidelijkheid en wanhoop. Ik zou zelf ook blijven zitten”, zegt Van den Berg.

‘Kabinet is te laat’

De bestuursvrouw roept het kabinet op om zo snel mogelijk met meer duidelijkheid te komen. Dat terwijl staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) zei volgende week met informatie naar buiten te treden over een nieuwe opvanglocatie.

Dat is volgens Van den Berg te laat. “Het dieptepunt is al heel lang geleden bereikt”, legt zij uit. Eind oktober gaf het Rode Kruis al aan dat de opvang onder de humanitaire waarden was gezakt en dat er versnelde aanmeldcentra moesten komen. “Wij begrijpen dat deze crisis politiek en bestuurlijk niet snel op te lossen is, maar het is al te laat. Elke dag erbij is te laat”, zegt Van den Berg. “Wij kunnen dit niet oplossen en ik zie veel wanhoop bij de mensen hier. De hygiënische omstandigheden zijn ook ver onder de maat.”

Buitenslapers

Van den Berg is er bang voor dat het aantal mensen dat buiten moet slapen alleen maar toeneemt. Dat terwijl er in een paviljoentent van het ministerie van Justitie en Veiligheid nabij het azc in Ter Apel 200 slaapplekken beschikbaar zijn.

Hoe kan het dan zo zijn dat de vluchtelingen buiten op de grond slapen en niet op een veldbed in de tent? “Dat is echt aan de politiek”, stelt Van den Berg. “De enige oproep die wij doen is dat men ervoor moet zorgen dat er zo snel mogelijk slaapplekken gereed gemaakt worden.” Morgen gaat het kabinet hierover in beraad.

Van den Berg benadrukt nogmaals dat het belang dat de situatie snel wordt opgelost. Zeker als het straks kouder wordt en vaker gaat regent. “De modder stroomt over de slaapplekken heen. Dat is niet houdbaar. Laat volgende week de plekken komen en laat ook in het totaalakkoord Ter Apel meegenomen worden.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: ‘Inzet Ter Apel gaat ten koste van werk politie in Amsterdam’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer