main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 25 augustus 2022 — 13:12

Rode Kruis: ‘Situatie rond Ter Apel is onhoudbaar’

De situatie in Ter Apel is inmiddels zo uit de hand aan het lopen, dat ook Artsen zonder Grenzen te hulp is geschoten. Daar is hoofd nationale hulp van het Rode Kruis Heleen van den Berg heel blij mee, maar “dat zij hier moeten staan is een schandalige situatie”, vertelt zij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Het Rode Kruis heeft een servicepunt bij Ter Apel en doen EHBO, maar de medische triage gaat nu dus in samenwerking met Artsen zonder Grenzen. “De situatie hier is erbarmelijk, mensonwaardig. Dat zij er nu zijn, dat helpt.”

De burgemeester van Groningen Koen Schuiling pleitte er eerder deze week bij Sven op 1 voor om asielzoekers die buiten moeten slapen desnoods onder dwang op te laten vangen. Van den Berg zegt elk initiatief te steunen om de situatie in Ter Apel op te lossen. Zij twijfelt alleen of dwang de juiste oplossing is. “Er is zoveel onduidelijkheid en wanhoop. Ik zou zelf ook blijven zitten”, zegt Van den Berg.

‘Kabinet is te laat’

De bestuursvrouw roept het kabinet op om zo snel mogelijk met meer duidelijkheid te komen. Dat terwijl staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) zei volgende week met informatie naar buiten te treden over een nieuwe opvanglocatie.

Dat is volgens Van den Berg te laat. “Het dieptepunt is al heel lang geleden bereikt”, legt zij uit. Eind oktober gaf het Rode Kruis al aan dat de opvang onder de humanitaire waarden was gezakt en dat er versnelde aanmeldcentra moesten komen. “Wij begrijpen dat deze crisis politiek en bestuurlijk niet snel op te lossen is, maar het is al te laat. Elke dag erbij is te laat”, zegt Van den Berg. “Wij kunnen dit niet oplossen en ik zie veel wanhoop bij de mensen hier. De hygiënische omstandigheden zijn ook ver onder de maat.”

Buitenslapers

Van den Berg is er bang voor dat het aantal mensen dat buiten moet slapen alleen maar toeneemt. Dat terwijl er in een paviljoentent van het ministerie van Justitie en Veiligheid nabij het azc in Ter Apel 200 slaapplekken beschikbaar zijn.

Hoe kan het dan zo zijn dat de vluchtelingen buiten op de grond slapen en niet op een veldbed in de tent? “Dat is echt aan de politiek”, stelt Van den Berg. “De enige oproep die wij doen is dat men ervoor moet zorgen dat er zo snel mogelijk slaapplekken gereed gemaakt worden.” Morgen gaat het kabinet hierover in beraad.

Van den Berg benadrukt nogmaals dat het belang dat de situatie snel wordt opgelost. Zeker als het straks kouder wordt en vaker gaat regent. “De modder stroomt over de slaapplekken heen. Dat is niet houdbaar. Laat volgende week de plekken komen en laat ook in het totaalakkoord Ter Apel meegenomen worden.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: ‘Inzet Ter Apel gaat ten koste van werk politie in Amsterdam’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer