main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 11 augustus 2022 — 10:52

Bedrijfsopheffingen rijzen de pan uit: 76 duizend ondernemers stoppen ermee

Het aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022 bedraagt maar liefst 76.000. Dat is een forse toename in vergelijking met een jaar eerder, toen het in 2021 in dezelfde periode om 52.000 bedrijfsopheffing ging. Niet eerder lag dit cijfer zo hoog sinds de start van de meetmethode in 2007, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen nam toe in vergelijking met het eerste halfjaar van 2021, maar dat totaalcijfer blijft nog altijd historisch laag.

Vooral bedrijven waar slechts één persoon werkzaam is heeft de bijl erbij neergegooid en wacht faillissement niet af. Zij maken 84% (64.000) uit van het totaal aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022. Een jaar eerder ging het bij dezelfde groep om 44.000 bedrijfsopheffingen. 12.000 bedrijven waar twee of meer personen werkzaam zijn hebben tevens een bedrijfsopheffing doorgevoerd. Een jaar eerder was dit aantal 8.000.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Webwinkels

Van het type bedrijven dat de werkzaamheden hebben opgegeven, zijn webwinkels de absolute lijstaanvoerder. In totaal zijn er 6785 webwinkels opgeheven. Van webwinkels zijn het vooral de bedrijven die kleding aanbieding het meest opgeheven (bijna 1700). Gevolgd door huis- en tuinartikelen (1185) en een algemeen assortiment (1180). Een jaar eerder stopten 4420 webwinkels ermee.

Ook veel organisatieadviesbureaus hebben het bedrijf opgeheven, ruim 5000. Het aantal financiële holdings dat de werkzaamheden is gestopt is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld, naar ruim 3000. In de horeca werden 1160 restaurants opgeheven.

Opvallend is dat het vooral gaat om jonge bedrijven, die nog geen 10 jaar actief waren. Zij bedragen drie kwart van alle opheffingen. Ruim een derde van de bedrijfsopheffing was slechts 3 jaar of korter actief.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Minder eenmanszaken failliet

Nog geen duizend (961) bedrijven, instellingen en eenmanszaken zijn in de eerste zes maanden van 2022 failliet verklaard. Het is weliswaar een kleine stijging in vergelijking met een jaar eerder, maar het totaal aantal faillissementen ligt nog altijd vrij laag.

De trend van failliet verklaarde eenmanszaken daalt al sinds 2019. In het eerste halfjaar van 2022 maakte deze groep 14 procent deel uit van het totaal, met 139 eenmanszaken. In 2021 in dezelfde periode was dat nog 17 procent. De meeste eenmanszaken die failliet waren verklaard waren ongeveer vijf jaar oud. Andere bedrijven of instellingen die ook failliet zijn verklaard waren gemiddeld acht jaar oud.

Bron CBS

 

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Inflatie zit niet iedereen dwars: moederbedrijf Albert Heijn boekt grote winst

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier