Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft de sector te danken aan de prijsstingingen. Het volume, de omzet gecorrigeerd voor de prijsstijgingen, nam daarentegen met 3 procent af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het eerste kwartaal van 2022 was het verschil in omzet met het eerste kwartaal van 2021 nog een stuk hoger, met 13,6 procent. Het volume steeg eerder dit jaar nog met 9,2 procent, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Foodsector en non-foodsector

In de foodsector maken bedrijven meer omzet (bijna 3 procent) in het tweede kwartaal, hoewel de volumes daalden (ruim vijf procent). Dat is voornamelijk te zien bij supermarkten, of speciaalzaken zoals slagerijen en kaaswinkels. De hogere omzet, maar lager volume - ten opzichte van een jaar eerder - is te verklaren met de inflatie.

Niet alleen de foodsector zette meer om dan in het tweede kwartaal van 2021. Ook de non-foodsector deelt hierin mee, met 6 procent omzetstijging. De non-foodsector heeft echter niet te maken met een dalend volume. Die was ongeveer hetzelfde als een jaar geleden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Er zijn wel grote verschillen te zien tussen de branches uit de non-foodsector. Kleding- en schoenwinkels zagen de omzet met grote cijfers omhoogschieten, terwijl meubelzaken, doe-het-zelfwinkels, elektronicawinkels en witgoedwinkels mindere cijfers kunnen overleggen, in vergelijking met een jaar eerder. De volumes in deze branches daalden flink: met 9 tot 13 procent.

Onlinewinkels

Winkels die hun goederen online verkopen hebben een zwaar kwartaal achter de rug in vergelijking met vorig jaar. De omzet lag maar liefst 10 procent lager. Er zijn kleine verschillen op te merken in de online detailhandel. Zaken, waarvan de verkoop via internet een nevenactiviteit is (ook wel multichannelers genoemd), hadden 11 procent minder hoge omzet. Bij winkels die puur op online inzetten (webwinkels) hadden 9 procent minder omzet in het tweede kwartaal van 2022.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Faillissementen en personeel

Het tweede kwartaal van 2022 kende meer faillissementen dan het tweede kwartaal van 2021. Het gaat om totaal 46 bedrijven die failliet zijn verklaard. Dat is een toename van 21 procent. Het aantal faillissementen in de detailhandel is wel lager dan in de periode voor de coronapandemie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Een reden achter het faillissement, of achter belemmering van bedrijfsuitvoering, ligt voor 41 procent van de ondernemers in de detailhandel aan het personeelstekort. Dat laten zij aan het begin van het derde kwartaal van 2022 weten. Dat is een lichte stijging ten opzichte van een kwartaal eerder. Toen gaf 39 procent van de detailhandelaren aan met dit probleem te kampen. Dat is maar een lichte stijging, maar vanaf het begin van 2022 is dit percentage intussen verdubbeld.

Verwachting verkoopprijzen

De meerderheid van de ondernemers in de detailhandel (53 procent) verwacht dat de verkoopprijzen voor het derde kwartaal zullen stijgen. Slechts één procent verwacht een prijsafname.

De meeste ondernemers zijn niet positief ingesteld als het gaat om de ontwikkeling van het economisch klimaat. Per saldo verwacht 15 procent een verslechtering in de komende drie maanden. Daarmee is het pessimisme rond het economisch klimaat erger geworden dan in de voorgaande acht kwartalen.

LEES OOK: Ondernemersvertrouwen daalt: vooral pessimisme in horecasector


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau