main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 13 augustus 2022 — 18:28

Moet de Nederlandse overheid burgers meer compenseren vanwege de inflatie?

De inflatie houdt aan en steeds meer huishoudens krijgen te maken met financiële problemen. Regeringen in Zuid-Europa hebben daarom direct maatregelen getroffen, om hun burgers tegemoet te komen. Zo is er een maximale huurstijging afgesproken in Frankrijk, waardoor Franse huurders hoogstens 3,5 procent meer huur moeten betalen. Uitkeringsontvangers in Italië krijgen er tientallen procenten bij, en trajectkaarthouders in Spanje krijgen gratis treinkaartjes. Moet Nederland volgen?

“In Nederland is naar aanleiding van de stijgende energieprijzen al een uitkering aan sociale minima geweest,” zegt beursanalist Corné van Zeijl bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Voor de middeninkomens is er echter niet een dergelijke tegemoetkoming in het leven geroepen.

Kleding en schoeisel

Dat heeft tijd nodig, volgens Van Zeijl: “Laten we eerst goed nadenken over wat voor compensatiemaatregelen we kunnen treffen. Want dit probleem gaat niet zomaar meer weg en het geld van de overheid komt niet uit de hemel vallen.” Sterker nog: “Uiteindelijk komt het van de belastingbetaler, dus je kunt niet alles compenseren.”

Bovendien zijn er volgens Van Zeijl ook zaken (ietwat) goedkoper geworden: “Communicatie is gemiddeld gezien 4 procent gedaald, en ook kleding en schoeisel zijn in prijs gedaald.

Bedrijven belasten

Cabaretier Sjaak Bral is er voorstander van om niet te wachten op de cijfers van het Centraal Planbureau voor de Statistiek (CBS), die de inflatiecijfers in kaart brengen. “Ga nu al iets doen! Waarom zou je nog wachten?” Bral pleit ervoor om bedrijven die extra winst hebben gemaakt de afgelopen tijd, meer te belasten. “Een groot bedrijf heeft ook een verantwoordelijkheid.”

Dat betekent wel dat je dan een heel ongunstig ondernemingsklimaat gaat creëren, werpt Van Zeijl tegen. “Dat is een van redenen dat zowel Unilever als Shell naar Engeland is vertrokken.” Als je deze bedrijven wegjaagt, heb je er helemaal niets meer aan, besluit hij.

LEES OOK: Nederland komt vakmensen tekort: ‘Door de werkdruk is het niet meer aantrekkelijk’

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier