main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 13 augustus 2022 — 19:35

Ook middeninkomens kunnen de lasten niet meer dragen: ‘Draai de gaskraan in Groningen tijdelijk open’

Budgetcoach en schuldhulpverlener Marjorie Malbons ziet steeds vaker mensen met een goed inkomen die de extra lasten niet meer kunnen dragen. Hoe dat komt? Malbons: “Doordat je niet de tegemoetkoming krijgt, die de rest wel krijgt. Ik denk dat iedereen op één lijn gezet moet worden, niet alleen de mensen die op bijstandsniveau zitten.” Werkenden zijn soms ook arm, zegt Malbons bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Ook ziet de schuldhulpverlener veel studenten naar haar toe komen, die niet de energietoeslag krijgen omdat ze studiefinanciering hebben, maar wel op zichzelf wonen. In het verlengde daarvan begrijpt Antoinette Laan, wethouder in Schiedam, niet waarom Nederland de hoogste belastingtarieven heeft op het gebied van energie.

“Wij betalen op alle fronten energiebelastingen aan het Rijk. Laten we dat nou naar beneden brengen, dan voelen we dat meteen in de portemonnee.” Dat is zeker een mogelijkheid, zegt ook beursanalist Corné van Zeijl.

Groningse gaskraan

Wat volgens hem problematisch is, is dat het geld dat je voor gas betaalt niet in Nederland blijft. “Dat geld vliegt meteen het land uit.” Ook oud-minister van Financiën, Onno Ruding, zou dat liever anders zijn, zegt hij aan de telefoon bij In de Kantine. En het kán ook anders, geeft hij aan. Nederland heeft tenslotte 540 miljard kuub aan aardgas in de Groningse grond zitten.

Volgens Ruding moeten we die gaskraan tijdelijk openen, om meerdere redenen; “We moeten in de winter voldoende voorraad energie hebben in Nederland. Daarnaast willen we minder afhankelijk zijn van Rusland en ten slotte levert het vele miljarden op voor de schatkist.

Een deel daarvan zou naar de mensen in Groningen moeten gaan, vindt Ruding. Maar vervolgens zijn er nog vele miljarden over, die je volgens de oud-minister kunt gebruiken voor extra koopkrachtherstel van mensen die last hebben van de inflatie. “Dat moet niet alleen naar de minima gaan, maar óók naar de middeninkomens.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer