main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 15 augustus 2022 — 22:50

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan dat dit over tien jaar zeker 20 miljoen Nederlanders zijn. Dat brengt allerlei vraagstukken met zich mee zoals het uitbreiden van het aantal huizen en voorzieningen. Zijn er grenzen aan de groei?

De gasten aan tafel bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 zijn het unaniem eens dat praten over ‘demografie’ moeizaam gaat in politiek Den Haag. Praten over ‘bevolkingsgroei’ is praten over ‘migratie’ “en immigratie zelf is een buitengewoon moeizaam onderwerp,” zegt immigratiedeskundige Jan van de Beek. Dat komt doordat de Nederlandse bevolking op dit moment hoofdzakelijk groeit door asielstromen. “Er rust dus best wel een taboe op het onderwerp ‘demografie’,” aldus de immigratiedeskundige.

Commissie

Toch is inmiddels de gestage groei van de bevolking wel doorgedrongen in de politiek. Afgelopen maand is er een commissie opgetuigd die de problemen in kaart moet gaan brengen als Nederland inderdaad 20 miljoen inwoners heeft. En dat zijn er heel wat. Van de Beek denkt zelfs dat de bevolking naar 26 miljoen gaat doorgroeien binnen nu en een aanzienlijke tijd en dat daardoor de samenleving echt gaat piepen en kraken. Maar een duidelijke grens stellen over wat Nederland wel en niet aankan qua aantallen, daar wil niemand aan de tafel zich aan wagen.

Arbeidseconoom Pieter Gautier vindt overigens dat er veel te negatief naar die groei wordt gekeken. Ook is hij het niet volledig eens met het onderzoek van Van de Beek over de groei en hoeveel dat dat de staat gaat kosten. “Je moet mensen laten werken, dan leveren ze winst op voor bedrijven.” Daarop reageert Van de Beek: “Dat kan inderdaad met mensen uit Europese landen, maar de mensen die van buiten Europa komen hebben vaak een veel te lage opleiding daarvoor.”

Er zal hoe dan ook veel moeten gebeuren wil Nederland nog een aantal miljoen extra inwoners kunnen huisvesten. De commissie die het kabinet heeft aangesteld gaat de komende maanden onderzoek doen.

 

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Gas uit Groningen halen om staatskas te spekken ‘is een fataal motief’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier