main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 15 augustus 2022 — 13:07

Gas uit Groningen halen om staatskas te spekken ‘is een fataal motief’

Er gaan steeds meer geluiden op om gas te winnen in Groningen om de staatskas te vullen. Commissaris van de Koning in Groningen René Paas maakt zich er kwaad om. “Ik snap dat het vreselijk is om afhankelijk te zijn van gas van Poetin, maar Gronings gas is op geen enkele manier een gemakkelijke oplossing en het zal ook geen groot verschil maken in de energieprijzen”, zegt bij bij het WNL-programma Sven op 1: Zomereditie op NPO Radio 1.

Volgens Paas is er één zaak waar deskundigen het over eens zijn en dat is dat het winnen van gas financieel weinig soelaas biedt. “Mensen moeten zich realiseren dat de gasprijs tot stand komt op een wereldmarkt en een Europese markt. Gronings gas, ook als je maximaal zou winnen, is echt te weinig om op die prijs serieus verschil te maken.”

Als de prijs voor gas verdubbeld, of erger: verdrievoudigd, dan kan Gronings gas een “centenkwestie” zijn, vertelt de Commissaris van de Koning. “Dat is een druppel op de gloeiende plaat.”

Staaskas spekken

Gronings gas winnen, om vervolgens met die verdiensten armoede te bestrijden noemt Paas een “fataal motief”. Hij legt uit: “Daar word ik hartstikke kwaad van. Er zijn tal van andere kranen waar de Staat aan kan draaien.”

Als de overheid meer uitgeeft dan er binnenkomt moet de Staat volgens Paas gewoon “de tering naar de nering zetten” en niet bij de Groningers aankloppen. Paas benadrukt nog maar eens dat het besluit om de gaskraan dicht te draaien geen keuze uit luxe was. “Het gaat om de veiligheid van Groningers.”

Paas vervolgt: “De Staat moet niet eens de verdenking op zich willen laden dat het hier gaat over geld. Mocht het ooit gebeuren dat mensen hun huizen niet meer warm kunnen stoken, dan zijn ook Groningers voor reden vatbaar.”

In dat geval moet de Staat in de ogen van Paas ook alles wat het oplevert in Groningen achterlaten. “Want niemand moet ooit denken dat het ze om het geld te doen is.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Gasprijs stijgt verder door aanhoudende droogte en lage rivieren

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier