main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 15 augustus 2022 — 10:36

Ondernemersvertrouwen daalt: vooral pessimisme in horecasector

Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het derde kwartaal van 2022 gedaald. Veel ondernemers zien namelijk geen fatsoenlijke mogelijkheid om het stijgende kostenplaatje door te berekenen in de prijs voor de klanten. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Het ondernemersvertrouwen geeft een beeld weer van het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven. Met andere woorden: alle bedrijven, behalve banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Elke bedrijfstak krijgt vragen voorgelegd over hoe zij denken over recente ontwikkelingen en verwachtingen van de ondernemers. Denk aan omzetontwikkeling en hogere kosten. Uiteindelijk geeft het ondernemersvertrouwen een indicatie van de Nederlandse economie en in welke richting zich deze beweegt en verder ontwikkelt. De bedrijven die werden ondervraagd hebben minimaal vijf mensen in dienst.

Na stijging, weer daling

Het ondernemersvertrouwen is gedaald naar een 8,2. De stemmingsfactor kende een maand eerder nog een stijging (16,8), nadat de coronamaatregelen kwamen te vervallen in februari 2022. De maatregelen die het kabinet in het leven riep, vanaf het begin van de pandemie om het virus in te dammen, hadden grote invloed op het sterk fluctuerende ondernemersvertrouwen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het ondernemersvertrouwen kende in het tweede kwartaal van 2020 een dieptepunt, met een -37,2. Dat was middenin de coronapandemie. Tussen 2008 en 2009 lag het ondernemersvertrouwen ook zeer laag. Dat werd toen veroorzaakt door de financiële crisis die vanuit de Verenigde Staten kwam overwaaien.

Negen uit elf bedrijfstakken negatief

Negen van de elf bedrijfstakken kende een afname in het ondernemersvertrouwen. Hoewel het gevoel nog altijd positief is, met een 8,2. In de horecasector nam het vertrouwen het sterkste af. Horecaondernemers zien de omzet dalen en hun gevoel bij het huidige economische klimaat is de afgelopen drie maanden in negatief opzicht flink veranderd.

De gedachtegang onder groothandelaren is tevens minder positief geworden, omdat zij verwachten dat hun omzet in de komende maanden verder zal dalen.

In twee bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen gestegen: de bouwnijverheid en de delfstoffenwinning. De toename steeg het hardst binnen de bouwnijverheid.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kosten doorberekenen

Niet alleen huishoudens en burgers krijgen een steeds hogere energierekening gepresenteerd. Ook ondernemers dragen deze lasten. De kosten zijn in 2022 flink toegenomen en de helft van de ondernemers kan deze kostenstijging slechts voor een klein deel doorberekenen in de verkoopprijs. Sterker nog: bijna 9 procent ziet überhaupt geen mogelijkheid om de hogere kosten door te berekenen. Ruim een derde van de ondernemers kunnen daarentegen voor een groot deel hun hogere kosten wel doorberekenen in de prijs. Zo’n 3,4 procent krijgt een volledige doorberekening voor elkaar.

De bedrijfstakken verhuur en handel van onroerend goed en cultuur, sport en recreatie kennen de grootste problemen. In beide sectoren kunnen 80 procent van de ondernemers slechts voor een klein deel of geheel niet de toenemende kosten doorberekenen aan hun klanten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gezien het toegenomen ondernemersvertrouwen bij delfstoffenwinning is het niet gek dat in die sector ondernemers het vaak wel lukt om kosten door te berekenen. De ruime meerderheid geeft aan dit voor een groot deel of volledig te doen.

63 procent tevreden met bedrijfsresultaat

Voor 63 procent van de ondernemers geldt dat zij het eerste halfjaar van 2022 met winst hebben afgesloten, 9 procent maakte verlies. Voor 15 procent van de ondernemers is er geen noemenswaardige winst of verlies gemaakt.

Ondernemers in de bedrijfstakken cultuur, sport en recreatie, en in de horeca, waren het minst positief over hun bedrijfsresultaat. In die groep was slechts 36 procent winstgevend en leed een vijfde verlies. Hoe anders is het leven in de bouw, waar bijna 71 procent positief is over het bedrijfsresultaat van het afgelopen halfjaar. Op de voet gevolgd door ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de delfstoffenwinning.

Economisch klimaat

Een deel van het dalende ondernemersvertrouwen heeft te maken met hoe ondernemers denken over de ontwikkeling van economisch klimaat. Het merendeel is daar aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar pessimistisch over, zij overstijgen de ondernemers die voor de komende drie maanden een positieve verwachting hebben. Per saldo was 12 procent pessimistisch. Alle bedrijfstakken zijn negatief ingesteld over het verwachte economische klimaat in het komende kwartaal, op de cultuursector na.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Horeca-uitbaters gaan gebukt onder stijgende inflatie: ‘Sommige producten 30 tot 40 procent in prijs gestegen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier