main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 25 augustus 2022 — 13:12

Rode Kruis: ‘Situatie rond Ter Apel is onhoudbaar’

De situatie in Ter Apel is inmiddels zo uit de hand aan het lopen, dat ook Artsen zonder Grenzen te hulp is geschoten. Daar is hoofd nationale hulp van het Rode Kruis Heleen van den Berg heel blij mee, maar “dat zij hier moeten staan is een schandalige situatie”, vertelt zij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Het Rode Kruis heeft een servicepunt bij Ter Apel en doen EHBO, maar de medische triage gaat nu dus in samenwerking met Artsen zonder Grenzen. “De situatie hier is erbarmelijk, mensonwaardig. Dat zij er nu zijn, dat helpt.”

De burgemeester van Groningen Koen Schuiling pleitte er eerder deze week bij Sven op 1 voor om asielzoekers die buiten moeten slapen desnoods onder dwang op te laten vangen. Van den Berg zegt elk initiatief te steunen om de situatie in Ter Apel op te lossen. Zij twijfelt alleen of dwang de juiste oplossing is. “Er is zoveel onduidelijkheid en wanhoop. Ik zou zelf ook blijven zitten”, zegt Van den Berg.

‘Kabinet is te laat’

De bestuursvrouw roept het kabinet op om zo snel mogelijk met meer duidelijkheid te komen. Dat terwijl staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) zei volgende week met informatie naar buiten te treden over een nieuwe opvanglocatie.

Dat is volgens Van den Berg te laat. “Het dieptepunt is al heel lang geleden bereikt”, legt zij uit. Eind oktober gaf het Rode Kruis al aan dat de opvang onder de humanitaire waarden was gezakt en dat er versnelde aanmeldcentra moesten komen. “Wij begrijpen dat deze crisis politiek en bestuurlijk niet snel op te lossen is, maar het is al te laat. Elke dag erbij is te laat”, zegt Van den Berg. “Wij kunnen dit niet oplossen en ik zie veel wanhoop bij de mensen hier. De hygiënische omstandigheden zijn ook ver onder de maat.”

Buitenslapers

Van den Berg is er bang voor dat het aantal mensen dat buiten moet slapen alleen maar toeneemt. Dat terwijl er in een paviljoentent van het ministerie van Justitie en Veiligheid nabij het azc in Ter Apel 200 slaapplekken beschikbaar zijn.

Hoe kan het dan zo zijn dat de vluchtelingen buiten op de grond slapen en niet op een veldbed in de tent? “Dat is echt aan de politiek”, stelt Van den Berg. “De enige oproep die wij doen is dat men ervoor moet zorgen dat er zo snel mogelijk slaapplekken gereed gemaakt worden.” Morgen gaat het kabinet hierover in beraad.

Van den Berg benadrukt nogmaals dat het belang dat de situatie snel wordt opgelost. Zeker als het straks kouder wordt en vaker gaat regent. “De modder stroomt over de slaapplekken heen. Dat is niet houdbaar. Laat volgende week de plekken komen en laat ook in het totaalakkoord Ter Apel meegenomen worden.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: ‘Inzet Ter Apel gaat ten koste van werk politie in Amsterdam’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer