main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 15 augustus 2022 — 13:07

Gas uit Groningen halen om staatskas te spekken ‘is een fataal motief’

Er gaan steeds meer geluiden op om gas te winnen in Groningen om de staatskas te vullen. Commissaris van de Koning in Groningen René Paas maakt zich er kwaad om. “Ik snap dat het vreselijk is om afhankelijk te zijn van gas van Poetin, maar Gronings gas is op geen enkele manier een gemakkelijke oplossing en het zal ook geen groot verschil maken in de energieprijzen”, zegt bij bij het WNL-programma Sven op 1: Zomereditie op NPO Radio 1.

Volgens Paas is er één zaak waar deskundigen het over eens zijn en dat is dat het winnen van gas financieel weinig soelaas biedt. “Mensen moeten zich realiseren dat de gasprijs tot stand komt op een wereldmarkt en een Europese markt. Gronings gas, ook als je maximaal zou winnen, is echt te weinig om op die prijs serieus verschil te maken.”

Als de prijs voor gas verdubbeld, of erger: verdrievoudigd, dan kan Gronings gas een “centenkwestie” zijn, vertelt de Commissaris van de Koning. “Dat is een druppel op de gloeiende plaat.”

Staaskas spekken

Gronings gas winnen, om vervolgens met die verdiensten armoede te bestrijden noemt Paas een “fataal motief”. Hij legt uit: “Daar word ik hartstikke kwaad van. Er zijn tal van andere kranen waar de Staat aan kan draaien.”

Als de overheid meer uitgeeft dan er binnenkomt moet de Staat volgens Paas gewoon “de tering naar de nering zetten” en niet bij de Groningers aankloppen. Paas benadrukt nog maar eens dat het besluit om de gaskraan dicht te draaien geen keuze uit luxe was. “Het gaat om de veiligheid van Groningers.”

Paas vervolgt: “De Staat moet niet eens de verdenking op zich willen laden dat het hier gaat over geld. Mocht het ooit gebeuren dat mensen hun huizen niet meer warm kunnen stoken, dan zijn ook Groningers voor reden vatbaar.”

In dat geval moet de Staat in de ogen van Paas ook alles wat het oplevert in Groningen achterlaten. “Want niemand moet ooit denken dat het ze om het geld te doen is.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer